Aktualno

Na radost ljubitelja dobrog zalogaja, održan 1. Vis gourmet week, tjedan viške gastronomije

Iako smo poprilično zagazili u prvu polovinu listopada, te su sparne ljetne dane zamijenili svježiji i kišovitiji, proteklog vikenda na Visu šušura – osobito onog po guštima nautičara i gastronomada nije falilo.

Održana je i jubilarna 80. Viška regata (Split – Vis – Split). Iz Splita je u Vis stiglo 150 jedrilica, sa više od 1.000 jedriličara. Jedriličari su se suočili s izazovnim uvjetima na moru, gdje uz jugo brzine do 28 čvorova i more 4-5, stvarajući iznimno zahtjevne uvjete za natjecanje.

Po dolasku u Vis dočekala ih je prava fešta od gastronomije 1. Viški tjedan gastronomije, priprema i podjela tradicionalnog fažola, marenda u lokalnim restoranima i konobama i degustacija vina i ulja.

Na fotografiji: priprema tradicionalnog fazola za sudionike regate

Na fotografiji: Domagoj Pšeničnjak, prof. ravnatelj viške skole Antun Matijasevic Karamaneo i učenici škole.

Vis Gourmet Week, manifestacija sa eno-gastro predznakom održala se u gradu Visu od 14. do 19.10.2024., u organizaciji Turističke zajednice grada Visa i Grada Visa, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, u fokus je stavila kraljicu mediteranske spize – Dalmatinsku marendu.


Manifestacija je okupila domaće proizvođače hrane i pića uz sudjelovanje lokalnih restorana i konoba sa ponudom izvornih jela i autohtonih sorta vina viskog kraja. Domaći i strani gosti kroz cijeli tjedan su mogli uživati u etno – gastro ponudi viške destinacije.

Na fotografiji: restoran konoba Kod Paveta, Anka i Pave Tomić.

Na fotografiji: Pojorski bronzinic – brujet od liganja, orza i leće, restoran konoba Pojoda

Na fotografiji: restoran konoba Pojoda, Vesna Brajčić

Na fotografiji: restoran konoba Vatrica
Foto: Bruno Konjević

Na fotografiji: Viški fazol na brujet, restoran konoba Vatrica.

Na fotografiji: crni rizot, restoran Vatrica.

Iako je sama manifestacija započela 14. listopada, kada su viški restorani i konobe nudili tradicionalnu Dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama, glavno događanje upriličeno je 18. listopada u 11.00 sati na kojem je Srednja škola ‘Antun Matijašević Karamaneo’ pripremila Fažol na brujet.

I dok se nekada davno ovo jelo od miješane ribe – ostataka ribarskih ulova koje je bilo teže prodati – smatralo siromaškom spizom, danas znamo da je u pitanju vrhunska autohtona delicija. Podijeljeno je više od 400 porcija.

Foto: Bruno Konjević