Aktualno

HOT SPOT LJETA – SUPETAR 4 impresivne tematske staze otkrivaju znamenitosti i štorije duboko utkane u identitet idilične bračke destinacije

This post is also available in: English

HOT SPOTS DESTINACIJA LJETA – SUPETAR, još je jednom dokazao kako u spajanju tradicionalnog i modernog – zaista mu nema premca. Naime, nakon što su uspješno gastro brendirali destinaciju kroz projekt OTKLJUČAVANJE OKUS BRAČA i na naše pijate pokazali majstorije koje uspješno stvaraju virtuozi supetarskih kuhinja dostojnih Michelinovih preporuka, podjednako inspirirane starim receptima supetarskih nona i modernim fine dininga, gastronomski uspjesi kao da su se preslikali i na ostale segmente turističke ponude, pa su Supetrani svojim gostima ovoga puta odlučili prirediti – gozbu za dušu!

NARAVNO, NIPOŠTO NE SUGERIRAMO da zaobiđete njihove veličanstvene restorane i konobe, ali ovog puta čula ćemo nahraniti slikovitim vizurama, znamenitostima i štorijama duboko utkanim u sam identitet ove idilične destinacije.

Vodimo Vas na 4 impresivne tematske staze, koje su (ipak su ovo majstori spajanja tradicionalnog i modernog!) za još realističniji doživljaj dodatno oplemenjene prednostima moderne tehnologije. Povrh prekrasnog naselja Splitska, u slikovitim Mircima prožetim savršenim mirom i tišinom, te u samom gradu Supetru, čekaju nas intrigantni reljefi unutar netaknute prirode, bračko tekuće zlato, te ni više ni manje nego otac hrvatskog modernog kiparstva Rendić i najveći hrvatski pjesnik 20.stoljeća Ujević!

KAMEN KOJI UŽIVA SVJETSKU SLAVU. Kako bi nas još više  zaintrigirali pričom o bračkom kamenu i to iz dalekog rimskog doba (uresio je impozantnu Dioklecijanovu palaču, ali i predvorje predvorje zgrade UN-a u New Yorku, dio Bijele kuće u Washingtonu, te zgrade parlamenta u Beču i Budimpešti!), krenut ćemo tematskom stazom ukupne dužine 1,1 km, koja započinje u dnu potkovaste luke Splitska i vodi do samog kamenoloma Rasohe.

Jedan je to od nekoliko rimskih kamenoloma (uz Plate i Stražišće) koji se nalaze povrh prekrasnog naselja Splitska, na svega kilometar udaljenosti od mora. Ondje ćemo, uživajući u idiličnom prirodnom ambijentu, sa zadovoljstvom pročitati omiljenu knjigu ili osmotriti intrigantni reljef Herkula visine 80 cm, uklesan u živoj stijeni.

Kako je godinama „samovao“, napravit ćemo pokoju sjajnu fotografiju ovog reljefa za naš news feed na društvenim mrežama, a znatiželjnim pratiteljima rado ćemo pojasniti kako su njegove nerazmjerno velike šake simbol iznimne snage i čvrste ljudske volje – baš su ga zato kamenari i uzeli za svog zaštitnika!

Za potpun doživljaj, kameru našeg mobilnog uređaja iskoristit ćemo kao pravi mali vremeplov. Naime, koristeći AI tehnologiju, TZG Supetar napravila je prezentaciju stvarnih povijesnih događanja kroz 3D likove, objekte i atraktivne animacije – vađenje kamena i robovi koji su mukotrpno radili na tome te vojnici koji su ih kontrolirali i zapovijedali, tek su neke od njih!

PUT DO TEKUĆEG ZLATA. Da li ste znali kako na otoku Braču danas raste oko milijun stabala maslina, a sam otok smatra se najvećim maslinarskim područjem u Republici Hrvatskoj? Sve o bračkom tekućem zlatu saznat ćemo u šetnji pješačkom stazom Maslinovi puti koja započinje u mirnom, pitoresknom mjestu Mirca.

Atraktivna kružna staza duljine 5 kilometara odvest će nas kroz najljepše maslinike povrh naselja, sve do Prihoda – starog sustava za navodnjavanje, koji od davnina ima vrlo važnu ulogu u povijesti Miraca (voda se iz ovih vodospremnika do mjesta prenosila u solme (bačve) ili u maštile (lavor) koje su mrčanske žene nosile na svojim glavama!)

U šetnji maslinovim putima, vođeni markacijom, upoznat ćemo se s tradicijom proizvodnje maslinovog ulja te dominantnim i autohtonim vrstama maslina (oblica, buhavica i levantinka), ali i prekrasnom gradnjom bračkih suhozida.

