Aktualno

PREKRASNI RUJAN NA NAJZELENIJOJ OAZI JADRANA Mljet – odiseja puna tradicije, mirisa i okusa

Kaže se kako neki kraj možete istinski doživjeti samo ako upoznate njegove stanovnike, tradiciju, kulturu, običaje i način života. A upravo se Mljet s ponosom diči jednom od najočuvanijih baština, prirodnih ljepota i autentičnošću.

Kumovao je tome i njegov pomalo izolirani položaj, pa otok danas predstavlja škrinju punu tradicijskog blaga.

Uz Nacionalni park Mljet kao najstarije zaštićeno područje na Mediteranu, geomorfološki fenomen Malog i Velikog jezera, otok Sv. Marije s benediktinskim samostanom i crkvom do brojnih sakralnih objekata i ostataka stare rimske palače u Polačama… još je milijun razloga zašto je Mljet omiljena destinacija za sve ljubitelje prirode, planinare, bicikliste, ronioce…

Uostalom, Javna ustanova NP Mljet dobitnik je šampionske titule ‘Veliki zlatni suncokret’ u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru.

Vrhunski gourmet doživljaj

No, Mljet su prije svega i njegovi ljudi koji će vas ugostiti vrhunskim jelima s težačkog jelovnika koji obiluje svježomribom, školjkama i drugim morskim plodovima. Njih na kreativan način pripremaju i mljetski ugostitelji, pakušajte jela od soljene, dimljene ribe ili ribe konzervirane u želatini ili maslinovom ulju.Posebna su gastro priča jegulje iz blatina, prirodnih slanih jezera, ali i mesna jela – meso kozlića koji se hrane ljekovitim travama po strmim liticama i razna divljač posebna su gourmet priča. Otok ne smijete napustiti a da ne probate mljetske makarule- okrugle rezance uz naribani domaći kozji sir, češnjak i maslinovo ulje.  

Hedonizam za svačije nepce

Posebnost mnogih jela je i domaće, ekološki uzgojeno povrće te aromatične, samonikle trave, uz neizostavno djevičansko maslinovo ulje i vino. Stoga su neke od najpoznatijih lokalnih manifestacija osmišljene da sačuvaju te izvorne okuse i mirise; od sajma domaćih proizvoda ‘Iz poja na trpezu’početkom srpnja, preko Noći vina, eno- gastro svečanosti koja se održava u Pomeni u kolovozu do Skrivenih mljetskih kantuna u povodu Velike i  Male gospe – kada posjetitelji mogu probati tradicionalne slane i slatke delicije.Dosljedno tradiciji poslužit će vam ih u mljetskom košicu – okrugloj košari s ručkom, izrađenoj od mladih prutova mirte, leprike ili divlje masline.

Tradicija koja se čuva s koljena na koljeno

Za Mljet su vezane brojne legende i mitovi, pa i ta da je Odiseja zarobila nimfa na otoku, no živuće legende vezane su i za tradiciju koja se čuva s koljena na koljeno. Tako je mljetski vez glavni ukras tradicijske ženske nošnje – jedinstveni vez škufije izvezen svilom od dudovih svilaca dok nakit ima veliku važnost u životu svake Mljećke: od kolarina, ogrlica s nekoliko nizova crvenih koralja, preko zlatnog prstena zmijara, sastavljenog od pet nizova, trostrukih zlatnih naušnica tzv. Gradaša do  zlatne igle u obliku srca. I danas je taj nakit od neprocjenjive vrijednosti, ali i vrijedan suvenir s otoka.

Mljetska vrša

Prolazeći uz mljetsku obalu ili plaže te uz ribarske brodice i danas je na otoku mogu naći i mljetske vrše, zvonolike pletene košare, visine oko 1.20 i 1.50 metara. O njima i svim tradicijskim blagima pjeva i mljetska klapa Kurenat, dok KUD Natko Nodilo čuva od zaborava tradicijsku nošnju, pjesmu i ples.

Jedan od najpoznatijih tradicijskih plesova je ‘Škampa Boško’ a tradicionalne nošnje u kojima izvode program su, vjerovali ili ne, originali, čiji dijelovi datiraju čak sto godina unazad.

Više i foto: Tz općine Mljet, NP Mljet