Aktivni odmor

Počinje “Tour of Croatia” – Utrka kroz prirodne ljepote lijepe naše!

[:HR] 

Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia održava se od 19. do 24. travnja 2016. u 6 etapa.

Tour of Croatia događanje je kojem je sportska arena cijela Hrvatska. Utrka se održava na više od 1000 kilometara, a uključeno je 12 gradova domaćina. Prolazi kroz više od 100 različitih mjesta, a čitava utrka biti će popraćena s više od 500 minuta televizijskog prijenosa uživo. Ove godine utrka počinje u Osijeku, uz izravni prijenos HRT i Eurosport, a emitirati će ga i brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji –  od kojih će neke Tour of Croatia prenositi i uživo.

Nastupiti će timovi iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI) – ukupno njih 20, kao i neke od trenutno najvećih svjetskih biciklističkih zvijezda poput  Petera Sagana, aktualnog svjetskog prvaka i Alberta Contadora, višestrukog grand tour pobjednika. Inače, prva međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia održana je 2015. godine. Utrka je trajala 5 dana, a ukupni pobjednik od 160 natjecatelja bio je Maciej Paterski.

Uz natjecateljsku komponentu Tour of Croatia predstavlja i jedinstven turistički proizvod jer donosi brojne koristi za promociju hrvatskih gradova, nacionalnih parkova i regija. To je manifestacija koja želi postati važan dio ukupne turističke, a posebice cikloturističke ponude.

Organizator utrke je agencija Top Sport Events.

Tour of Croatia nalazi se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, brojnih sponzora i promotora poput Hrvatske turističke zajednice, HEP-a, HRT-a, Nacionalnog parka Plitvička jezera, Nacionalnog parka Krka …

http://www.tourofcroatia.com/timovi

 

Natjecanje po etapama

Etapa 1

Osijek – Varaždin

Datum održavanja: 19.04.2016.Dužina etape: 235.1 kmVisinska razlika: 120 hm

Idealna uvodna etapa, dužina od 235 kilometara utrke i 10 kilometara zatvorene vožnje pruža nam priliku da upoznamo neke bisere kontinentalnog turizma Hrvatske i prezentiramo ih cijelom svijetu. Etapa po konfiguraciji nije nimalo zahtjevna i omogućava biciklistima koji su se netom vratili s visinskih priprema da uhvate brzinu i uvedu se u ritam utrke. Ne zaboravimo da svaka biciklistička utrka i etapa kriju svoje zamke pa tako i ova, vjetar sa strane je potencijalna opasnost koja ovu etapu može učiniti iznimno teškom i podijeliti grupu na više dijelova, a kad se utrka prelomi na vjetru tad su i zaostaci značajni i teško nadoknadivi na brdskim dionicama.

Predviđamo sprint cijele skupine biciklista, a finalni krug u Varaždinu pružit će nam više nego dovoljno uzbuđenja, zavoji na 1 kilometar i 300 metara do cilja te prije njih izborena pozicija bit će ključni za dobar rezultat, a ključnu će ulogu imati ekipe koje će pripremati sprint svojim liderima. Cilj na glavnom gradskom trgu u Varaždinu pruža scenografiju kakvu se samo može poželjeti.

 

Etapa II.

NP Plitvička jezera – Sinj – Split

Datum održavanja: 20.04.2016. Dužina etape: 240 km Visinska razlika: 2030 hm

Start je na Plitvičkim jezerima u 9:48h; etapa ide kroz prekrasnu Liku, Korenicu, Krbavsko polje, Velebit, Gračac, Knin, nastavlja uz Peručko jezero (146,6 km oko 13:30h Maljkovo,  Hrvace) , Grad Sinj ( 193 km oko 14:30h Karakašica, Suhać, Grad Sinj – Put Ferate – OŠ Ivana Lovrića, Brnaze, Dicmo, Prisoje), Dugopolje, Klis, Solin.

 

Druga nas etapa uvodi u malo zahtjevniji dio utrke, ali ne pruža dovoljno trenutaka i situacija koje bi mogle snagom riješiti utrku. Uspone koji su smješteni na sredini trase moći će preživjeti velika većina sprintera, a i predaleko su od cilja na splitskoj rivi da bi pružali dobru priliku za napad. NP Plitvička jezera časti nas svojom netaknutošću i ponosno koristimo taj ambijent kao kulisu za start ove etape. Ključnu ulogu imat će pozicija na početku spusta prema Splitu i kasnije kroz prolazak gradskim ulicama te sam ulazak u park Marjan. Na prošlogodišnjem primjeru možemo detektirati točke u posljednjih 5 kilometara koje bi mogle frakcionirati peloton – to je izlazak iz parka Marjan kad oni umorniji neće moći pratiti brzinu od preko 60km/h koju će nametnuti vlakovi sprinterskih ekipa. Ključno će biti i uhvatiti lijevu stranu prolaska kroz dva kružna toka u posljednjem kilometru. Dva zavoja u posljednjih 300 metara lani su uzela svoje žrtve, teško je predvidjeti maksimalni grip asfalta na tom dijelu. Sprint će biti izuzetno uzbudljiv i rezerviran za hrabre.

