Aktualno

FEŠTA OD SIRA Zadnji petak u kolovozu rezerviran je za najveću pašku deliciju!

MANIFESTACIJA UKUSNA BAŠ KAO ŠTO I ZVUČI –FEŠTA OD SIRA I NJENA VELIČANSTVENA UVERTIRA!

VRIJEME ZA NAJVEĆU OD SVIH FEŠTI I FEŠTICA. U Kolanu na otoku Pagu, zadnji petak u kolovozu rezerviran je za feštu posvećenu kraljevski ukusnoj deliciji prepoznatljiva, pikantna mirisa i okusa – pogađate, riječ je o Paškom siru! 

Ove ćemo se godine 8. put zaredom uvjeriti kako je upravo Kolan rodno mjesto najpoznatijeg sira u Hrvatskoj, a uoči centralne manifestacije koja pada na 30. kolovoz, Kolanjci su nam priredili – čisto uživanje, kroz uistinu prekrasan i pomno razrađen prigodni program.

ZALOGAJI ZA PAMĆENJE. Tako ćemo u sklopu istoimene radionice unutar kušaone sirane Gligora (23.08./18.30h), a pod stručnim vodstvom prof., MA, WSET edukatorice Manuele Plohl, rado istražiti zalogaje za pamćenje – ovladat ćemo otmjenom vještinom sljubljivanja sira i vina! Sjajno nam zvuči i radionica ukrasa od gipsa Adamo Art (23.08./19.00h, poslovni centar, Mandre) pod vodstvom talentirane Kristine Baričević, za koju se uvijek traži mjesto više – primjerice, rado bismo izradili cool gipsane terazzo podmetače za čaše! Poželimo li se pak okušati u pletenju, priključit ćemo se radionici „Niti od starine“ od 26. do 29. 08. u 19.30h kod crkve Sv. Luke; a radionica simpatična naziva „Say cheese and paint“ pod budnim okom voditeljice Anje Prtorić (27.08./19.00h, Konoba Giardin, Kolan)rezervirana je za sve one koji bi se rado oprobali u crtanju.

UOČI CENTRALNOG DOGAĐANJA očekuje nas pregršt atraktivnih zbivanja – izdvojili bismo predstavljanje projekta „Mystical Danube“ (AGGRA/Interreg) čiji je Općina Kolan pridruženi partner, a koje će se održati 29.08. s početkom u 10h u svečanoj sali Općine Kolan. Vesele nas i Dani otvorenih vrata u siranama (30.08./ 15.00 – 17.00h), tijekom kojih ćemo moći kako degustirani čuveni sir, tako i saznati koliko je truda i vremena potrebno za njegovu izradu; a 30.08. od 18.00 do 22.00h posegnut ćemo za kulturnom poslasticom za ljubitelje razgleda, te s guštom obići Etnografsku zbirku Kolan!

FEŠTA OD SIRA I NJENI ATRAKTIVNI ZAČINI. Istog dana na Trgu kralja Tomislava s početkom u 19.00h održat će se i glavna fešta – svečano otvaranje je u 19:00h, a osim službenog programa i govora, te atraktivnog nastupa grupe Dalmatino, dodatno će je začiniti predstavljanje knjige američke spisateljice Kristin Vukovic “The Cheesemaker’s Daughter“, folklorninastup najmlađih članova KUD-a Bartul Kašić iz Kolana, pa čak i pivači nakanat – majstori starih napjeva kao dio nematerijalne kulturne baštine Kolana! Također će biti održane radionica filcanja vune i radionica crtanja “Say cheese and paint”.

SIR O KOJEM ŽELIMO SAZNATI – BAŠ SVE. Nakon štopogostimo nepca ovom iznimnom delicijom, a čula brojnim prigodnim sadržajima, rado ćemo poslušati što o njoj kaže struka. To će biti moguće 31.08. u 11.00h, kada će se u sklopu Fešte od sira na naše veliko zadovoljstvo održati i okrugli stol i stručni panel. Naime, o najukusnijem gastro ambasadoru naše zemlje u svijetu želimo saznati – baš sve!

Manifestacija FEŠTA OD SIRA, u sklopu projekta Feel & Taste Kolan, dobitnik je prestižne oznake “Hrvatski otočniproizvod” na rok od pet godina za nematerijalno dobro!

Foto i više: Visit Kolan