Aktualno

Književna idila samo dva koraka do mora u znaku broja 5 – pet knjiga, pet vina i pet kreativnih žena

Sa bloga: Čitaj knjigu,
piše Alis Marić

Još prošlo ljeto sam se na prvi pogled zaljubila u ovo posebno mjesto nedaleko mog ljetnog prebivališta. Odmah sam počela sanjati kako bih na takvom mjestu željela održati romantičnu književnu večer. Večer na kojoj ćemo pričati o knjigama, čitanju i ljubavi prema književnosti.
Radi se o čarobnom i romantičnom „književnom hotelu“ Balatura u naselju Tribalj u zaleđu Crikvenice, u mirnoj dolini Vinodol, dva koraka do mora, usred prirode i krša.
Iako taj hotel ima prvenstveno etno obilježje a još ga nazivaju i vegetarijanskim hotelom (sve namirnice kao što su povrće, maslinovo ulje, začini i kruh su domaći i  puni čistih, intenzivnih i bogatih okusa),  za mene je to ponajviše ugodno literarno utočište.
U ovom okruženju vrijeme teče sporije, životni ritam se odjednom usporava i osjećaj trenutka postaje stvaran. Knjiga je tu našla svoj mir i spokoj. Dok sam tamo stalno mi pada na pamet Borgesova slavna izreka – „Raj sam oduvijek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku“.

balatura

Svemir je upleo svoje prste i snovi su se ovo ljeto ispunili. Kreativna i fascinantna vlasnica hotela Anne Kathrin Godec me je još prije par mjeseci pozvala da u njenom hotelu u sklopu ljetnih vinodolskih večeri organiziramo ljetnu književnu večer, koje hotel inače njeguje i radi godinama. Sommelierka Jelena Šimić Valentić (vlasnica Vinske škole  Pupitres) i ja smo održali našu, sad već revolucionarnu radionicu „Vino i knjiga“ pred više od šezdeset ljudi.
Željele smo prenijeti poruku kako su i knjiga i vino stil života. Na radionici su sudjelovale i spisateljice Lea Brezar i Ingrid Divković koje su predstavile, svaka svoju najnoviju knjigu i strast prema životu i pisanju. Tako su knjige “Knjiga za divlju ženu” i “Da, I?” dobile svoje vino.
Uz Divlju ženu smo pili istarski teran, a uz priručnik za preživljavanje “Da, I?”, Damjanić muškat žuti  iz Istre. Bila je to večer u znaku broja pet. Pet vina, pet knjiga i pet kreativnih žena. Zadovoljna, nasmijana i ispunjena lica stanovnika mirne doline Vinodol su nas oduševila i ispunila. Svi su tu večer osim vrhunskih vina pili i energiju dobrih domaćina i čarobnog prostora.

balatura18

Tri stotine godina staro obiteljsko imanje, kompleks od nekoliko kamenih starih kuća, preuređeno je u udobnu kuću za goste, a tijekom zahvata jako se pazilo na detaljnu rekonstrukciju povijesne zgrade. S mnogo ljubavi uređene hotelske sobe mogu se iznajmiti  tijekom cijele godine. Čarobnim hotelskim vrtom u kojem se osjeti čisti mediteran šire se mirisi ljekovitog bilja, koji su  jako bogati a opet istovremeno suptilni – od lavande, ružmarina, mente, limuna, grmlje kadulje, majčine dušice i mnogih drugih koji su istovremeno i nosioci imena soba. Ujutro za doručak, velika je radost razbuditi se i oplemeniti istim biljem u vrućem čaju koji su servirani u prekrasnim šalicama s domaćim medom.

IMG_0351

Anne Kathrin Godec naumila je u hotelu razviti „kulturni centar“ pa organizira i priređuje redovne književne i glazbene večeri, a jedne godine su ugostili deset pisaca iz europskih zemalja koji su, za vrijeme boravka, napisali po jednu priču o svakoj sobi. Takva ideja je već realizirana u Irskoj.  Ovdje su je uspješno ponovili.

IMG_0353

Hotel je do danas postao idealno mjesto za povezivanje čitatelja i pisaca. Već na samom ulazu u hotel „pozdravljaju“ vas knjige. Cijelim hodnikom kojim se ide do sobe za druženje i blagovanje nalaze se police s knjigama. Cijeli atrij i dvorište gledaju na taj hodnik i šarene knjige. Pravo mjesto za jutarnju ili popodnevnu kavicu. Ljeti intenzivnije ugošćuju pisce iz svih krajeva kojima na taj način pružaju priliku da promoviraju svoje knjige i razgovaraju s publikom u čarobnom dvorištu ili podrumu hotela. Gostovali su već mnogi: Jergović, Perišić, Serjanović, Dežulović, Tomić, Nataša Dragnić, Rujana Jeger, Teofil Pančić, Dragan Velikić, Igor Beleš, Slavenka Drakulić, Tea Tulić a u planu su još mnogi drugi.

Često tražim i pregledavam literarne hotele u svijetu i divim se „The Library hotelu“ u New Yorku na Manhattanu, „The Library hotelu“ na Tajlandu u Koh Samui resortu i B2 boutique hotelu u Zurichu. I sama često sanjam kako ću jednog dana biti vlasnica takvog malog hotela, a Balatura upravo ima sve ono o čemu sanjam.

IMG_0362

Zato preporučujem da  navratite u ovaj „književni raj“ i ne propustite sve te čarobne trenutke. Odmorit ćete se od svih briga, otpustiti sve probleme i nauživati se čiste ljepote i energije koju vam ovo mjesto pruža. Ovo je mjesto u kojem se uživa svim čulima, bez obzira bili sami, sa voljenom osobom ili sa obitelji. Dapače djeca su itekako rado viđeni gosti.

Knjige koje smo spajali s vinom: “Kako biti Parižanka u svakoj prilici”; “Ljetnikovac”; “Pustila sam te”; “Knjiga za divlju ženu” i “Da, I?”

IMG_0353

Vina koja samo pili uz navedene knjige: Pjenušac Bouvet La Doubay, Žlahtina Šipun, Plavac mali, Piquentum Teran, Damjanić muškat žuti.

IMG_0359

Izvorni blog pronađite na Čitaj knjigu.com

Fotografije: Čitaj knjigu.com