Aktualno

Frano Ivković slavodobitnik je jubilarne 300. Sinjske alke

[:HR]

UŠLI U POVIJEST: ZAVRŠENA 300. SINJSKA ALKA

DSC_1417

Tridesetjednogodišnji Frano Ivković iz Brnaza slavodobitnik je jubilarne, 300. Sinjske alke, koju je osvojio s ukupno osam punata, pogodivši prvu i treću utrku u sridu, a drugu “u dva” te je time iza sebe ostavio preostalih 16 alkara.

vatromet

Slavodobitnikom ga je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić te na koplje junaka privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje će slavodobitnik pronijeo ulicama Sinja.

DSC_9851

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović darovala je slavodobitniku sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom, a njegovu momku kuburu i srebrni prsten. Slavlje je trajalo do kasno u noć.

DSC_1331

Uz te darove, pripala mu je i novčana nagrada od 40 tisuća kuna.

DSC_1276

DSC_1513

DSC_1259

Slavodobitnik Ivković izjavio je za HRT da svoju pobjedu posvećuje Viteškom alkarskom društvu i nedavno preminulom sinjskom gradonačelniku Ivici Glavanu.

DSC_1195

Za 300. Alku natjecalo se 17 alkara kopljanika, utrku je pratilo nekoliko tisuća gledatelja, među kojima i brojni državni dužnosnici, župani i gradonačelnici, crkveni velikodostojnici i veleposlanici.

DSC_0835

PROSLAVA JE TRAJALA DANIMA

Alkom se slavi pobjeda nad turskim osvajačima davne 1715. godine. U nedjelju rano ujutro s tvrđave su se oglasile mačkule, a ulicama grada Sinja svirala se budnica. Ona je znak za okupljanje alkara i naroda.

DSC_0664

PLELE SU SE PLETENICE I UREĐIVALI BRKOVI

Ne kaže se uzalud da nigdje na svitu nema lipih cura ko u Sinju… zato su sinjske cure i na taj način pridonijele proslavi obilježavanju jubilarne 300. Alke.

ABF_9207 ABF_9229 ABF_9238 ABF_9260

Slavni hrvatski fotograf Šime Strikoman ovjekovječio Sinjske brkove

Pustimo brkove za 300. Alku!

Cetinski kraj oduvik je bio pripun neukrotivih junaka, al’ i elegantnih, hrabrih vitezova. Vijekovima su brkovi predstavljali baš ovo šta predstavlja svakog pravog Cetinjana. Oni su simbol junaštva, hrabrosti, ali i elegancije. Sve je počelo prije nekoliko mjeseci kada je Ivo Alebić osnovao facebook grupu koja je polako okupljala sve veći i veći broj novih i starih ‘brkajlija’. Kako je rastao broj članova grupe tako je rasla i popularnost ideje da se ‘puštaju brci za tristotu’. Ovu inicijativu prepoznao je i HRT napravivši prilog u dnevniku upravo o Sinjskim brkovima.

šime strikoman

Dani ponosa i slave – nekoliko činjenica o sinjskoj Alci

Sinjski Alkari

Prangije tutnje, barjaci se viju,
Sinj danas slavi svoj junački dan,
Gospa je Sinjska kraljica sviju,
čuva nam vjeru u stoljetni san.

231

Jedan od najveličanstvenijih događaja sezone, proslava 300 obljetnice Sinjske Alke je za nama. Nemjerljivo bogatstvo hrvatske baštine i tradicijskog naslijeđa i ovog puta nam je pokazalo raskošne mogućnosti promocije kulturnog turizma. Ponosan Sinj je dostojno proslavio spektakularnu obljetnicu, te je svim svojim gostima i posjetiteljima priredio dan za pamćenje.

DSC_1102

Donosimo vam stoga nekoliko zanimljivosti vezanih za ovu raskošnu tradiciju cetinskog kraja prelijepe Dalmatinske zagore. Tradiciju koja se treba kontinuirano slaviti, čuvati, te maksimalno promovirati.

