Aktualno

Krapinsko – zagorska županija zabilježila izvrsne rezultate u 2016 godini

Župan Željko Kolar, predsjednik Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije i voditeljica Ureda TZ KZŽ, Ksenija Tomić na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 12. siječnja 2017. godine, u prostorijama TZ KZŽ su predstavili turističke rezultate Krapinsko – zagorske županije u 2016. godini.
Krapinsko-zagorska županija već niz godina bilježi rast broja dolazaka i noćenja turista. U 2016. godini je tako zabilježen dolazak 122.664 turista koji su ostvarili 281.770 noćenja što predstavlja rast u dolascima od 31% te u noćenjima od 39% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Statistički podaci nam govore da je povećan broj dolazaka i noćenja kako domaćih, tako i stranih turista. Kod domaćih je zabilježeno 19% više dolazaka (65.151) i 33% više noćenja (160.676), a kod stranih 48% više dolazaka (57.513) i 49% noćenja (121.094).

Župan Željko Kolar je istaknuo da je izuzetno bitno napomenuti da su navedene brojke ostvarene u godini kad nije bilo izgradnje novih smještajnih kapaciteta. Već godinama, naši najvjerniji gosti dolaze nam iz Slovenije s porastom od 56% u broju dolazaka i porast od 58% u broju noćenja, a iza njih slijede gosti iz Njemačke, BiH, Italije, Poljske, Austrije, Izraela i Koreje.

U zagorska je kupališta došlo 608.731 kupača, što je za 14,21% više nego prošle godine. Muzeje Hrvatskog zagorja je posjetilo 177.797 gostiju što je za 6,63% više nego prošle godine. Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke je posjetilo 1.022.300 hodočasnika, odnosno 26% više nego prošle godine.

Krapinsko-zagorska županija se po broju dolazaka turista nalazi na visokom drugom mjestu, među 12. županija kontinentalne Hrvatske (izuzevši Grad Zagreb), odmah iza Karlovačke županije.

Svi spomenuti rezultati, rezultat su cjelogodišnjih aktivnosti TZ županije, učestvovanjem na sajmovima i prezentacijama, kako na emitivnim tako i na receptivnim tržištima. Destinacija je u prošloj godini predstavljena na šest emitivnih sajmova i prezentacija, te je sudjelovala u potpori, suorganizaciji i promidžbi na više od 20 domaćih manifestacija i prezentacija, što je svakako privuklo domaće goste i rezultiralo spomenutim rezultatima.

Oglašavanje u promotivnim kampanjama javnog i privatnog sektora u vidu online kampanja na emitivnim tržištima Austrije, Italije i Njemačke i ostalim medijskim oglašivačima pozicioniralo nas je kao jednu nezaobilaznu i prepoznatljivu kontinentalnu destinaciju. Uvijek, naglasak stavljamo na one turističke proizvode koji čine dodatni motiv za dolazak u destinaciju stvarajući novi doživljaj. Istaknula je voditeljica ureda TZ KZŽ, Ksenija Tomić.

unnamed

Župan Željko Kolar je zbog postignutih rezultata ovom prilikom čestitao svim djelatnicima Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županija te napomenuo da tu nisu navedeni podaci za dolaske dnevnih gostiju, ali probajte u zagorskim restoranima tijekom vikenda otići na ručak ili večeru bez rezervacije, i bit će vam jasno da smo i tu iznimno jaki“, rekao je župan Kolar, koji je potom iznio i očekivanja od 2017. godine. „Ova godina trebala bi biti još bolja,pogotovo ako uzmemo u obzir da će početi realizacija već ranije najavljenih investicija u turizmu; riječ je o gradnji triju hotela, a u tijeku su i razgovori sa stranim investitorom za izgradnju jednog velikog auto kampa. Očito je da je Zagorje prepoznato kao destinacija, što potvrđuje sve spomenuto, ali i činjenica da smo prema turističkim rezultatima 12 kontinentalnih županija, već standardno na drugom mjestu, odmah iza Karlovačke županije, na čijem se području nalazi svjetski poznati NP Plitvička jezera“, rekao je župan Kolar, koji je dodao da je prema Master planu turizma KZŽ, cilj do 2025. godine  godišnje ostvariti milijun noćenja godišnje, što prema njegovom mišljenju, za Zagorje, bajku na dlanu ne bi trebala biti nedohvatljiva brojka.