Aktivni odmor

Moto turizam – unosan u svakom pogledu

Biograd moto show

BAJKERI SU JEDNA OD NAJPOŽELJNIJIH KLIJENTELA ZA UGOSTITELJE I HOTELIJERE

Koje su Vaše asocijacije na sam spomen riječi biker ili motorist?

Po svoj prilici padaju Vam na pamet ljubitelji limenih jurilica na dva kotača, poput onih iz spotova Lane Del Rey, odjeveni u kožu od glave do pete, koji žive nomadskim životom, dobar dio svog vremena provodeći na cesti te slušajući žestoku rock glazbu. Ili pak opasni momci koji se u prvim scenama kultnog „Terminatora 2“ sukobljavaju sa mišićavim Arnold Schwarzeneggerom, koji jednom od njih otima kompletan kožni „outfit“, te naravno, limenog dvotočkaša koji će tokom filma postati njegov zaštitni znak.

Popularna kultura na neki je način odgovorna za širenje klišeja o bikerima kao o žestokim momcima, no istina je, zapravo, posve drugačija. Uglavnom je riječ o iznimnim ljudima, a količina najrazličitijih humanitarnih akcija u koje se nerijetko uključuju  – najbolje svjedoči o tome da se ispod naizgled robusne vanjštine krije plemenito bikersko srce.

Ono što je posebno zanimljivo je da su bikeri i turistički interesantni kao jedna od najpoželjnijih klijentela za ugostitelje i hotelijere, izuzetno kulturna i visoke platežne moći. Ako Vas ova činjenica začuđuje, sjetite se samo vrtoglavih iznosa koje je potrebno izdvojiti za kupnju i održavanje pristojnog motora poput legendarnog Harley Davidsona!

Da su bikeri izuzetno profitabilna skupina potrošača, sve više prepoznaju brojni turistički djelatnici, pa su tako počeli nicati i hosteli prilagođeni baš ljubiteljima dvotočkaša, koji osim standardnih ugostiteljskih sadržaja imaju i posebne garaže predviđene za njihove limene ljubimce. Ovi osebujni gosti mnogo putuju, a posebno su im atraktivni specijalni festivali, poput onog koji će pod nazivom Harley Davidson dani biti održan u Biogradu od 12. do 15. lipnja 2014., te će okupiti vlasnike i poštovatelje čuvenog motocikla iz cijele Europe! Centralni događaj ovog festivala bit će parada motocikala zajedno s demo-kamionom koji će prikazati mnoštvo najnovijih modela ovog legendarnog proizvođača, koje će biti moguće i isprobati.

A da Mediteran, rock n’ roll i impresivni dvotočkaši itekako idu zajedno, već godinama dokazuje svojevrsna meka bikerskog turizma kod nas – grad Pula. Naime, ondje se već nekoliko sezona uzastopce održavaju Biker days, koji su Hrvatsku ucrtali na motociklističke karte diljem Europe, a spoj su odlične i probrane rock glazbe, atraktivnih sadržaja te druženja ljudi iz cijele Europe.

Foto: biograd2014.com