DSC_1471
Pobjednik Frano Ivković

U čast svoje nebeske zaštitnice, Gospe Sinjske, koja je prema predaji, i otjerala Osmanlije (”vidješe ženu u bijelom kako hoda zidinama Sinja”), kao vječni zavjet odanosti i poštovanja, Sinjani će utemeljiti vitešku igru Alku, i tako svake godine, prve nedjelje u kolovozu, oživjeti slavnu pobjedu.
Naziv Alke (tur./arap. halqa: prsten, obruč) potječe od detalja podloge stremena na sedlu zaplijenjenog konja turskog serasker-paše Čelića. U alkarskoj ceremoniji dva momka vode za uzde konja koji simbolizira pašinoga, edeka.

224

Alka ima dva koncentrična željezna kruga povezana s tri kraka, tako da je razmak između krugova podijeljen na tri jednaka dijela. Središnji, najmanji krug vrijedi tri punta, gornje polje dva, a dva donja polja po jedan. Alkar u punom galopu drvenim kopljem sa željeznim vrhom gađa u alku.
Slavodobitnikom postaje onaj tko u tri trke Alke skupi najviše punata. Ako više alkara ima isti broj punata, onda se pripetavaju dok jedan ne skupi više punata.227

Alkarsko natjecanje započinje svečanom povorkom koju predvodi harambaša i odabrana četa alkarskih momaka, za kojima slijede buzdovandžije i štitonoša koji nosi trofejni turski štit te vodiči edeka. Alkarsku četu predvodi barjaktar (nosi zastavu Viteškog alkarskog društva, uz koju je i lik Gospe Sinjske) s pobočnicima i alkarski vojvoda (zapovjednik alkarske povorke) s ađutantom. Za njima u dvoredu jaši četa alkara s kopljima.
Na začelju povorke je alajčauš (zapovjednik čete alkara kopljanika).
U alkarskoj povorci sudjeluje najmanje 11, najviše 15, a iznimno 17 alkara kopljanika.

225

Harambaša i alkarski momci u povorci idu pješice. Naoružani su kuburama, handžarom i puškom zapasanim u zmijskom gnijezdu, a obučeni u svečanu narodnu starinsku nošnju Cetinske krajine. Alkarska četa je na bogato urešenim konjima, odjevena u izvornu vitešku odoru sinjskih branitelja s početka 18. stoljeća.
Na glavi alkara je kalpak od kunovine i čelenka od čapljina perja, gaće i dolama su od najbolje modre čoje, bogato vezeni srebrnim ukrasom. Ispod dolame je brokatni krožet i bijela košulja, a na nogama čizme s mamuzama. Naoružani su kopljem i sabljom na lijevom boku.

ruho.jpg.688x388_q85_crop_upscale
foto:Ilija Veselica, Alka.hr

Alkar mora biti rođeni Cetinjanin, imati oko sokolovo i čvrstu desnicu, a ponajviše, mora biti častan i pošten čovjek. Alka je nastala u vrijeme kad su u Europi postojale mnoge slične viteške igre.
Sve su danas prepuštene zaboravu, samo je Sinjska alka, u osvit svoje tristote godišnjice, pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština.

konj_Ilija_Veselica.jpg.688x388_q85_crop_upscale
foto: Ilija Veselica, Alka.hr

Alka je simbol svake borbe za slobodu, za mir i ognjište, za vjeru i nadu. Ujedinjuje prošlost i budućnost, slavi čast i poštenje, običaje naših pradjedova, junaštvo i hrabrost.

Alkari_i_konji_02.jpg.688x388_q85_crop_upscale
foto: Ilija Veselica, Alka.hr

Zanimljivosti vezane uz Alku;

Od živućih alkara slavodobitnički plamenac na svom koplju najviše puta su nosili:

[:]