Aktivni odmor

ĐIR KROZ DUŠU DALMACIJE Ljeto u Srednjoj Dalmaciji pršti od boja i doživljaja!

Srednja Dalmacija kraj je u kojem svaka ulica, trg i val otkrivaju neku zanimljivu priču. Kako bi rekli u Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije, ovdje se svaki putnik osjeća kao istraživač, otkrivajući bogatstvo kulturnih i sportskih događanja koja čine srce ove regije. Zato pozivaju sve goste na ljetni đir kroz Srednju Dalmaciju, gdje se raznolike manifestacije stapaju u jedinstveno iskustvo.

KROZ BURNU PROŠLOST Dalmatinci su izvojevali slavne pobjede nad moćnim neprijateljima, i s ponosom ih i danas slave. Veličanstvena Sinjska Alka 4. kolovoza održava se po 309. put a ova viteška povijesna igra jedan je od najznačajnijih događaja u zemlji.

Opsada Sinja 1715. obilježava se 8.8. na autentičnim lokacijama Staroga grada i sinjske varoši. Inspirirana Sinjskom alkom, 11. 8. u Trilju se održava i 9. ženska alka, dok Klišani imaju svoj povijesno-scenski spektakl ‘Uskočki boj za Klis’, 26. i 27. srpnja, u kojem sudjeluju povijesne postrojbe i viteške skupine iz Europe, u arhaičnom ambijentu sajma starih obrta i zanata, izvornih jela i pića, autentičnih rukotvorina iz srednjeg vijeka.

DCIM\100MEDIA\DJI_0105.JPG

SPORTSKA NATJECANJA BILO SU DALMATINACA pa ne čudi da su mnoge manifestacije baš u nadmetanju. Potezanja Mrduje, (19. i 20. 7.) priča je o ‘prepirki’ Brača i Šolte o tome ‘Čija je Mrduja?’ dok je Komiža od 24. do 28. 7. po 11. put domaćin ribolovne sportsko-turističke manifestacije Big game Komiža.

Ponosni Omišani tradicionalno slave gusarsku baštinu, pa posjetitelje Gusarskih dana (27.7. i 17.8.) očekuje zabavno-kulturni program i uprizorenje gusarske bitke. U Sinju se 28. 7.održavaju Dani Antike – utakmica ‘Delmata i Rimljana’, i oživljava život iz antičkog razdoblja. Runovićani, pak, pozivaju na 7. Gudarsku večer (21. 7. na Pojilu) a posjetitelji mogu uživati u potezanju konopa, hvatanju pršuta, skakanju s mosta te u bogatoj tomboli i puno zabavnog sadržaja.

Regata ol’ Postirske fjere održava se na relaciji Postira – Omiš – Dugi rat – Supetar – Postira a 13. srpnja opet će okupiti najbolje kormilare i glazbenike. Sasvim poseban doživljaj nudi Mala noćna regata (Postira, 10.8.) zahvaljujući prirodnom fenomenu – noćnoj zračnoj struji ‘gažul’ koja se s Vidove gore za ljetnih noći spušta u postirsku luku.

GASTRONOMADI znaju da su lokalne gastro manifestacije prava gozba za oči i nepce. Zato ne propuštaju 21. Dane komina, pure i bronzina, 26. i 27. srpnja, u Tijarici pored Trilja.

Uz bogati kulturni program, gosti mogu doživjeti atmosferu koja je vladala oko komina, okusiti puru, tradicionalno jelo tog kraja i specijalitete poput kruha ispod peke, uštipaka i slično. U vrijeme Festivala poljičkog soparnika, 27. srpnja, Dugim Ratom šire se mirisi raznih verzija ovog tradicionalnog jela.

