Aktualno

ANTIČKI SUTIVAN Otvoren projekt društvene valorizacije i interpretacije antičkog brodoloma u sutivanskom podmorju

U Sutivanu je krajem srpnja otvoren prvi dio opsežnog projekta interpretacije arheološkog nalaza koji leži na dnu mora, na dubini od 33 metra, i trenutno je dostupan samo roniocima s posebnom dozvolom. Uz pomoć novih tehnologija: fotogrametrijskog snimanja, izrade 3D modela, primjenom virtualne i proširene stvarnosti  ovaj vrijedan nalaz konačno je približen i širokoj publici na atraktivan način.

Radi se o drvenom brodu koji je u 2. st. stigao do bračke luke u blizini poznatih kamenoloma na sjevernoj strani otoka. Dopunio je teret kamenim stupovima i sarkofazima te se zaputio prema Saloni, antičkom gradu u zaleđu današnjeg Splita.

No, jaki nalet bure i pomicanje tereta doveli su do potapljanja broda koji je ostao zaboravljen na mjestu svojega usuda više od 1700 godina, sve dok ga 2008. nisu pronašli lokalni ronioci i prijavili nalaz podvodnim arheolozima Ministarstva kulture RH.

Od tada do 2012. izvršeni su brojni istražni radovi, lokalitet je znanstveno obrađen te je odlučeno da se zadrži nalaz na mjestu događaja ‘in situ’, bez izrade zaštitnog ‘kaveza’ zbog specifičnosti tereta. Time su stvoreni uvjeti za društvenu valorizaciju i interpretaciju ovog izuzetno važnog nalaza materijalne kulturne baštine otoka Brača, te je pokrenuta izrada projektne dokumentacije čija je prva faza upravo završena, a koja je temelj prezentacije šire priče o antičkom brodolomu u podmorju Sutivana.

Sve o projektu može se pratiti na www.anticki-sutivan.com i mobilnoj aplikaciji za iOS i Android platformu te putem QR kodova na promidžbenim materijalima i na raznim lokacijama u Sutivanu. Stranica i aplikacija obiluju atraktivnim fotografijama, 3D modelima i znanstveno-popularnim tekstovima o nalazu i o širem okruženju brodoloma te o antičkoj baštini na Braču i splitskom području. Na stivanskoj rivi postavljen je i kiosk s interaktivnim ekranom i sučeljem putem kojeg se sadržaji mogu pregledati i dobiti upute za instaliranje mobilne aplikacije.

Poseban trud uložen je u izradu preciznog 3D modela lokaliteta te nekoliko ‘scena’ virtualne i proširene stvarnosti koje se mogu pratiti putem web stranice i kioska dok su najatraktivnije namijenjene mobilnim uređajima; od rekonstrukcije antičkog broda u sutivanskoj luci, koji se promatra kao stvarni objekt, šetnje oko njega i fotografiranja. Na vrhu lukobrana (Velog mosta) u Sutivanu odigrava se scena u kojoj mornari i rimski vojnici bacaju igraću kockicu, jedan od najzanimljivijih i rijetkih nalaza na lokalitetu.

Najvažniji je virtualni prikaz plovidbe i potapanja broda na pučini, što su doživjeli uzvanici otvaranja koji su brodom Mali Jure otišli do samog lokaliteta nedaleko uvale Likva. Nakon dramatične scene potapanja moguće je razgledati sadašnji izgled lokaliteta na dnu mora s interaktivnim pojašnjenjima.

Nositelji projekta su Općina Sutivan i TZO Sutivan, a osmislila ga je i provodi Narodna knjižnica Sutivan. Partner u ovom dijelu projekta bila je Splitsko-dalmatinska županija, a financijsku potporu osigurala je i TZ Splitsko-dalmatinske županije. Do kraja tekuće godine planira se tiskanje ilustrirane priče za djecu i odrasle ‘Avanture grčkog dječaka Zena’ – jednog od članova posade na potopljenom brodu, a u budućnosti i postavljanje poučnih točaka na kopnu uvale Likva i u podmorju uvale, ali na manjoj dubini od arheološkog lokaliteta, izrada višejezične brošure te razrada autentičnog bračkog suvenira – antičke kockice za igru i druga iznenađenja.

Foto: Božidar Vukičević, Hrvoje Gabrić