uncategorised

Doživite autentičan dalmatinski način života! 4 priče o povijesti i tradiciji Šolte

Autentičan dalmatinski način života, onakav kakav od pamtivijeka njeguju naši stari i kakav nastojimo otrgnuti od zaborava najljepša je turistička priča svakog grada. Baš onakav kakvom se posjetitelji Šolte uvijek vraćaju. Pomalo u sjeni razvikanijih Hvara i Brača, Šolta nudi sve ono o čemu turisti željni mira i pitoresknih ljepota traže.

Kamene kuće s bogatim mediteranskim vrtovima, miris naranče i borova, šum mora koje oplakuje šoltanske vale, maslinici i vinogradi koji pričaju o bogatoj i burnoj prošlosti… Šolta je dragulj koji se otkriva malo pomalo i privlači upravo zbog svojeg posebnog dalmatinskog šarma. Zato Šoltu vole svi koji bježe od gužve i vreve a traže prijeko potrebno utočište za savršen odmor – na dalmatinski način.

S ciljem da svojim gostima (i domaćim ljudima) ponude najbolje kulise ovog prelijepog otoka Turistička zajednica Šolte nedavno je uredila i obilježila tri pješačke staze kojima se radoznali posjetitelji mogu zaputiti u istraživanje svih ljepota ovog kraja. Naime, sve one nude ono najautentičnije što Šolta nudi – slikovita mjesta, uređene maslinike, vinograde, brojne povijesne kapelice i sačuvane ostatke burne povijesti  u kojoj je bilo i gusara i neprijatelja, ali sve su ih obranili hrabri i vrijedi ljudi ovog malog otoka.

Ovaj mediteranski raj zato je pravi melem za dušu jer uz mirise i okuse otoka, idealan je za šetnje i uživanje u prirodi.

Svaka je označena jedinstvenim simbolom ‘čuvite’ u crvenoj boji, koji služi kao vodič kroz prirodne ljepote otoka. Ćuvita je mali, raspjevani ćuk koji se na otoku često može čuti i tijekom dana, a tijekom vremena postao je i simbol otoka i zajedništva otočana.

Naime, Šolta je kroz burnu povijest dugo bila izolirana, a često i zanemarena od strane vlasti na kopnu. Šoltane su susjedi s kopna i susjednih otoka podrugljivo nazivali ‘ćuvitarima’, a s vremenom su ponosni otočani taj naziv preokrenuli u pozitivnu konotaciju, te je on postao simbol autentičnosti Šolte, pa ne čudi i da je odabran za ‘zaštitnika’ novih pješčanih staza.

Prva staza vodi od Grohota kroz plodno Šoltansko polje, između plodnih vinograda, sve do slikovite crkvice sv. Mihovila. Putem se prolazi kroz Selo Srednje i Selo Donje, zaranjajući u povijest i tradiciju Šolte, prije povratka u Grohote. Druga staza vas vodi kroz pitoresknu Maslinicu, te otkriva čari obalnog pejzaža, dok treća staza istražuje živopisne krajolike Gornjeg Sela.

Svaka je staza pažljivo markirana kako bi putovanje bilo sigurno i nezaboravno, a ove avanture garantiraju uspomene za cijeli život.

‘Šoltanka – jedan život na otoku’ naziv je prve kostimirane interpretacijske šetnje po Šolti, koju je osmislila turistička vodička Sandra Marie Vrandečić, a podržala TZ Šolte. Turistička vodička obučena u nošnju s početka 20. st. kroz sve popularniji ‘storytelling’ prepričava turistima zanimljive i autentične priče iz bogate šoltanske prošlosti.

Ovim inovativnim turističkim proizvodom TZ Šolte unaprjeđuje svoje usluge i različite sadržaje te ih na atraktivan način približava potrebama i željama svojih gostiju.

Fot: Tz općine Šolta