RIBARSKE FEŠTE prilika su da uz finu ribu i pitko domaće vino zapjevate poput pravih Dalmatinaca. Zato ne propustite Mutne kale (Mirci, 3.8.) najdugovječniju izložbu koja se postavlja se na zidove starih kuća, ‘Done Voroša’ u Splitskoj pored Supetra, 27.7., održana Noć Vrdolaca (12.7.) te feštu u Glavicu 9. kolovoza.

Pravo slavlje tradicije i otočkog načina života doživjet ćete i na Ribarskoj fešti u Škripu 10. kolovoza, u Malome selu 4. kolovoza na pučkoj fešti za sve generacije i na tradicionalnoj Prološkoj ribarskoj večeri (9.8.) na izvoru rijeke Vrljike. Blagdan Velike gospe (14. i 15.8.) najveće je slavlje u Jelsi jer je to ujedno i Dan Općine. Proslava počinje crkvenim slavljem i procesijom, a navečer se nastavlja uz raskošan gastronomski i zabavni program, vatromet i manifestacije za djecu.

LJUBITELJI NEOBIČNIH SPECIJALITETA, jedva čekaju Žabarsku večer (Zmijavci, 20. i 21.7.) jer se nude žablji specijaliteti, jegulje i riječni rakovi. Oni koji guštaju u šalši pohodit će Festival šalše i salse u Kaštelima (2.9.) uz bogatu ponudu jela sa šalšom i puno plesa. U moru festivala i događanja Dol, slikovito selo pokraj Starog Grada, ima Puhijadu – gastro-zabavni festival koji slavi puha, kažu upućeni, pravu gastro deliciju.

LJUBITELJE VINA razveselit će Drvenik Wine Expo (4. i 5.8.) i degustacija najboljih vina s lokalnog i šireg područja, te Fešta vina (Jelsa, 22.-24.8.), koja slavi 71. rođendan uz razna sportska i zabavna natjecanja.

RED GLAZBE, PLESA, KAZALIŠNIH PREDSTAVA, FOTOGRAFIJA…bili su dio održanog LegendFest u Omišu 13.7. i 14.7. s multimedijalnim i interaktivnim spojem prostora, vremena i stila. Festival klapske pjesme ‘Jelsa od versa’, održan 13. srpnja u posebnom ambijentu Pjace, 15. smotra klapa (30. 7.) u Žrnovnici, dok je vrhunac klapske pjesme završnica 58. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu 19. i 20. srpnja.

Ljubitelji opere neće propustiti ‘Eru s onoga svijeta’ u Vrlici 3. kolovoza, ‘Arije pod zvijezdama’ u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta (16.8.), a ako ste u Kaštelima obavezno ‘gradivo’ je i „Legenda o Miljenku I Dobrili (2.-11.8.). Jazz & Wine festival (Stari Grad, 16.-18.7.) izvrsno je spojio dobru glazbu i vino na otvorenim pozornicama starogradskih trgova.

Omiško kulturno ljeto (21.7.-8.9.) nudi ponajbolje predstave, mjuzikle i note eminentnih izvođača, a 27. Kazališni susreti ‘Glumci u Zagvozdu’ (29.6.-10. 8.) posvećeni su Luki Paljetku. Festival Graffiti na Gradele (Bol, 24.-28.7.) opet je nezaobilazna postaja najboljim svjetskim graffiti umjetnicima i muralistima.

JEDINSTVENI MARATON Kaleton održava su u Milni 3.8. kroz uske ulice (kale), a isti dan u Pučišćima Triatlon trans Pučišća i Dječji aquatlon koji okupljaju ljubitelje sporta i avanture iz cijelog svijeta. Planinari neće propustiti noćni uspon na Kamešnicu (Trilj, 10. 8.) uz jedinstveni doživljaj šuma i slikovite prirode Dalmatinske zagore. Kad je o mirisima riječ, posjetitelje je oduševio autentični i originalni 16. Festival levande (Velo Grablje, 12. i 13.7.)  održan na otoku sunca i lavande.

Foto i više: Tz Splitsko – dalmatinske županije, arhiv turističkih zajednica