Aktualno

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić uručio oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ za 68 otočnih proizvođača i 111 proizvoda

[:HR]

VELIKA SVEČANOST ODRŽANA U BOLU

Jedan od najvažnijih ciljeva projekta “HOP” je ostanak stanovništva na otocima i novo zapošljavanje stvaranjem proizvoda visoke kvalitete, prepoznatih na tržištu

Oznaku  “Hrvatski otočni proizvod” u 2015. godini dobilo je 68 otočnih proizvođača za 111 proizvoda i proizvodnih linija, a na svečanosti održanoj u petak u Bolu na otoku Braču oznaku im je uručio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Displaying IMG_0835.JPG

U petak 23 Listopada u Bolu na otoku Braču u hotelu Elaphusa, održana je svečana dodjela oznaka “Hrvatski otočni proizvod”. Čak 68 malih otočnih proizvođača dobilo je oznake za 111 proizvoda i proizvodnih linija, oznaku im je uručio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Hrvatski otočni proizvod – garancija izvornosti i kvalitete

Oznaku „Hrvatski otočni proizvod“, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dodjeljuje proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije.

Od 2007., otkad se ovaj projekt provodi oznaku je dobilo 219 otočnih proizvođača (od kojih je 18 ekoproizvođača i 25 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla) za  628 proizvoda i proizvodnih linija s 23 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba) i poluotoka Pelješca.

Tko kupi vaše proizvode je sretnik, jer dobiva nešto originalno, izvorno, kvalitetno. Mi ćemo i dalje čvrsto stajati iza vas i pomagati vam. Neka vam ova oznaka Hrvatski otočni proizvod bude poticaj za daljnji rad“, kazao je potpredsjednik Grčić čestitajući dobitnicima i istaknuo da država ulaže u otoke oko 1,5 milijardi kuna godišnje.

Displaying IMG_0840.JPG
U glazbenom programu nastupili su Marija Vukšić (saksofon), Dječji mandolinski orkestar Bol, klapa Braciera, Puhački sastav BrassČuta iz Pučišća i Pučki pivači otoka Pašmana, odakle nam dolazi najveći broj malih proizvođača koji su osvojili najviše pojedinačnih oznaka za kvalitetu, originalnost i očuvanje tradicije.

Ministar Grčić dodao je kako Bol nije slučajno odabran za svečanost dodjele oznake “HOP”.
Turizam je i ove godine ostvario izvrsne rezultate, a Bol je jedan od prvijenaca u našem turizmu. I ne samo to, Bol je pokazao da vodi kvalitetnu razvojnu politiku, a posebice pronatalitetnu politiku“, kazao je potpredsjednik Grčić ocjenjujući kako je upravo i jedan od glavnih ciljeva projekta „HOP“ ostanak naših ljudi na otocima i zapošljavanje.

Dobitnici oznake HOP s otoka Brača predstavili u subotu ujutro predstavili su svoje proizvode na Rivi u Bolu, nakon čega je uslijedio obilazak nekoliko nositelja oznake „Hrvatski otočni proizvod“ s otoka Brača.

Slika /Istaknute teme/Hrvatski otočni proizvod/Hrvatski_otocni_proizvod_LOGO.jpg

Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima. Rade se uglavnom u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.

Displaying IMG_0836.JPG

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“, dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima. Stručno mišljenje o zadovoljavanju uvjeta i kriterija stjecanja prava na uporabu oznake donose neovisne stručne komisije (za hranu, pića, kemijske proizvode, za područje primijenjene umjetnosti i dizajna te nematerijalnu baštinu).

Tekst i fotografije: gov.hr, Hot spots

[:]