Aktivni odmor

Novalja kandidat za prestižnu titulu Europskog grada sporta za 2025. godinu

EUROPSKA KOMISIJA ACES EUROPE DOŠLA U VREDNOVANJE KANDIDATURE

Novalja je prepoznatljiva kao „grad sporta“ obzirom na veliki broj sportskih udruga i klubova, sportskih manifestacija i međunarodnih natjecanja, profesionalnih i rekreativnih sportaša, razvijene sportske infrastrukture te brojnih budućih sadržajnih investicijskih projekata na području sporta.

Upravo iz navedenih razloga Novalja se kandidirala za Europski grad sporta 2025. prestižnu titulu koju dodjeljuje europska neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Četvoročlana Komisija je u od 1.-3. listopada 2024. godine u tri dana obišla Novalju, razgledala sportsku infrastrukturu, upoznala se s radom novaljskih udruga i klubova te prisustvovala prezentaciji koju je Grad Novalja pripremila ovim povodom.

O prestižnoj tituli, sportu u Novalji te budućim investicijskim projektima na području sporta u kazano je više na konferenciji za medije održanoj u srijedu, 3. listopada 2024. u konferencijskoj dvorani hotela Olea, na kojoj su govorili gradonačelnik Ivan Dabo, direktorica Turističke zajednice grada Novalje Marina Šćiran, te predsjednik europska neprofitne organizacije ACES Europe Gian Francesco Lupatteli.


“Kandidatura Novalje kao europskog grada sporta predstavlja za nas iznimnu priliku i cast. Ujedno je vidimo i kao priznanje za naša dosadašnja postignuća kao i motivaciju u daljnjem razvoju sporta i sportskih aktivnosti koje bi unaprijefile našu zajednicu i sportski život gradjana” kazao je gradonačelnik Dabo.


“Novalja dugoročno radi na projektima aktivnog turizma i na jačanju outdoor ponude. Godinama smo stekli značajnu prepoznatljivost u medijskom prostoru te istovremeno naši projekti nalaze snažno uporiste u lokalnoj zajednici. Ovo priznanje bilo bi dodatni iskorak koji bi ojačao ponudu i pozicioniranje outdoor turizma smješten u jedinstveni ambijent protkan ljepotom otoka” kazala je Marina Šćiran


Predsjednik ACES Europe, Gian Francesco Lupatteli naglasio je kako je njima kao udruženju na prvom mjestu zdravlje te da se stanovnici Novalje i otoka što više bave sportom i rekreacijom, jer je takav način života zdrav i može prevenirati i liječiti niz bolesti.


Nagrada se dodjeljuje u trima kategorijama, od kojih veliki gradovi iznad 500.000 stanovnika, srednji od 25.000 do 500.000 stanovnika te mali gradovi s manje od 25.000 stanovnika, kojoj pripada i Novalja.
Odluka Komisije za 2025. trebala bi biti poznata krajem studenog, a službeno proglašenje održat će se u prosincu 2024. godine u Europskom parlamentu.

Više: Tz Novalja