Destinacija mjeseca

NOVALJSKA TAVULA ZA NAJIZBIRLJIVA NEPCA Novaljski gastro-aduti sve su brojniji

MEKA ISTINSKIH GURMANA

Asocijacije na spomen Novalje na otoku Pagu su brojne, jedna ugodnija i poticajnija od druge. Aktivnosti tamošnje Turističke zajednice i lokalnih poduzetnika doveli su i do toga da nam, kad čujemo “Novalja” sve više – rastu i zazubice.

Vrhunska paška janjetina i sir već cijeli svijet zna za njih. No, novaljski gastro-aduti kudikamo su brojniji, a ponuda može zadovoljiti i najizbirljivija nepca!

Izdvojimo neke “highlightere” iliti naglaske među brojnim objektima – od domaćih, autohtonih OPG-ova do restorana s fine-dining ponudom – koji su Novalju prometnuli u meku istinskih gurmana.

Jedno od tih mjesta su Vidasovi stani na nekoliko kilometara od Novalje prema Lunu. Za imidž tog mjesta zaslužan je Ivan Vidas jedan od mlađih ugostitelja koji nastavlja tradiciju svoje obitelji a forte njihove ponude je vrhunski objekt Lastura. Tamo se mogu kušati i starinska jela otrgnuta od zaborava poput janjetine s graškom, tripica, koprtlice, uz zelje iz vrta i domaću zelenu mišancu – sve ono ča smo pomalo i zaboravili govori nam ovaj perspektivni predsjednik udruženja obrtnika Novalje.

Dakako, dio svake lokalne gastro-priče je i pečena janjetina od nadaleko poznate paške ovce, a ta slasna delicija dobila je i dodatni brending kroz projekt “MarsOvca” – onaj koji je u istom nazivu objedinio imidž otoka s obzirom na geografsku posebnost i – ovcu, drevnu hraniteljicu otočana. Te, eto, “roditeljicu” janjadi, od kojih vjerojatno ne postoji ukusnija na svijetu!

Taj hommage ovci – ili MarsOvci – zahvaljujući inicijativi Ceha ugostitelja, Turističke zajednice grada Novalje i Grada Novalje – ponovno stavlja u fokus čuvenu otočku deliciju, ujedno joj odavajući počast kao simbolu težačkog načina života, te “zaslužnu” za sekundarne produkte neizostavne na svakom pravom paškom stolu. Osim najukusnijeg mesa to je rečeni sir i skuta (prikladni i za deserte), ali i surotva, iznutrice…

Perjanica lokalne ponude je i – s druge strane – restoran Boškinac, nositelj prestižne Michelinove zvjezdice, međunarodnog priznanja koje ga je stavilo uz bok najboljim restoranima Hrvatske i svijeta! Dakako, timu Boškinac to je dodatna motivacija za daljnje gastro-kreacije, uvijek zasnovane na tradiciji otoka, ali s udjelom suvremenih elemenata i trendova priprave i serviranja delikatesa, uvijek uz pažljivo birana, visokokvalitetna vina kuće.

Ne zaboravimo da je Novalja locirana na otoku kojega oplakuje najčišće more na našoj planeti; stoga je ponuda plodova mora i ribe također sasvim prirodan izbor, a mjesta na kojima se i takva jela mogu degustirati ima jako puno.

Jedno od njih je Konoba Težak, raj okružen kamenom i sa predivnim pogledom na Ručicu i Pašku uvalu; tamo se može uživati u rustikalnim jelima po pristupačnim cijenama, a izbor je – neodoljiv. Neka od njih su: pršut i paški sir, domaće juhe i makaruni, janjetina s gradela, lungić punjen paškom skutom, pureći odrezak s paškom skutom i pršutom, ali i niz ribljih jela od oborite kao i plave ribe, škampi na buzaru, dagnje… Sve uvijek začinjeno najboljim maslinovim uljem, kojega na Pagu ima u izobilju!

Novalja je u gastronomskom smislu svakako izuzetno poticajna za istraživanje, s ponudom za svačiji ukus i džep.

Ugostiteljski objekti koji sudjeluju u projektu ‘MarsOvca’
Hospitality facilities participating in the “MarsOvca” project

Konoba Težak
Restoran Antonio
Restoran Timun
Restoran Riva
Restoran Boškinac
Restoran Starac i more
Restoran Lastura
Bikarija
Restoran Žal
Bena camping
Restoran Bazilika
Opg vidas
Mesnica Bikarija

Više: visitnovalja.hr