Finish u Splitu na Rivi.

Detaljnije informacije etape možete pronaći na linku: http://www.tourofcroatia.com/etape/etapa-2-np-plitvicka-jezera-split/2

Etapa III.

Makarska – Sinj – Šibenik

Datum održavanja: 21.04.2016. Dužina etape: 189.8 km Visinska razlika: 2744 hm

Start iz Makarske u 11:00h, Makarska rivijera, PP Biokovo, Omiš, tok rijeke Cetine, Šestanovac, jezero Buško blato; Trilj, Sinj (53km oko  12:45h –Turjaci, Brnaze, grad Sinj, Put Župića – Radošić Donji, Klanac – Radošić Gornji,  Sutina), Čavoglave, Drniš, NP Krka, Visovac, Skradin.

Možemo se samo ježiti od ljepota kroz koje će ova etapa prolaziti i žaliti za svim onim ljepotama pored kojih ćemo proći, a nećemo ih direktno dotaknuti ovim izdanjem Toura of Croatia. Uspon na Dubce, nakon prolaznog cilja u Brelima mogao bi napraviti mini selekciju i biti odlučujući faktor u odlasku bijega koji će obilježiti ovaj dan. Vozit ćemo se kanjonom Cetine, a najteži uspon kreće u samom gradu Sinju, do Drniša staza je razgibana i trebati će stalno pedalirati. Od Drniša imamo jednu dionicu koja će pružiti mogućnost predaha, ali tko je ne bude iskoristio za pridobivanje pozicija prije spusta na Roški slap, taj će morati platiti skupu cijenu povratka u vodeću grupu. Preko Roškog slapa prelazimo mostom jedva dovoljno širokim za osobni automobil, a prethodi mu spust i kočenje na nulu. Biciklisti koji neće uspjeti izboriti poziciju u prvih 20 za prelazak preko mosta čekat će minutu prije nego dođe red na njih, sve to posebno otežava uspon odmah nakon prelaska mosta, a koji je samo jedan od tri uspona u nizu prije dolaska u Šibenik. Spust u mjesto Rupe također će biti zanimljiv. Mislim da ćemo u Šibeniku gledati sprint grupe, ali ne veće od 90 biciklista. Krug u Šibeniku pružit će nam spektakularne vizure, a prolazak pored spomenika Draženu Petroviću na 500 metara do cilja izaziva posebno poštovanje.

Finish u Šibeniku.

16622974044_bda259baba_z

Etapa IV

Crikvenica – Učka

Datum održavanja: 22.04.2016.Dužina etape: 122.1 kmVisinska razlika: 3000 hm

Kraljevska etapa ove godine započinje u Crikvenici i preko Novog Vinodolskog i Bribira nastavlja  crikveničkim zaleđem do Križišća i Kraljevice. To je teren koji ne pruža priliku za predah, a tek nakon toga dolaze najzahtjevniji dijelovi koji će započeti u Bakarcu i nakon 17 kilometara završiti na visini od 970 nadmorske visine. Taj uspon neće biti odlučujući za selekciju pobjednika, ali će ostaviti traga u nogama svih biciklista, pa čak i onih koji će na kraju biti najbolji.

Spust na Grobnik i u Rijeku pružiti će priliku biciklistima da malo predahnu i pojedu energetskih pločica i ostalih izvora energije koji će im koristiti u posljednja 22 kilometra uspona. Prolazak kroz Rijeku i Opatiju vizualno će začiniti finale utrke.

Prvi dio uspona na Vojak, vrh Učke nije pretjerano težak, ali kada dođemo na „rampe“ od 14% uspona na 8 kilometara do cilja sve postaje izuzetno zahtjevno i dovodi do prirodne selekcije, konkurenti otpadaju bez ozbiljne promjene ritma. Posljednjih 3 kilometra utrke doslovno lijepe bicikliste za cestu, prelazi se 3000 metara penjanja taj dan i rezerve glikogena su potrošene, iako je ukupna dužina etape svega 122 kilometra. Spektakl je zagarantiran, nadamo se da će nas poslužiti vrijeme jer kad utrka završi i pogledamo prema Kvarneru ili Istri činit će nam se da smo na najljepšem balkonu na svijetu. Cijeli svijet će uživati u sportu i ljepoti.

