Aktualno

Najunosnija zanimanja za ljetnu sezonu!

sommelier1a

OVOG LJETA OSIGURAJTE SI DOBRU ZARADU

Ukoliko ste nadareni za kuhanje, ili pak imate istančan ukus i znanje kad su u pitanju vrhunska vina, sveprisutan problem nezaposlenosti razlog je više da razmotrite neko od kod nas manje eksponiranih, ali vrlo unosnih zanimanja!

Spomenimo, primjerice, zvanje sommeliera. Ova riječ sa očitim francuskim porijeklom upućuje na konobara koji služi vino. Međutim, ova se osoba, osim samog sljubljivanja vina i hrane, brine o vinu od samog trenutka njegove kupnje – o skladištenju i na koncu posluživanju i preporuci uz određeno jelo.

Jako vina

Znalci tvrde da u ovom zanimanju leži budućnost, budući da se u razvijenijim zemljama mjesečna zarada sommeliera penje do vrtoglavih 40 do 80 tisuća kuna! U našoj zemlji postoji i sommelier klub koji održava tečajeve za obuku vrhunskih poznavatelja vinske kulture, a uvod su u regionalno natjecanje koje će iznjedriti neke od najvještijih budućih stručnjaka na ovom polju. Iako je u turistički atraktivnim područjima naše zemlje potražnja za ovim zanimanjem do sada bila relativno niska, probudila se svijest u hotelijera o tome da uspješan smještajni objekt ne čine samo atraktivna lokacija i interijeri, već i odgovarajuće osoblje, a angažiranje stručnjaka kao što je sommelier značajan je doprinos u tom smislu. Štoviše, zbog sve veće pojave vrlo kvalitetnih i cjenovno pristupačnih vina na tržištu, uslugu sommeliera traže i vinari!

Ako pak smatrate da bolje „baratate“ kuhinjskim pomagalima nego vinskom kartom, imamo atraktivan prijedlog i za vas – zašto ne biste razmotrili posao kuhara na luksuznim plovilima? Poznato je da su naši kuhari na megajahtama i cruiserima znali ostvariti zaradu i do 2000 kuna dnevno, no ništa lošije nisu prošli ni gastro-virtuozi na privatnim jahtama, koji su kuhali za obitelji visokih platežnih mogućnosti.

Jako vina 2

Nekima od njih odskočna daska bili su kulinarski reality programi natjecateljskog karaktera, a kako kažu, od svojih su poslodavaca dobili potpunu slobodu u pripremi jela uz samo jednu važnu napomenu – kuhinja je trebala biti mediteranska!

Dubrovacka kuzina

Ovakav naputak i ne čudi s obzirom da je riječ o jednoj od najzdravijih kuhinja na svijetu, koja se bazira na laganoj hrani – plodovima mora, ribi i povrću, začinjenim maslinovim uljem i mediteranskim biljem. Ovdje su gastro znalci dali mašti na volju, pa su tako imućne obitelji na jahtama uživale u delicijama poput jastogova repa u umaku od kadulje, češnjaka i maslaca, ili pak telećeg karea mariniranog u maslinovu ulju i medu. Ovo su specijaliteti s potpisom jednog od finalista domaćeg kulinarskog realitya, kojoj je rad na luksuznom plovilu omogućio nove angažmane te otvorio mnoga vrata.

Kuhar 1a

Možda baš vi možete osmisliti svoje!

Foto: Sommelier klub, Tz grada Dubrovnika