Aktualno

Stižu nam kineski turisti

SONY DSC

UVODE SE DIREKTNE ZRAČNE LINIJE IZMEĐU KINE I HRVATSKE?

Gotovo 100 milijuna kineskih građana prošle je godine otputovalo u strane zemlje. 2012. godine Kinezi su srušili Njemce s trona prvaka svjetskih putnika, te postali najbrojniji turisti na svijetu. Prema izviješću kineskih turističkih ureda, kinezi potroše na putovanjima čak preko 102 milijuna dolara godišnje.

U 2013. godini, Hrvatsku je posjetilo preko 43.000 kineza, koji su ostvarili preko 65.000 noćenja. Svake godine broj dolazaka kineskih turista se znatno povećava.

Prema izviješću portala Exyuaviation, Chinese Southeast Europe Business Association (CSEBA) planira uvesti charter letove između Kine i Hrvatske, izjavio je predsjednik grupacije, Mario Rendulić. Poznato je kako kineski turisti mnogo putuju, vole istraživati nove destinacije, a zahvaljujujući organiziranoj promociji HTZ-a i Ministarstva turizma, interesu tour operatora, sve je veće zanimanje kineskog tržišta za Hrvatsku.

Popularnosti Hrvatske pridonio je i megapopularni televizijski serijal Igra prijestolja sniman u Hrvatskoj, a koji se trenutno emitira u Kini.

Igra prijestolja

A što Kineze zanima u Hrvatskoj?

Interesi kninskih turista se mjenjaju posljednjih godina. Dok su ranije dolazili u Hrvatsku kako bi obilazili kulturne spomenike, povijesne gradove, sada žele doživjeti što je moguće više toga. Žele se dobro provesti, uživati u sadržajima aktivnog odmora, kušati specijalitete lokalne kuhinje, doživijeti nezaboravna iskustva…

Zanimljivo je kako je najveći postotak kineskih gostiju koji posjećuje Hrvatsku u prosjeku već dva puta posjetio Europu. Prilikom posjeta najviše biraju grupna putovanja autobusom ili kruzerima s obilaskom najmanje četiri do pet država u regiji tijekom prosječnog boravka od 10 do 12 dana

Putuju najčešće u vrijeme svojih nacionalnih blagdana, a istraživanja pokazuju kako u najvećoj mjeri odredišta biraju putem interneta.

Foto: Tz grada Dubrovnika