Aktualno

ČIJA LI JE MRDUJA? Potezanje Mrduje, malog otočića nasred splitskih vrata, ove godine u najatraktivnijem izdanju!

Manifestacija “Potezanje Mrduje” već dulje od desetljeća donosi svjedočanstva samoironične otočke duhovitosti.

Vrijeme održavanja: 18. ,19. i 20. srpnja 2024.

JOŠ OD 2008. GODINE svake zadnje subote u srpnju Milnarani i Šoltani imaju samo jedan tvrdoglavi cilj – osvojiti Mrduju! Iako su pokušali 14 puta do sada, ikonički otočić oko čijeg vlasništva su se vjekovima lomila koplja, čini se ravnodušnim na njihove napore te se i dalje – ne pomiče, pa im nije preostalo ništa drugo već pobjednicima dodijeliti – simbolično vlasništvo nad istim, u trajanju od godinu dana!

POSTALA JE FEST. Jedna od najomiljenijih otočkih fjeri pravi je simbol dalmatinskog dišpeta, a Bračani su je od prošle godine odlučili pojačati proširenim programom po prokušanom domaćem receptu – osim sportskog dijela natjecanja, sada su tu i atraktivne degustacije te ozbiljno dobre glazbene poslastice.

Na naše oduševljenje Mrduja je od prošle godine postala Fest, održava se u programu proširenom na tri dana: 18. ,19. i 20. srpnja, a trud Turističke zajednice Općine Milna uz financijsku potporu Općine Milna i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, prepoznala je i struka – ovjenčala se Mrduja nacionalnom godišnjom Simply the best nagradom u turizmu, za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije!

PUTOVANJE GASTRO KARTOM HRVATSKE. Nama se jako sviđa prvi dio manifestacije s atraktivnim gastronomskim predznakom – Mrduja Wine fest (Milna, četvrtak, 18. 07. 2023, 19.30 – 23.00h) će naša nepca provesti kroz sve 4 hrvatske vinske regije. Hrvatska Istra i Kvarner se predstavljaju svojom bijelom autohtonom sortom malvazija istarska koja se nalazi samo u Hrvatskoj i Slovenskoj Istri, te u Friuli Venezia Giulia i Venetu; poznata je po svojoj svježini, mineralnosti, aromi bijele breskve i versatilnosti, jer može popratiti cijeli meni od aperitiva do desserta.

Dalmacija je sinonim za moćna bijela i crvena vina kao što je grk, autohtona bijela sorta s otoka Korčule koja je pronašla svoje mjesto na tržištu radi svoje posebnosti i jedinstvenosti, lepršavosti ali i ozbiljne strukturi, te vrhunske kvalitete.

Središnja bregovita Hrvatska će publiku oduševiti svojim pušipelom, bijela je to sorta koja potječe iz Mađarske pod nazivom furmint i koja se je odlično adaptirala našem terroiru pružajući jedinstvenu svježinu, posebnu aromatiku i vina koja imaju dugi potencijal za odležavanje.

Slavonija i Hrvatsko Podunavlje će pokazati kako je Hrvatska također idealna vinska država za internacionalne sorte kao što je autohtona crvena sorta Bordeaux-a cabernet sauvignon, koji se razlikuje svojim kompleksnim karakterom, džemastom aromom te punim tijelom.

Ove će se vrhunske sorte majstorski sljubiti sa gastro delicijama šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), koji će od 20.00 do 23h pripremati i služiti tjesteninu s umakom od tartufa i malvazije (Istra i Kvarner), slasni ragu od divljači s njokima (Istočna Hrvatska i Podunavlje), orzo/ječmenu kašu s umakom od teletine i povrća (Gorska Hrvatska), te bakalar na brujet s fažolima (Dalmacija); a za glazbene delicije će se, na oduševljenje prisutnih, od 22.00 h pobrinuti klapa Cambi official!

UŽEŽIN MRDUJE – SPORTSKA NATJECANJA U MORU. Idućeg dana valja zasukati rukave – u petak, 19. srpnja održati će se Užežin Mrduje, čiji se program sastoji od sportskih natjecanja u moru sa kategorijama za djecu i odrasle, a za pobjednike u svakoj od navedenih utrka osigurana je nagrada.

U Utrci na SUP daskama i Utrci na kajacima natjecatelji odmjeravaju snage u po 6 kategorija određenih po starosnim skupinama, dok je Utrka u kajacima dvosjedima predviđena samo za odrasle i natjecat će se parovi. I dok pobjednik u svakoj kategoriji za odrasle dobiva novčanu nagradu, pobjednike u dječjim kategorijama zasigurno će oduševiti ulaznice za do 5 osoba za Kids Escape Room Split; a sve natjecatelje zajedno nakon napornog sportskog dana razveselit će nastup grupe A Live!

UZBUDLJIVO FINALE. Ipak, veliko finale Mrduje slijedi u subotu, 20. srpnja – tada se odvija centralni događaj, onaj radi kojeg su se dišpetožasti otočani najviše i okupili – veličanstveno Potezanje Mrduje!

Program počinje u popodnevnim satima od 16.00 uz piće dobrodošlice na milnarskoj rivi i nastup B benda. Iz Milne prema Mrduji polazi komandni brod Kuzma, a čak i na brodu glazbe neće nedostajati – ondje će vas zabavljati Limeni puhački mješoviti zbor Olinta i DJ!

Kako bi se krenulo s Potezanjem Mrduje, u akvatoriju otočića do 17:40 bi trebale biti sve brodice, koće i gliseri. Početak Potezanja Mrduje će biti označen u 17.40 signalnom raketom i tada se brodovi sa Šolte trebaju poredati na konop na šoltanskoj, a brodovi sa Brača na bračkoj strani!

Budući da se ni nakon 14 dosadašnjih pokušaja Mrduja nije pomakla, bodove za potezanje ponijeti će otok koji bude imao više brodica; a kako bi natjecanje bilo što pravednije, ali i neizvjesnije, na komandnom brodu će se održati dodatna natjecanja kojima i Šolta i Brač mogu osvojiti dodatne bodove i osigurati pobjedu.

SAZNAT ĆEMO ČIHOVA JE u 22.30 sati, kada će u Milni biti proglašen pobjednik koji dobija vlasništvo nad otočićem Mrduja na sljedećih godinu dana, a što se nas tiče, zabava tada – tek počinje! Naime, dovoljno je reći da je dobra atmosfera povjerena prokušanom meštru – omiljenom domaćem pjevaču Mladenu Grdoviću!

Foto i više: Tz općine Milna, Hrvoje Gabrić