Aktivni odmor

JESENSKI HOT SPOT! TOPIĆI I BAST Šarmantne zaseoke na padinama Biokova vrijedi posjetiti ove jeseni

Slikoviti zaselci na padinama Biokova privlače ljubitelje prirode, autentična dalmatinskog života i pučke arhitekture te bogatog nasljeđa brojnih kapelica i crkvi

Topići, zaselak Baške Vode, naselje je s najmanje stanovnika u općini. Ovo slikovito mjesto na padinama Biokova potiče iz 12. st. a danas broji svega dvadesetak stanovnika, iako je prezime Topić najbrojnije u telefonskom imeniku Baške Vode.

Zbog brojnih primjeraka očuvane pučke arhitekture s konobama i pojatama, kamenim solarima, fumarima i bijelim krovovima od kamenih ploča, ovo je mjesto svojevrsni spomenik kulturne baštine. Tu je 2022. blagoslovljena kapela Uzvišenja sv. Križa, a u njoj šest metara visoko raspelo od maslinova drva i tri vitraja autora Kažimira Hraste i oltar, rad Miodraga Marića. Duboko ukorijenjena tradicija katoličkog puka ogleda se i u Spomenik Križu od bijelog kamena na prilazu mjestu te kapelici sv. Nikole koja je 2010. postavljena za isprošenu Božju milost, na čast Majke Božje.

U blizini Topića je Greben, jedna od lokacija na kojima je 2014. snimana serija ‘Igre prijestolja’. Nekada je tu bilo i nogometno igralište NK Uranije iz Baške Vode, za koje se veže legenda da je na njemu odigrana utakmice između Bašćana i Topića, koja je trajala tri dana i tri noći a rezultat bio je 97:96, no ne zna se za koga. Iz mjesta se pruža veličanstveni pogled na more, otoke i Biokovo.

Na njegovim je padinama i pitoreskni Bast. Prvi se put spominje 1434. ali arheološki nalazi svjedoče o životu i 2000 godina prije Krista. Pretpostavlja se da se tu nalazio ilirsko-rimski Biston po kojem je vjerojatno dobio ime. Najznačajniji arheološki lokalitet mjesta je Grebišće, nedaleko od izvora Smokvena. Bast se ponosi crkvom sv. Roka iz 15. st. i crkvom Uznesenja blažene djevice Marije iz druge polovice 18. st. ispred koje je niz srednjovjekovnih nadgrobnih ploča.

Stanovnici Basta stoljećima su živjeli od poljoprivrede i stočarstva, a u najnovije vrijeme okreću se turizmu s nizom kuća za odmor i konoba s bogatom gastro ponudom. U Bastu se tradicionalno veselo i bučno, te uz dobru spizu, slave blagdani velike Gospe i zaštitnika mjesta sv. Roka (16..8)., te Uzvišenja sv. Križa (14. 9.).

Zaljubljenici u aktivan odmor i prirodu rado će prošetati pješačkim stazama i odmorištima za promatranje ptica, iskušati se na stijeni za slobodno penjanje na predjelu Smokvena, dok je Biokovo uvijek magnet na izlet, ali uz preporuku da ga istražite uz stručnoga vodiča.

Putem QR kodova besplatno preuzmite kartu označenih pješačkih staza u podnožju i na Biokovu, te aplikaciju koja sadrži i glasovni vodič koji će Vas provesti kroz čak 43 značajne točke na ovom području! 

Foto i više: www.baskavoda.hr