Ova tematska staza odolijeva sezonalnosti – za rekreaciju i opuštanje na svježem zraku, možemo je koristiti tijekom cijele godine, a raduje nas i činjenica da je TZ Grada Supetra dodatno oplemenila svoju ponudu web aplikacijom Olive Trek, koja nudi jedinstvenu šetnju i obilazak maslinika uz korištenje najmodernije tehnologije, s detaljnim prikazom ucrtanih digitalnih staza – od njihove duljine, vrste terena i nadmorske visine na kojoj se nalaze, pa do prosječnog vremena trajanja obilaska!

Osim što putem opisa možemo saznati potrebne informacije, možemo vidjeti maslinarske mlinove, kamenice i prese, i fotografirati se s njima u stvarnom prostoru kroz kameru mobilnog uređaja!

KIPAR KOJI JE ODBIO BITI ZABORAVLJEN. Ima Supetar svog velikog umjetnika, hedonistu, šaljivdžiju, zaljubljenika u karnevale… pogađate, riječ je o neponovljivom Ivanu Rendiću, koji je po riječima svog imenjaka i također kiparskog virtuoza, Meštrovića, u domaćih umjetnika potaknuo žeđ za kiparstvom.

U čast Rendiću i njegovoj veličini TZ Grada Supetra u suradnji s Narodnom knjižnicom Supetar osmislila je i označila tematsku stazu koja nosi naziv Kulturni đir s Rendićem, a kojom su označene važne točke Rendićevog života, koje su nevjerojatno sinkrone s važnim točkama samog grada. Dovoljno je, primjerice, spomenuti predio Vrdolca u neposrednoj blizini kipareve kuće, koji je uz Glavicu i Varoš prava „žila kucavica“ Supetra, gdje je život grada i započeo i odakle se spustio prema moru.

Iznimno važnu ulogu, kako u kiparevu odrastanju, tako i u životu Supetra, imale su i Gustirne do kojih dolazimo laganom šetnjom u sklopu ove tematske staze – bunari su to u kojima se akumulirala kišnica s obližnjeg pjovera, te je ovaj način sakupljanja vode bio pravo supetarsko vrelo života – mjesto je to na kojem su se doznavale sve gradske tajne i ćakule, ali i prala roba i posuđe te „kalavala“ voda koja se potom koristila za svakodnevni život.

NAMA SE NAROČITO SVIĐA crescendo ove šetnje, za koji baš ni malo ne sumnjamo da bi se svidio i samom kiparu, prokušanom meštru o’ bufonade!

Naime, koristeći AI (proširenu stvarnost), na zaslonu uređaja pojavljuje se sam kipar, koji korisnika upućuje da prošeta supetarskim grobljem koje obiluje njegovim prekrasnim spomenicima, da bi se, uz svoju legendarnu rečenicu: “Gdje je Rendić?“, još jednom pojavio na vlastitom posljednjem počivalištu.

Možda bi se pravi Rendić na trenutak začudio modernoj tehnologiji, ali bi bio prezadovoljan što je, kao u kakvom duhovitom triku kojima je za života bio sklon, oživio na zaslonu Vašeg telefona – mjesto u srcima svojih sugrađana osigurao je već odavno!

MJESTO POETSKE LJEPOTE. Poslasticu – stazu koja vodi malenim pitoresknim selom maslinara i poljoprivrednika, smo ostavili za kraj. Iako naziv Mirca dolazi od latinske riječi murus (zid), nas asocira upravo na ono čime obiluju u nevjerojatnim količinama – idiličan mir. „Mir ulazi u me, jer ovo je predgrađe tišine….“ – napisao je daleke 1929. Bračanin po majci, veliki Tin Ujević.

Njegovo djelo „Otkrivajući Mirca“ bilo je temelj i osnova osmišljavanja ove tematsko pješačke staze, a želja TZG Supetar  MO Mirca bila je da uz ugodnu šetnju o povijesti i zanimljivostima Miraca nauči svatko tko njome krene.

Stazom ukupne duljine od oko 5 km na kojoj se nalazi 17 informativnih tabela o povijesti Miraca, kulturnim znamenitostima i zanimljivim crticama iz života ovog prekrasnog mjesta, rado ćemo krenuti i mi, diveći se uistinu poetskoj ljepoti – karakterističnoj gradnji starih kamenih kuća u Mutnim kalama, prekrasnim suhozidima i murvama…

Pomalo žaleći što nismo stigli u proljeće, kada ovo mjesto dodatno uljepšaju cvjetovi badema, shvatit ćemo jedno – Supetar nam je ovog puta zakazao rendez-vous s ljepotom koja nadahnjuje umjetnike, a mi, zaljubljeni iznova i iznova, nipošto nećemo odbiti!

Više: www.supetar.hr
Foto: Tz grada Supetra, Marko Lorenzo Blaslov

This post is also available in: English