Aktivni odmor

Top ljetna destinacija – Brač otok kulture i avanture

This post is also available in: English

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”620 px” height=”360 px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/10/Bol-franjevacki-samostan.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/10/lozisca.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/10/Mala-noćna-regata.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/10/Potezanje-Mrduje.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/10/Pustinja-Blaca.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/10/SP2_5148.jpg[/image]
[/nivo]

Rijetki su otoci na svijetu koji mogu ponuditi ovakav raskošan spoj adrenalina, tisućljetne baštine, vrhunske gastronomije i divnih plaža..

Ovaj najveći srednjedalmatinski otok poznat je po svom kamenu koji krasi mnoga zdanja diljem svijeta, kao na primjer Bijelu kuću, mađarski parlament u Budimpešti i Liverpulsku katedralu, ali Brač ima pregršt drugih zanimljivosti kojima privlači posjetitelje.
Udaljen na manje od sat vremena trajektom od Splita (i drugim linijama povezan sa kopnom i susjednim Hvarom), Brač se uspješno brendira kao otok kulture i avanture, i to sa razlogom. Burna povijest ostavila je otoku u nasljeđe brojne kulturne spomenike koji dočaravaju stara vremena svojom kompleksnošću i doživljajem, a raznolika i dinamična priroda stvorila je nevjerojatne oblike i utisla staze na kojima možete osloboditi svoj avanturistički duh.

Od fantastičnog kamenog i drevnog ugođaja pustinje Blaca, do Zlatnog rata na kojem se možete prepustiti vjetru da Vas nosi u beskrajno plavetnilo neba i mora. Bilo da Vas zanimaju adrenalinska, kulturna ili prirodna bogatstva Brač će vas zasigurno ostaviti bez daha!
Počastite se odmorom za pamćenje i krenite u otkrivanje nebrojenih ljepota i uzbuđenja koja ovaj otok pruža…

SUPETAR
Naše putovanje započinjemo u Supetru, administrativnom i kulturnom centrom otoka, čestim trajektnim linijama povezanim sa Splitom, te autobusnim linijama sa ostalim mjestima na otoku. Supetar čuva svu ljepotu otočnog življenja,obiluje događanjima, kulturnim znamenitostima i sportskim objektima pa je idealno mjesto za ljubitelje kulture i rekreacije., Dolaskom na središnji gradski trg otvara se prekrasan pogled na župnu crkvu Navještenja Marijina iz 18 st. , zvonik, Crkveni Muzej… Sadašnja crkva izgrađena je na temeljima ranokršćanske bazilike posvećene Sv. Petru, u čast kojega je Supetar i dobio ime.
Svakako posjetite I galeriju Ivana Rendića, jednog od najpoznatijih otočkih sinova i značajnog hrvatskog kipara, koja čuva kolekciju njegovih bista i crteža, kao i druge zanimljivosti poput zahvalnice britanskog premijera Gladstonea.
Na vrhu popisa mjesta koje treba posjetiti je svakako Pustinja Blaca, impozantni pustinjački samostan iz 16. stoljeća koji će Vas zadiviti. Kompleks zgrada kao da izranja iz kamene gromade koja dominira krajolikom. U najstarijem i najautentičnijem bračkom selu Škripu, nalazi se muzej otoka Brača. Legenda kaže da se u donjem djelu muzeja nalazi mauzolej u kojem su pokopane supruga i kćer cara Dioklecijana, dok se u ostatku krije presjek povijesnog i kulturnog nasljeđa otoka. Ne propustite ni škripsku fjeru 18. Kolovoza.

Više pročitajte o Supetru

SUTIVAN
Imidžu Brača kao otoka avanture uvelike pridonosi festival Vanka regule u Sutivanu, koji se ove godine održava od 14. do 21. srpnja. Ne baš sasvim olimpijada, ali blizu, ovaj festival avanture i
filma poziva natjecatelje da se okušaju u izazovima penjanja, biciklizma, planinarenja, kajakinga, jedrenja ili uspravnog veslanja. Razgledajte I povijesnu jezgru Sutivana, mjesto
izvanredne kulturne vrijednosti, državnim zakonima zaštićeno kao kulturni spomenik. Ne propustitre posjetiti Park prirode, mjesto stvoreno za odmor, rekreaciju i zabavu za najmlađe.

