Aktualno

GRAD NOVALJA OSVOJIO NASLOV EUROPSKOG GRADA SPORTA ZA 2025. GODINU!

Grad Novalja osvojio je prestižan naslov Europskog grada sporta za 2025. godinu u kategoriji gradova s manje od 25.000 stanovnika. Ovo značajno priznanje dodjeljuje europska neprofitna organizacija ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation) sa sjedištem u Bruxellesu, koja prepoznaje gradove koji izuzetno ulažu u sportsku infrastrukturu i promicanje sporta među svim generacijama, ali i među ranjivim skupinama. Tročlana komisija ACES Europe od 1. do 3. listopada 2024. godine posjetila je Grad Novalju, razgledala sportsku infrastrukturu, upoznala se s radom sportskih udruga i klubova na području Grada Novalje te nazočila prezentaciji koju je Grad Novalja pripremio za kandidaturu.

Velika nam je čast i zadovoljstvo što su naš trud i sva ulaganja koja radimo vezano uz sportski život te razvoj sportske infrastrukture u Novalji prepoznati i nagrađeni ovim prestižnim priznanjem. Ovu titulu vidimo kao priznanje za naša dosadašnja postignuća, ali i kao dodatnu motivaciju za unapređenje postojeće sportske infrastrukture na višu razinu te utemeljenje novih sportskih klubova. Također, nadamo se da će ovo priznanje biti nadahnuće za naše mlade sugrađane te svojevrsni poziv na bavljenje sportom i prakticiranje zdravog načina života“, izjavio je Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje.

Kriteriji za dobivanje titule obuhvaćali su širok raspon aspekata, uključujući kvalitetu sportske infrastrukture, dostupnost rekreacijskih i sportskih programa za sve dobne skupine, a posebno osobe s invaliditetom i poteškoćama, poticanje sportskog duha među građanima i gostima, kao i uspješan razvoj sportskih klubova i organizacija. Grad Novalja već se dokazao u ovim područjima, što je dodatno istaknuto njihovim uspjehom u organizaciji sportskih događanja i manifestacija te popularizaciji sporta i rekreacije. Među njima ističu se međunarodna biciklistička utrka CRO Race, poznata utrka Life on Mars trail, projekt Pag Outdoor, biciklistički maraton Granfondo Pag, plesno natjecanje International Dance Open te nogometni turnir Olea Cup, uz mnoga druga sportska događanja. Ova sportska događanja odvijaju se od ožujka do studenog, čime se sportski programi i aktivnosti šire izvan okvira sezonskog turizma na području Grada Novalje.

„Kandidatura Grada Novalje za naslov Europskog grada sporta 2025. nastavak je nove sportske ere koju gradimo duži niz godina, uključujući otočni projekt Pag Outdoor. Svjesni smo da bi za Novalju kao Europski grad sporta 2025. to bio dodatni iskorak za još aktivnije uključivanje našeg stanovništva svih generacija u sport i rekreaciju. Bilo bi to i važno priznanje koje bi dodatno ojačalo našu ponudu aktivnog turizma i outdoor aktivnosti, koje se odvijaju tijekom cijele godine i koje su već stekle prepoznatljivost među gostima i domaćim stanovništvom. Posebna zahvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se ova titula osvoji, a naročito Zajednici sportova grada Novalje, svim njezinim klubovima i članovima“, rekla je Marina Šćiran, direktorica Turističke zajednice Grada Novalje.

Svečanost dodjele priznanja će se održati u Bruxellesu, u prosincu ove godine, a priznanje će u ime Grada primiti gradonačelnik Ivan Dabo. Titula Europskog grada sporta 2025. ne samo da predstavlja priznanje za postignuća Grada Novalje u sportu, već i priliku za daljnji razvoj i promicanje sporta među građanima svih uzrasta na tom području.