Aktivni odmor

Srednja Dalmacija – carstvo plaža i aktivnog odmora

This post is also available in: English

Srednja Dalmacija.
Blistavi Jadran, beskonačan izbor kvalitetnih i netaknutih plaža

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”620 px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/10/Copy-of-HvarPakleniOtociZr9779o.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/10/FOTO-Andrija-Carli-23.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/10/Kanu-safari.jpg[/image]
[image] http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/10/MurvicaPlazeBobanZr6690o.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/10/PlazaMakarskaZr7180o.jpg[/image]
[/nivo]

Uzmite naprimjer Makarsku rivijeru, čiji 60-kilo- metarski pojas najraznovrsnijih plaža od Brela do Gradca vodi kroz 18 gradova i sela koja kriju ponešto za svačiji ukus – od obiteljske plaže u velikom gradu pa do skrivenog dragulja u udaljenom ribarskom mjestu. Jedino što ove plaže imaju zajedničko je more primamljive čistoće, jedno od najbistrijih na svijetu. Ili se uputite na otoke – Brač, Hvar, Šoltu ili Vis, i birajte između pješčanih i šljunčanih, romantičnih ili nudističkih plaža, a za dodatnu dozu privatnosti najbolje se uputite na neki od smaragdno-zelenih Paklenih otoka pokraj Hvara, gdje turistička tradicija datira još iz 1906. Iako je regija poznata po svojim plažama i kristalno čistoj vodi, to je tek dio priče o odmoru na dalmatinskoj obali, jer tu je i uzbudljiv niz vodenih atrakcija za nešto aktivnije turiste – i to ne samo u moru.

U srcu Srednje Dalmacije nalazi se Cetina, jedna od najraznolikijih i najmanje istraženih prirodnih atrakcija regije. Slijedite tragove gusara i Osmanskih osvajača uz 11 utvrda koje čuvaju rijeku, ili odaberite neki oblik rekreacije na ovoj vodenoj atrakciji kao stvorenoj za avanturistički turizam. Za dozu čistog adrenalina otkrijte zašto svi jednodnevni izleti u Srednjoj Dalmaciji vode prema Cetini – zbog najboljeg raftinga na brzacima u okolici. Za nešto mirniji uvod u tajne Dalmatinske zagore, zašto ne biste uživali u vožnji kajakom ili kanu-safariju rijekom? Dostupni su i obiteljski paketi, što je odlična solucija za bijeg od gužve i nesmetano razgledavanje jedinstvenih prirodnih blaga Srednje Dalmacije. Da biste stigli do Cetine, jednostavno se uputite prema gradu Omišu – kao što su činili i mnogi gusari i osvajači stoljećima unazad.

Zov Jadrana uvijek je prisutan kad ste na odmoru u Srednjoj Dalmaciji, a tu je i mnoštvo vodenih aktivnosti za posjetitelje u potrazi za izazovima. Regija postaje sve važnija nautička destinacija, kako za opuštanje, tako i za natjecanja, a svake godine nudi nove mogućnosti – od škole jedrenja za početnike do sudjelovanja u brojnim regatama za iskusnije.
Ljubitelji surfanja i kiteboardinga (posebna vrsta surfanja na dasci uz upotrebu „zmaja“, op. prev.) trebali bi se uputiti u Bol na Braču, koji se afirmirao kao destinacija za aktivni odmor, a oni
koji su u potrazi za podmorskim blagom, mogu se priključiti nekoj od ronilačkih škola u Makarskoj, Splitu, Hvaru i Visu. Izlet u Srednju Dalmaciju ne bi bio potpun, a da ne isprobate nešto zbilja autentično. Sportski entuzijasti trebali bi otići do plaže Bačvice u Splitu da sudjeluju u neobičnoj igri poznatijoj kao picigin, u kojoj odrasli muškarci očajnički pokušavaju udaranjem
održati malenu lopticu u zraku. Dobro tempirajte svoje putovanje i sudjelujte u 9. Svjetskom prvenstvu u piciginu.

Vodene površine nude i pregršt uzbuđenja za ornitologe željne istraživanja ptičjeg svijeta Srednje Dalmacije, koji mogu uživati u riječnom safariju u prirodnom rezervatu Pantan. Ljubitelji ribolova mogu birati od mirnog lova na obali pa do onog u dubokom moru, ili se mogu prepustiti krajnje ekstremnim izazovima kao što je podvodni ribolov. Blistavo Jadransko more i susjedne rijeke i plaže, raznolike i izazovne kako samo možete poželjeti, razlog su zbog kojeg je Srednja Dalmacija ultimativna turistička destinacija za sve dobne i interesne skupine.

Za više informacija, posjetite web stranicu Turističke zajednice Srednje Dalmacije na www.dalmatia.hr.

Foto: Arhiva turističkih zajednica Splitsko- dalmatinske županije
Piše: Paul Bradbury

This post is also available in: English