Hot Spots destinacije

Biograd – hrvatski kraljevski grad

This post is also available in: English

BIOGRAD NA MORU – poznati turistički, posebice nautički centar u samom je središtu Jadranske obale.

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” width=”720px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/01/biograd-panorama.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/01/biograd-riva.jpg[/image]
[/nivo]

Grad je narastao upravo do veličine pogodne za život po mjeri čovjeka, grad okružen modernim marinama i rivom s koje se pruža nezaboravan pogled na jedan od najslikovitijih tjesnaca – Pašmanski kanal i otočiće koji su po njemu razasuti.
Grad okružen nacionalnim parkovima i parkovima prirode, grad bogate i burne povijesti, grad dugogodišnje turističke tradicije, bogate turističke, kulturne, povijesne, sportske i ugostiteljske ponude.
Biograd je smješten na poluotoku okružen sa tri plaže: „Dražica“, „Soline“ i „Bošana“.
Plaže su sjenovite pješčano – šljunčane. Na dvije plaže vijori se Plava zastava kao međunarodni simbol ekološke zaštite okoliša i održivog upravljanja i gospodarenja morem i priobaljem. Biograd je nositelj priznanja za kvalitetu življenja „Srebrni cvijet Europe“.
Grad je doslovno obećana zemlja za turiste koji žele aktivan i dinamičan odmor. Brojni sportsko rekreativni sadržaji (tenis, odbojka na pijesku, vaterpolo, košarka, rukomet, mali nogomet, boćanje, biciklizam, aquagun, parasailing, surfing, skijanje na vodi, ronjenje, škola plivanja, škola jedrenja, škola jahanja te drugi turistički programi koji pružaju gostima jamstvo da će u ponudi Biograda pronaći mnoge aktivnosti i sadržaje po svom ukusu. Grad Vam nudi i razgledavanje podmorja polupodmornicom. Blizina 5 nacionalnih parkova te 2 Parka prirode gostima Biograda pruža mogućnost izleta u prostore iz snova.

SVAKAKO POSJETITE
U kulturnom životu grada ističe se Zavičajni muzej koji čuva materijalne dokaze o burnoj biogradskoj prošlosti, a među njima se posebno ističe izuzetno vrijedna hidroarheološka zbirka s potopljenog broda iz 16.st. pronađenog kod hridi Gnalić nedaleko od otoka Pašmana.
Od ostalih povijesnih znamenitosti grada Biograda značajno je istaknuti:
– Župnu crkvu sv. Stošije koja je podignuta na ostacima krunidbene katedrale 1761. godine
– Crkvu sv. Ante – ranoromanička crkva iz 13. st.
– Crkvu sv. Roka – sagrađena u 16. st.
– Bazilika sv. Ivana (temelji)
– Gradska galerija…

Posjetite manifestacije:
BIOGRADSKO KULTURNO LJETO
31.svibanj., 1. i 2. lipnja 2013.
Savršen vikend uz „Dugi stol“
Manifestacija predstavlja bogatstvo kojim u enologiji, gastronomiji i ekologiji raspolaže Hrvatska. Na ovom svehrvatskom stolu na poseban način potencijalnim potrošačima prezentirani su proizvodi iz svih krajeva Lijepe naše, a isti je po četvrti put za redom dopunjen programom etno proizvoda (izvorni hrvatski suvenir). Kroz ovaj Festival – na dugom stolu, pod nazivom „Spojimo zeleno i plavo“, nastoji se postići zajedništvo kontinentalnog i primorskog dijela Hrvatske. Interes i odaziv na ovu priredbu izuzetno je velik . Na ovom, sedmom eno-eko-etno-gastro stolu nastupile su sve županije Lijepe naše , a dužina stola prešla je 1.000 metara.
Priredba se održava svaki prvi vikend u mjesecu lipnju, na Obali kralja Petra Krešimira IV u Biogradu na Moru, čime smo otvorili punu turističku sezonu. Na ovome stolu nastupili su i predstavnici Mađarske, Češke, Slovenije, Italije, Austrije i Bosne i Hercegovine.

4. kolovoza 2012.
Biogradska noć – velika turistička Fešta
Tradicionalna turistička manifestacija koju organiziramo godinama. Posvećena je Danu pobjede i domovinske zahvalnosti. Puna je doživljaja i dočaravaju se razni zvučni i svjetlosni efekti, muzički laserski program – piro muzički vatromet – defile osvijetljenih brodova, priprema specijaliteta na otvorenom i besplatna podjela istih, nastupi folklornih skupina, klapa, Gradske glazbe, mažoretkinja, zabavljačkih skupina, jednom riječju vrlo atraktivan i zabavan program tijekom dana do duboko u noć. Prostor održavanja je biogradska riva i stara jezgra. Manifestacija okupi više od 20.000 posjetitelja.

8. kolovoza 2012.
MORSKA ALGA
Zabavno edukativna priredba, slična je Sinjskoj alci s tom razlikom što se odvija u moru, a natjecatelji umjesto na konju sjede u pedalini te kopljem pokušavaju skinuti što više morskih algi obješenih o rivu.
– Igra je natjecateljskog karaktera, a uz zabavu i brojne popratne sadržaje ima za cilj skrenuti pozornost na ekologiju te pridonijeti zaštiti i očuvanju mora i podmorja.
Sama igra podijeljena je na kvalifikacijski i finalni dio, a u pauzi između ta dva dijela organizatori upriliče dodatne nagradne igre za promatrače.
Sudionici se biraju netom prije početka samog natjecanja a program vodi simpatični voditeljski dvojac na nekoliko stranih jezika.
Ukratko dobar recept za zabavu i osvajanje vrijednih nagrada tijekom odmora u gradu šarolike turističke ponude.

15. Biograd Boat Show 24. – 27.10.2013.
13 godina stalnog rasta rezultiralo je najvećom izložbom plovila u Hrvatskoj i široj regiji. Više izlagača, novih plovila i premijera nego ikad prije. Sajam 2012 postavio je nove rekorde sa 230 izlagača i 256 izloženih plovila!!!
Sajam je prepoznat po posebnoj, gostoljubivoj atmosferi Biograda, primorskog grada sa šarmom, prihvatljivim cijenama i kvalitetnom infrastrukturom organizatora, Ilirije d.d., koja uključuje marinu Kornati, Ilirija hotele, restorane i zabavne sadržaje. Pokretni pontonski most povezuje centralnu marinu Kornati s marinom Kornati zapad, nudeći jedinstven i atraktivan izlagački doživljaj.

Turistička zajednica grada Biograda
Trg hrvatskih velikana 2
23210 Biograd na Moru
Tel/Fax: 023/383 -123
www.tzg-biograd.hr
Foto: Arhiv TZ grada Biograda

This post is also available in: English