Aktivni odmor

Sve više vjernika posjećuje Solin

This post is also available in: English

Mala Gospa

VJERSKO SREDIŠTE SREDNJE DALMACIJE

Solin, grad spomenik na rijeci Jadro, osim ruševina stare Salone, u čijim su njedrima utisnuti začeci kršćanstva na ovom prostoru, mjesta gdje počivaju brojni salonitanski mučenici i koji krije grob sv.Duje, najpoznatijeg salonatinskog mučenika, zaštitnika grada Splita, u samom srcu grada krije i najstarije marijansko svetište u Hrvata, svetište Gospe od otoka. Predaja kaže kako su oko stare crkve Gospe od otoka nekada postojali brojni brijestovi, zbog čega ju je narod zvao i Gospom u Bristima.

gospin otok

Opkoljen rukavcima rijeke Jadro, Gospin otok u srednjem vijeku postaje prvo naselje Hrvata. Na Otoku je u X. stoljeću na mjestu današnjeg crkve sv.Marije, Gospe od otoka (1880.), hrvatska kraljica Jelena sagradila je dvije crkve, Blažene Djevice Marije i svetoga Stjepana. Ovo svetište je 1998. svetište je pohodio i Sv. Otac Papa Ivan Pavao II., poslavši poruku Solinjanima “Čuvajte blago vjere koje vam je povijest povjerila!”.

manastirine

Pokraj župne crkve posvećene sv. Mariji, nalazi se izuzetno vrijedan arheološki lokalitet, danas čitav pod zemljom. Uz samo svetište prostire se uređeni travnjak, koji svojim jednostavnim hortikulturnim stilom uređenja poziva na suživot građana s tim prostorom kojim iz dana u dan odzvanjanju dječji povici, smijeh mladih i pjesma vjernika. Zahvaljujući svom prekrasnom hortikulturnom uređenju, Gospin otok je i dobitnik Plavog cvijeta HTZ-a u 2011.godini za najljepši i najuređeniji park u primorskoj Hrvatskoj.

Gospin otok4

Šetnjom uz Jadro, uz svetište, pronaći ćete i Gospin bunarić, za koji legenda kaže, kako je ljekoviti izvor vode. Bunarić često posjećuju i talijanski hodočasnici, posebice imajući u vidu i preporuku Paola Brosia u njegovoj knjizi „Put u Međugorje“ u kojem svakako hodočasnicima preporučuje zaustaviti se u Solinu, posjetiti svetište Gospe od otoka i popiti čašu ljekovite vode iz Gospina bunarića.

GOSPIN BUNARIĆ

Ako se pak nađete u Solinu 08. rujna na dan grada i blagdan Male Gospe, pronaći ćete tisuće vjernika iz cijele Dalmacije koji pohode Solin u čast Gospi, i koji na taj dan uživaju u vjerskom i glazbenom programu, kao i tradicionalnom sajmu koji se od davnina organizira na taj dan u Solinu.

Episkopalni centar 2

www.solin-info.com

facebook 1

This post is also available in: English