Aktivni odmor

Etno-eko sela otoka Hvara

This post is also available in: English


„Etno-eko“ sela nadasve su idealna mjesta za opuštanje u miru i tišini – „uznemirenoj“ samo zvucima prirode, što modernim turistima mnogo znači jer svi traže nešto novo i posebno. Drugim riječima, oni žele nešto drugačije i prirodno, upravo ono što nude mala dalmatinska sela.

Na otoku Hvaru nalazi se 6 etno-eko sela. Grad Hvar ima 4 etno-eko sela: Malo Grablje, Velo Grablje, Brusje i Zoraće.

Malo Grablje je prvenstveno poznato po svojoj predivnoj mikroklimi i zalaganju vlasnika da selo ostane u vlasništvu starosjedilaca. U samom selu postoji prekrasna konoba u kojoj se ljeti može uživati u domaćoj gastronomiji. Iznad Malog Grablja nalazi se Velo Grablje koje je poznato po lavandi, a u današnja vremena po Festivalu lavande koji se održava krajem lipnja. Naime, uzgoj lavande na otoku Hvaru počeo je navodno s jednim upornim proizvođačem, Bartulom Tomičićem, koji je prvi počeo saditi lavandu i proizvoditi ulje od lavandina 1928., što je početak sustavnog uzgoja lavande i proizvodnje ulja od lavandina na otoku Hvaru. Nakon toga su i drugi mještani počeli saditi lavandu pa je slijedećih desetljeća mjesto postalo poznato po lavandi i gospodarski se preporodilo.

Zoraće je jedno od najmanjih etno-eko sela, ali sa iznimnom arhitekturom i položajem, dok je Brusje kao i skoro sva ostala etno-eko sela bilo davno prije pastirsko naselje, a poslije preraslo u selo proizvođača vina, meda, maslinova i ružmarinova ulja.

Na vrhu otoka Hvara u sklopu Općine Jelsa nalazi se Gornji Humac s kojega puca pogled na cijeli Brač, Hvar, Korčulu…sve do Lastova i Visa. Mnoge kuće u selu su iz 15. stoljeća, a nešto je mlađi sistem za obranu od tuče što su ga tamošnji težaci smislili kako bi zaštitili svoje vinograde – topovsko gnijezdo za rastjerivanje olujnih oblaka. Osebujna je i matrica seoskih ulica: izgrađene su tako da se kišnica niz njih slijeva u spremnik dovoljan za opskrbu cijeloga sela. A pokraj Starog Grada na Hvaru nalazi se etno-eko selo Mala Rudina koje se može podičiti jednim od najljepših starih trgova.

Sva ova navedena etno-eko sela na Hvaru tek će se obnoviti sredstvima od EU u iznosu od 500 000 Eura koje je dobila Razvojna agencija RERA u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom. Stoga kad dođete na Hvar iskoristite priliku i posjetite jedno od ovih sela, osjetite iskonsku Dalmaciju i doživite otok Hvar na još osebujniji način!

Piše: Joško Stella

This post is also available in: English