Aktualno

TJEDAN VRHUNSKE SPIZE U BOLU – PROMOCIJA DALMATINSKE MARENDE UZ COOKING SHOW SREDNJE ŠKOLE BOL I IVANA PAŽANINA

MIRIŠE NA NEZABORAVNO GOURMET&WINE ISKUSTVO!

NJEN JE TEMELJ izvrsna lokalna namirnica i tradicionalna receptura, a predstavlja odmor, okrjepu i druženje – Dalmatinska marenda mnogo je više od objeda, ona je simbol mediteranskog načina života.

Iznimno nas veseli što njen, na ovim prostorima toliko omiljen koncept, i dalje promičemo i slavimo putem sjajnog festivala hrane i vina, a gastro razglednicu ovog ćemo puta poslati – iz atraktivnog Bola!

Naime, u organizaciji Turističke zajednice Općine Bol, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije i Splitsko – dalmatinske županije, od 21. do 27. listopada 2024. održava se Bol Gourmet Week, koji nam već sada miriše – na nezaboravno gourmet&wine iskustvo. Prilika je to da u nekom od bolskih restorana, konobi i vinarija, koji će za vrijeme trajanja festivala imati Dane otvorenih vrata, kušamo Dalmatinsku marendu; a udarnog dana manifestacije – 22. listopada, na radost svih bonkulovića, mjesnom Rivom će zavladati mirisi i okusi autohtonih delicija, prhkih i rahlih otočkih kolačića i sofisticiranih koktela.

COOKING SHOW NA OTVORENOM. Ako znamo da je za teću „zadužena“ Srednja škola bol predvođena profesoricom Adom Seferagić i poznatim hrvatskim chefom Ivanom Pažaninom, omiljenim domaćim TV licem i jednim od najvećih zagovaratelja dalmatinske spize, to može značiti samo jedno – garanciju dobrog obida! A obid će biti malo je reć’ dobar – jelo koje zvuči nemoguće, ali je zapravo – božanstveno! – pašta fažol na brujet!

Želite li saznati kakav okus ima majstorski sljubljena morska riba i grah, pridružite nam se 22.10. u 12.00 sati na bolskoj Rivi, kada započinje Cooking show. Srednja škola Bol će u suradnji s Ivanom pripremiti ovo krasno bračko autohtono jelo i podijeliti porcije, no gastro uzbuđenjima tu nije kraj – mi jedva čekamo kušati i savršeno mirisne bračke medenjake i mekane bolske cvite, čiji je čarobni sastojak – amonijak (amonijev hidrogenkarbonat)! Riječ je o slastičarskom ledenom kvascu koji za razliku od praška za pecivo, čini da tijesto raste „u širinu“ i zapravo je prava originalna „caka“ u njihovoj pripravi – njegov miris tijekom pečenja u potpunosti ispari, a ostanu neodoljivo mekani prhki kolačići kojima – nema premca.

Ovu istinsku deliciju rado ćemo upariti i sa fantastičnim koktelima od otočkog samoniklog aromatičnog bilja, u čijoj pripremi će se oprobati također spretni barmeni ali i učenici Srednje škole Bol – naime, u 13.00 sati održat će se Državno i međunarodno natjecanje barmena, a restoran Vendetta bit će domaćinom atraktivnog finala na otvorenom!

UŽITAK U SAVRŠENOM SPOJU NESPOJIVOG U VRHUNSKIM BOLSKIM RESTORANIMA i uistinu jedinstvenim kolačićima teško da bismo propustili, no Dalmatinsku marendu moći ćemo kušati i u nekom od vrhunskih bolskih restorana. Restorani i konobe: Argento, Santo, Taverna, Ranč, Vendetta by Vagabundo i beach bar Noa, hedonističke su adrese koje će svakog dana od 12 do 15 sati nuditi sjajne opcije marende i mediteranske kužine. Sve dane manifestacije moguće je kušati vrhunska bračka vina u vinariji Stina.

Bit će tu pašticade, janjećeg gulaša, salate od hobotnice, pašte fažol na brujet, bračke janjetine... Naš će ih vrijedni Pažanin u sklopu Gastro patrole sa grupom novinara u sklopu prigodnog programa 22. listopada obići po zadatku; a mi ćemo odabrati po svom guštu – kako je svaki restoran osmislio vlastitu prezentaciju marende, pored klasične tradicijske ponude, bit će i ultra modernih interpretacija, poput kulinarskih čarolija s tunom restorana Vendetta: sushi tuna s jadranskim kozicama, tartar tuna s varenikom te tuna steak s teriyaki umakom, zvuče nam upravo – savršeno!

DOĐITE GUŠTAT. Pokazati gastronomsku ostavštinu uz direktnu prezentaciju pripreme i podjelu degustacijskih porcija, nama se čini kao sjajna ideja – gostima koji u to vrijeme borave u hotelima i privatnom smještaju te nautičarima, omogućit će se doživljaj Bola u najboljem izdanju i odista nezaboravno wine&gourmet iskustvo.

Manifestaciju će popratiti novinari, što će pridonijeti brendiranju Općine Bol kao prepoznatljive eno-gastro destinacije uzbudljive i u posezoni; a ona ima sve potrebno da zaživi te s godinama održavanja postane prepoznatljiv brand i pokazatalj dodatne ponude.

Znajući da je Bol za ovu priliku pripremio svoje najbolje namirnice od stađuna, bolje pozivnice od ove ne možemo ni zamisliti, a kada bismo je morali svesti na svega dvije riječi, ona bi zvučala vrlo jednostavno: dođite guštat!

Foto i više: Tz općine Bol, Croatia Hot Spots, Srednja Škola Bol, Ivan Pažanin privatna arhiva