Aktivni odmor

U Kaštelima se održava kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode“

Sedmu godinu za redom u Kaštelima će se održati manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2024.“ u organizaciji Grada Kaštela,  TZ Kaštela, Muzeja Kaštela, Bijaća društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela , udruge Šušur, udruge maslinara Mastrinka i SŠ Braća Radić, pod pokroviteljstvom Splitsko – dalmatinske županije, Ministarstva poljoprivrede i Zračne luke Sveti Jeronim.

Ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom na jedinstvenost i različitost ovog primjerka drveta može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime („Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata…“ Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852.), grada s bogatom kulturno-povijesnom baštinom koji njeguje tradiciju.

Foto: Ivana Topić

Kiparsko – slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina zaštićeni spomenik prirode“ ove godine održavat će se u Biblijskom vrtu Svetišta Gospe Stomorije u Kaštel Novom.

 27. rujna u 12 sati upriličit će se prigodni program obilježavanja otvaranja Kolonije i 26.- te  obljetnice utemeljenja ovog jedinstvenog vrta u Hrvatskoj, a tom prigodom Turistička zajednica grada Kaštela upriličit će gastro užitak –  tradicionalnu  kaštelansku marendu uz Crljenak kaštelanski. Bit će također i kušanje  proizvoda od masline, usoljenih maslina i čaj od lista 1500 godina stare masline.Doprinos ove manifestacije je upravo na tragu strategije Turističke zajednice grada Kaštela da se  turistima ponudi dodatni kulturno – gastro sadržaj van glavne turističke sezone. Ovim projektom TZ Grada Kaštela se  uključila u obilježavanje Svjetskog dana turizma.

Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 30. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda posebno ćemo promovirati maslinu kao simbol mira, blagostanja, dugovječnosti, otpornosti te ljekovitosti i Mediterana

Kolonija će trajati četiri dana u vremenu od 1000 do 1600 sata i biti će otvorena za javnost te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih desitancija u svijetu. Gdje je vino i maslina – tu je i kultura, govorili su stari Grci.

Hrvatski kipari Zvonimir Šporčić, Petar Koši, Jakov Labrović i Zdravko Cota, izrađivat će skulpture od grana 1500 godina stare masline koja raste u Kaštel Štafiliću, jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. g. – rijetki primjerci drveta. U isto vrijeme slikari Goran Milinković, Deborah Trusgnach, Mihaela Olujić i Miroslav Tomasović stvarat će svoja djela na temu masline. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković.

Foto: Ivana Topić