Aktualno

Po guštu gastronomada i nautičara VIS GOURMET WEEK – VIŠANI VAS POZIVAJU NA UZBUDLJIV I UKUSAN OTOČKI GASTRO TJEDAN!

NJEZINO VELIČANSTVO – DALMATINSKA MARENDA. Iako smo dobrano zagazili u prvu polovinu listopada, te su sparne ljetne dane zamijenili oni svježiji, jesenji, na Visu šušura – osobito onog po guštu gastronomada i nautičara! – ne manjka.

Vis Gourmet Week, manifestacija sa eno-gastro predznakom koja će se održati u gradu Visu 18. i 19.10.2024., održava se u organizaciji Turističke zajednice grada Visa i Grada Visa, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, razdrmat će i one koji su se možda uspavali: u fokus stavlja kraljicu mediteranske spize – Dalmatinsku marendu, a ove godine prati i jubilarnu 80. Višku regatu (od 18-20.10.2024.)!

Iako sama manifestacija započinje 14. listopada, kada viški restorani i konobe kreću sa ponudom tradicionalne Dalmatinske marende po promotivnim cijenama (svakog dana trajanja festivala od 11 do 15 sati), dva udarna dana su 18. i 19. listopad, kada nas očekuje bogat prigodni program.

Ako nas pitate, predlažemo dolazak na Vis u jutarnjim satima 18.10.2024., te obilazak poznatih viških kušaonica i vinarija!

VIŠANI BRUJET VOLE NA FAŽOL, a kako kažu, najbolji je s malim ugorima – tada je temeljac najgušći, pa ne traži previše kapule i luka, a kamoli zapršku.

I dok se nekada davno ovo jelo od miješane ribe – ostataka ribarskih ulova koje je bilo teže prodati – smatralo siromaškom spizom, danas znamo da je u pitanju vrhunska autohtona delicija koju će nam ovom prilikom spraviti vješti viški kuhari i lokalni ugostitelji! Stoga ćemo se pobrinuti da se u 18.10. u 15 sati nacrtamo na viškoj Rivi; a iznimno nas veseli i ono što slijedi nešto kasnije – u 17h kreće DJ&Barmen show.

Ondje ćemo uživati u signature koktelima uz sofisticiranu glazbenu podlogu, ali ćemo kušati i nešto zbilja posebno – domaći craft gin HUM 587 spravljen od čak 13 vrsta aromatičnog samoniklog bilja, ručno ubranog sa padina brda Hum. Njegovi tvorci pobrinuli su se da baš sve u vezi ovog sjajnog pića bude simbolično – od brojke u nazivu koja adresira najviši vrh otoka, pa do prekrasnih boca čije etikete izvana preuzimaju formu padine, a iznutra odražavaju boje mora koje okružuje Vis i polja u središtu otoka, odnosno ilustraciju grčke božice Artemide, čija je brončana glava iz doba antičke Isse pronađena na otoku.

PRIGODNI SADRŽAJI I JOŠ VIŠE AUTOHTONE SPIZE očekuju nas i idućeg dana. Ljubitelje sporta svakako će zaintrigirati svečano predstavljanje biografije velikana hrvatskog nogometa, Dr. Šime Poduje, u prostorijama Hrvatskog doma Vis; a vrsne kulinare prezentacija pripreme još jednog jela koje ima kultni status – viške pogače (Riva, 16.00h)!

U 17.30h vrijeme je za još jednu Dalmatinsku marendu – ribu na brujet, koju ćemo od 18.00h moći sljubiti sa vinima, rakijama i likerima viških vinara i lokalnih proizvođača. Također ćemo nanovo moći kušati signature koktele iz ruku spretnih barmena i uz glazbenu podlogu specijalno za ovu priliku odabranog DJ-a, a za dodatne glazbene poslastice, one sa ikoničkim rock predznakom, od 21 sat bit će zadužena splitska grupa Cortez, na čijim se koncertima pjeva i pleše bez stajanja!

UVJERITE SE DA NA VISU VRIJEME NIJE STALO – ono i dalje teče, ugodnim tempom otoka i njegovih ljudi; ali ćete ga uz dobru zabavu i vrhunsku autohtonu spizu, zasigurno poželjeti – zaustaviti. Objavite pokoju kratku priču s temom Dalmatinske marende ili kakvog mirisnog likera od otočkog bilja za Vaš news feed na društvenim mrežama – neka to bude Vaša vlastita gastro razglednica, koja će glas o ovom fascinantnom, tajanstvenom i nadasve ukusnom otoku, te toliko omiljenom konceptumarende – sasvim zasluženo pronijeti po cijelom svijetu.


Više: Tz grada Visa
Foto: Tz grada Visa, Croatia Hot Spots