Etapa V.

Poreč – Umag

Datum održavanja: 23.04.2016.Dužina etape: 40.3 kmVisinska razlika: 330 hm

Iako se svega 41 kilometra duga etapa ne čini prezahtjevnom odgovorno tvrdimo da ovakve etape izazivaju ogroman stres koji se proteže na cijeli dan. Jutro će ekipe iskoristiti za obilazak staze, lagani trening i upoznavanje sa “zamkama”. Nakon toga obilat obrok i ubrzo zatim zagrijavanje od cca 40′ na trenažeru, a noge će biti umorne od prethodnog dana. Vrlo lako se može dogoditi da ova etapa odluči pobjednika, a neće biti nužno da je baš on najjači biciklist na utrci, ali dobra ekipa može sve to nadoknaditi. Veliku ulogu imat će i kvaliteta tehničkog materijala kojeg ekipe upotrebljavaju, razlike kod brzina od preko 60 km/h po ravnici su ogromne i lako je moguć gubitak vremena radi lošije pripremljenih bicikala.

Dodatna težina ove staze je i trasa prepuna promjena ritma uzrokovanih terenom ili prometnim situacijama. Procjenjujemo prosječnu brzinu na 52-54 km/h. Start i cilj u samim gradskim centrima dodatno će pridonijeti spektakularnosti cijelog događaja, a i otežati biciklistima prilikom hvatanja ritma i “putne brzine”.

Detaljnije informacije etape možete pronaći na linku: http://www.tourofcroatia.com/etape/etapa-3-makarska-sibenik/3

Etapa VI.

Sveti Martin na Muri – Zagreb

Datum održavanja: 24.04.2016.Dužina etape: 177.5 kmVisinska razlika: 590 hm

Relaksacija u Lifeclass Termama Sv. Martin na Muri prije posljednje etape zasigurno će pridonijeti boljem raspoloženju biciklista i motiviranosti da nastup na Touru of Croatia privedu kraju dobrim rezultatom. Oni koji misle da je sve gotovo prije prolaska preko ciljne crte u Zagrebu –  varaju se. Međimurjem ćemo proći kroz sva veća mjesta koja su središte kontinentalnog cikloturizma u Republici Hrvatskoj. Posljednji dan Toura i ne pretežak teren na početku etape prema Zagrebu biciklisti će zasigurno iskoristiti za pokušaje odlaska u bijeg i dobar etapni plasman. U Čakovcu je prvi prolazni cilj na etapi i biti će borbe za bonifikacije ukoliko razlike u generalnom plasmanu ne budu značajne.

Do Zagreba nastavljamo kroz Varaždinsku županiju preko Varaždinskih toplica, a posljednji brdski cilj na utrci će biti u Svetom Ivanu Zelini, veselimo se vitezovima koji će dočekati bicikliste. U Zagreb ćemo ući preko Ulice Hrvatske bratske zajednice, Vukovarske, Miramarske i preko Gundulićeve ulice doći na krug koji nas vodi preko Ilice u Mesničku na Trg Sv Marka i dalje na Kaptol, Palmotićevu, Boškovićevu do Gundulićeve. Prošle godine smo dobili niz pohvala za izuzetno gledljiv Tour koji je svima otkrio skroz jednu drugu sliku Hrvatska, a posebnu pohvalu dobili smo za krugove u Gradu Zagrebu, koji svojom atraktivnošću i zahtjevnošću pružaju izuzetno atraktivnu platformu za svjetski biciklistički spektakl. Uspon Mesničkom ulicom teška je prepreka za čiste sprintere i prilika da kompletniji eksplozivni biciklisti pridobiju ponešto sekundi i pobjede etapu. Vjerujemo da će ova završnica postati tradicionalni finale posljednje etape Toura of Croatia, a jednog dana možda i finala svjetskog prvenstva u biciklizmu. Tour završava na Trgu sv. Marka nakon puna dva odvožena kruga. Ima li boljeg mjesta za okruniti pobjednika drugog izdanja Toura of Croatia od mjesta na kojem su se okrunjivali hrvatski kraljevi i inaugurirali predsjednici?

Pozvani su svi zainteresirani građani da podrže ovu jedinstvenu manifestaciju svojom nazočnošću uz trasu. Mogu pružiti potporu biciklistima raznim transparentima, zastavicama, bodrenjem  i na druge originalne prigodne načine.

 

Fotografije navijanja i dočeka utrke Tour of Croatia postavite na Facebook, Instagram ili Twitter i koristite hashtag #tourofcroatia2016.

Fotografije:  www.tourofcroatia.com

Izvor: www.tourofcroatia.com[:]