Aktualno

5 paških priča za čaroban doživljaj grada čipke, soli, sira i kamena

This post is also available in: English

Na spomen grada Paga prve asocijacije sigurno su čipka, sol, paški sir i Mjesečeva površina. Sve je to Pag i još puno više od toga.

Jer ispod surove površine i kamenita izgleda otoka šibana jakom burom skriva se obilje prirodnih darova koji su odoljeli svim nepogodama, pa ih krase izdržljivost i otpornost.

U toj surovoj okolini iznikao je i grad Pag koji poput školjke u sebi krije brojne dragocjene bisere,  grad osobite atmosfere s mirisom bogate kulturne povijesti u svojim kamenim ulicama, među nekadašnjim palačama gdje se može osjetiti duh mediteranskog života.

U ovom skladnom kamenom gradu žive nekadašnje građevine – crkve, palače i drugi kulturno povijesni spomenici koji nas vraćaju u neka davna vremena i pričaju svoje priče…

1/ Stalna izložba solarstva

Pag je svijetu dao jednu od najvrjednijih stvari koju ima i oko koje su se stoljećima vodile bitke – sol ili bijelo zlato. Stoljeća solarstva prikazana su kroz jedinstvenu izložbu u Magazinu soli,  u posebnom ambijentu gdje su izloženi predmeti kojima se kroz stoljeća vadila sol te je na jedinstveni način prikazan život stanovnika grada Paga tako usko povezanih s proizvodnjom soli.

Izložba se može vidjeti u dva dijela: u prvom možete prošetati kroz muzej u pratnji vodiča, a u drugom pogledati kratki film o proizvodnji soli kroz povijest.

2/ Jutra u poljima soli

Oduvijek ste željeli vidjeti kako se proizvodi sol, otkriti razliku između soli i solnog cvijeta? Sve to nude radionice na otvorenom, uz stručnog vodiča Solane Pag. Provedite jutro na originalan način i naučite sve o povijesti i sadašnjosti proizvodnje soli, o njezinu sastavu, razgledajte bazene soli i prateće zapornice i kanale, upoznajte ekološku mreže u čijem je sastavu i Solana Pag. Na kraju, za jedinstvene uspomene – okušajte se u skupljanju soli!

3/ Galerija paške čipke

Čipka prati Pažane kroz cijeli život i kao jedna neprekinuta nit simbolizira svu ljepotu, ali i težinu življenja u ovom gradu i na otoku kamena i soli.

Stoljetna tradicija izrade paške čipke dobila je dodatnu vrijednost kada je 2009. upisana u UNESCO-ov registar nematerijalne kulturne baštine, a od 1998. u Kneževoj palači u gradu Pagu djeluje Galerija paške čipke u organizaciji Društva paških čipkarica ‘Frane Budak.’

U galeriji možete vidjeti kako se izrađuje paška čipka i opustiti se uz kreacije različitih tehnika čipki koje su pravi umjetnički radovi vrijednih ruku paških čipkarica. U bogatoj galerijskoj zbirci nalaze se čipke različitih povijesnih razdoblja – replike paške čipke po starim nacrtima, različiti tekstilni predmeti kao dijelovi interijera paške kuće, zatim dio odjevnih predmeta koje su kroz povijest koristili stanovnici grada Paga, ali i kreacije najnovijih datuma.


Koliko je paška čipka važna u životima stanovnika grada Paga pokazuje i činjenica da se već 13 godina u mjesecu lipnju organizira Međunarodni festival čipke koji okuplja veliki broj čipkarica iz zemlje i svijeta.

U kamenom zdanju Kneževe palače gdje se, uz čipke isprepliću stare fotografije paških čipkarica,  na trenutak će vas zasigurno prožeti osjećaji o prolaznosti života, ali i o neprolaznosti kulturnih vrijednosti koje grad Pag čine posebnim.

4/ Izložba sakralne umjetnosti pri Benediktinskom samostanu sv. Margarite

U obnovljenom i iznimno lijepom prostoru možete  pogledati niz vrijednih eksponata sakralne umjetnosti Benediktinskog samostana sv. Margarite među kojima se izdvaja Relikvijar trna Kristove krune- autentični trn s Kristove krune koji je davne 1443. godine povjeren na čuvanje sestrama benediktinkama u gradu Pagu.

To je jedini Sveti Trn u svijetu, uz trnovu krunu koja se čuva u pariškoj katedrali Notre-Dame koji ima potvrdu Vatikana da je autentičan.

Od ostalih vrijednih eksponata, svakako ćete uočitijednu omanju, ali zaista vrijednu sliku Bogorodice s Djetetom koja se vezuje uz krug čuvenog padovanskog renesansnog slikara Andreu Mantegnu. 

U prizemlju zgrade upoznat ćete se s ljepotom paške čipke, ali i „sašiti“ svoju digitalnu pašku čipku. Dočekat će vas veliki mramorni reljef lava svetog Marka iz 16. stoljeća, simbola Venecijanske Republike koji se nekada nalazio nad gradskim vratima u Pagu. 

5/ Priča o paškom siru

Paški sir je esencija otoka Paga. Ovo je predivna priča o kamenom otoku na kojem raste tek aromatično bilje, a na kojem se proizvodi jedan od najboljih sireva na svijetu. Paški sir upisao je Pag i Hrvatsku na sirnu mapu svijeta i postao jedan je od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda.

Posjetitelj u gradu Pagu može saznati tajnu tradicije paškog sirarstva i ovčarstva te povezanosti i isprepletenosti otoka sa proizvodnjom paškog sira.

Obilazak Paške sirane, najstarije otočne sirane,  otkrit će kako se proizvodi najbolji hrvatski sir uz pratnju stručnog voditelja te degustaciju u autentičnom ambijentu.

Više: Tz grada Paga

This post is also available in: English