Hot Spots destinacije

Tražite mjesto za ekskluzivno vjenčanje?

This post is also available in: English

ŠOLTA – DESTINACIJA IZVORNE PRIRODNE LJEPOTE

Što je za Vas „otok“ ? Mir, bijeg, sloboda… toplina sunca, miris mora, smirujući hlad borova ili pak kišobrančić u koktelu, čekanje zore pod zvjezdanim nebom, kamenčić s plaže… Šolta je sve to, ali i mnogo više. Hodajte polako, dišite duboko i upoznajte svu punoću otočkog života, njegove radosti, ali i njegov mir i samoću.

Šolta Vas poziva na pravo prijateljstvo. Ona Vam želi pričati o sebi, o svom kamenju, ružmarinu, maslinama, uvalama… Želi Vam pričati o ribnjaku cara Dioklecijana, ilirskoj kraljici Teuti, ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću, o ribarima i težacima čije su vrijedne ruke od prapovijesnih vremena blikovale život u potpunom skladu s prirodom. Poljski putovi ograđeni kilometrima suhozida, vodit će Vas kroz maslinike i vinograde do seoskih bunara, arheoloških nalazišta, zavjetnih kapelica, poljskih skloništa i prelijepih uvala. Iako najbliža Splitu od svih dalmatinskih otoka, grčka Olyntha, rimska Solyntha ili ilirska Solenta, prečesto je bivala zaobiđenom i preskočenom, no upravo je zato današnja Šolta sačuvala svoje djevičanstvo i svu onu ljepotu netaknute prirode i izvornosti, što mnogima danas predstavlja luksuz u užurbanoj svakodnevnici.

Ovo potvrđuje i poznata uzrečica “Šolta te dopala”. Ipak dovoljno daleko da osigura osjećaj bijega, otok Šolta je profinjena destinacija izvorne prirodne ljepote. U skladu sa željama i dubinom džepa svojih posjetitelja, uz sve veću raznolikost ponuda, Šolta polako, ali sigurno, prerasta u idealnu turističku destinaciju, koja u uravnoteženim dozama spaja opuštanje i uzbuđenje, more i plavo nebo, povijesno i suvremeno…
Bez obzira gdje ste smješteni, Šolta je malen otok i idealno ga je upoznati šetajući, budući je duga svega 19 km, a široka 4,9 km. Na otoku postoji deset mjesta, međusobno povezanih pješačkim putevima za koje je šoltanski umjetnik izradio drvene putokaze. Neizostavne su postaje ateljei šoltanskih umjetnika, konobe obiteljskih gospodarstava i restorani s lokalnim specijalitetima.

Nikako ne propustite kušati vino autohtone loze Dobričić, maslinovo ulje domaće sorte Levantinke, zvane Šoltanka, i med od samoniklog ružmarina Olintio, koji je još Plinije Stariji hvalio u svojim spisima. Naravno, svima je poznato da otok Šolta, kao i mnogi otoci našeg prelijepog Jadrana, uglavnom nude privatni smještaj i apartmane. No, danas Šolta nudi i mnoge tajne bisere, koji iz godine u godinu privlače sve više obožavatelja koji traže luksuzni smještaj, iako ova kategorija gostiju, na žalost, još nema dovoljno mogućnosti da svoj novac ostavi na otoku i izvan smještaja …
Pored kuća za odmor na osami, do kojih se najbolje dolazi morskim putem, sve je više luksuznih vila s bazenom i visokim standardima današnjeg turizma. Kroz niz godina, stare kamene kuće u potpunosti su renovirane do razine visoko kvalitetnih objekata, a mnogi novosagrađeni moderni objekti nude korisnicima i dodatne usluge.Fotografije ovih objekata govore koliki je pomak Šolta napravila upravo u tom smjeru….

Šolta danas ima samo jedan hotel u prekrasnoj uvali mjesta Maslinica, čarobni Hotel kulturne baštine Martinis Marchi. Dvorac Martinis-Marchi izgradila su početkom 18. stoljeća braća Martinis- Marchi, s namjerom da zaštite Split i sam otok Šoltu od gusarskih napada, stoga je Dvorac originalno zamišljen kao vojna utvrda s dominantnim tornjem. Nedavno je restauriran i danas predstavlja fantastičan spoj starog i modernog. Ovo dominantno kameno zdanje nudi, uz 6 smještajnih jedinica, restoran, vinski podrum, wellnes oazu, veliku terasu uz bazen i prekrasni mediteranski stilizirani i osvijetljeni vrt, koji se prostire na 5000 m2.

Prošle godine otvorena je i Marina, dragulj među marinama na Jadranu, s nagrađivanim idejnim rješenjem. Cijeli kompleks Martinis-Marchi idealan je za posebne svečanosti poslovnog i privatnog karaktera, a dosadašnja i buduća vjenčanja u suorganizaciji Agencije M-traveltouristservice, pokazala su da ovaj lokalitet u potpunosti odgovara ovakvoj namjeni.

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”600px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/MG_1128.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Solta.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Solta_wedding_pjphotos12.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Solta_wedding_pjphotos22.jpg[/image]
[/nivo]

Zato neka Vaš najljepši dan u životu kada ste izrekli svoje sudbonosno „DA“ za ljubav, ujedno postane i Vaše „DA“ Šolti, ovom jedinstvenom otoku kojem se Vaša duša uvijek rado vraća i ostaje na Vašem dlanu, a sjećanja ostaju za cijeli život kao dio ostvarenih maštanja i snova…

Autor: Marino Jakovčević Martinov
Fotografije: Ivo Pervan, pj photos,
Arhiva: TZO Šolta, Arhiva M-tts

Turistička zajednica Općine Šolta
Podkuća 8, 21 430 Grohote
Tel: 021/ 654-657
Email: [email protected]
Foto: Arhiv TZO Šolta
www.visitsolta.com

This post is also available in: English