Više pročitajte:

Sutivan

MILNA
Milna je od Dioklecijanovih dana primala umorne mornare u svoju duboku i slikovitu uvalu, a današnja marina u centru mjesta važna je točka na Jadranskoj jedriličarskoj ruti. Milna je jedriličarski raj, i nudi mnoga zanimljiva događanja vezana za jedriličarstvo, od kojih je najinteresantnije Potezanje Mrduje. Svake godine stanovnici Brača i susjedne Šolte “potežu” otočić Mrduju koji se nalazi između njih da pokazu čije je vlasništvo. Ove godine to će biti 27. srpnja uz koncet Dražena Zečića i grupe Macaklin.

BOL
Najimpresivnija slika otoka je, naravno, jedinstvena plaža Zlatni rat u Bolu na jugu otoka, koji je povezan katamaranom sa Splitom i Jelsom na Hvaru. Mnogo više od plažnog resorta, Bol je postao top destinacija za vodene sportove i nudi najbolji windsurfing u Hrvatskoj, ronjenje te je jedna od rijetkih lokacije u zemlji pogodnih za sve popularniji kite boarding, dok je Bol Open teniski turnir svojedobno privlačio mnoga velika imena. Kulturne znamenitosti uključuju nevjerojatni dominikanski samostan iz 15.stoljeća i Zmajevu špilju u Murvici blizu Bola – hram i boravište franjevaca glagoljaša iz 15. st. sa reljefom zmaja po kojem je dobila ime. Ljubiteljima vina preporučujuemo degustaciju i posjet vinoteci Jako vina.
Više pročitajte:
Bol

SELCA
Istočna luka, mirno ribarsko mjesto Sumartin sa novim nautičkim mostom povezano je redovitim trajektnim linijama s Makarskom i otvara vrata otoka prema nekima od njegovih najznačajnijih
kulturnih blaga. Više od 10 spomenika povijesnih ličnosti krasi Selca, jedino kamenoklesarsko mjesto koje je u potpunosti izgrađeno od bijelog bračkog kamena. Posjetite prvi spomenik Tolstoju na svijetu iz 1911. ili Župnu crkvu koja zbog svoje monumentalnosti i ljepote nosi naziv Bračka katedrala. Povlja su nedavno proglašena jednim od 10 najljepših mjesta u
Hrvatskoj od Global Grashopper-a.

Više pročitajte:
Selca

POSTIRA
Postira na sjevernoj obali su mjesto povijesti i tradicije. Njihova baština se može iščitati iz mnogih arheoloških ostataka poput ville rustice, benediktinskog samostana i ranokršćanske
bazilike sv.Lovre. Postira su također dom prvoj otočkoj tvornici sardina koja zapošljava oko 300 ljudi i garancija je kvalitete za mnoge otočke restorane. Kad smo kod delicija, prošećite do eko-etno sela Dol, i otkrijte vrhunsko gastronomske delicije.

Više pročitajte:
Postira

Dakle, otok kulture i avanture, ali i prekrasnih plaža i gastronomije, prirode i vidika. Rijetki su otoci na svijetu koji mogu ponuditi takav raskošan spoj adrenalina, tisućljetne baštine, divnih plaža uz jedno od najčišćih mora svijeta i sve to na manje od sat vremena od dalmatinske metropole Splita, koji je opet povezan sa više od 80 destinacija ovoga ljeta.

Vrijeme je da otkrijete Brač!

Tekstovi: Magoo studio, Paul Bradbury

Fotografije: Magoo studio, arhiva turističkih zajednica otoka Brača

This post is also available in: English