Aktualno

AUTENTICA FOOD & WINE FESTIVAL U Tučepima održana prava domaća fešta o spize!

Proteklog vikenda u Tučepima održan je prvi gormet dan Autentica food& wine festivala. Svi koji su posjetili festival mogli su guštati u pravoj fešti o gastronomije.

Na rivi je održan cooking show u organizaciji Blue Sun hotela i lokalnih ugostitelja, predvođen chefom Goranom Staničićem, poznatim kulinarskim genijalcem. Chef Staničić u dušu poznaje cijelu Makarsku rivijeru i neizmjerno poštuje lokalne namirnice iz kojih stvara kulinarska remek-djela. Tako je za ovu prigodu pripremio ukusnu dalmatinsku gregadu, sa svježim školjkama, škampima i lubinom. U spremanju jela pridružio mu se Frane Vidić, chef restorana Riva.

Pilo se vino, gin Poetica i Kocha Kombucha, a posjetitelje su posebno oduševile vrgoračke jagode, domaći likeri, domaći pršut, sir i soparnik.

Posjetitelji su imali prilike uživati u signature koktelima od craft gina kreiranog korištenjem aromatičnih trava s obronaka Biokova i agruma sa sunčanih otoka, te u popodnevnim satima u Autentica barmen showu u organizaciji lokalnih virtuoza iz vrgoračke destilerije Poetica!

Dalmatinska marenda posluživala se u restoranima Gajeta, Gusari, Riva i konobi Postup.

KRALJICA SPIZE – DALMATINSKA MARENDA ODUŠEVILA GOSTE

U obilasku restorana posjetili smo Restoran Gusari, koji se nalazi na šetnici u Tučepima odmah uz samu plažu i predivno tirkizno more.

Šarmantna braća Toni i Leo dočekali su nas sa čašom vina i friganom ribom koju su ulovili tog jutra, ništa autentičnije i bolje nismo mogli ni zamisliti. Tokom trajanja festivala nude Dalmatinsku marendu nude po cijeni od 10 i 11 eura.

Konoba Postup nalazi se na samoj rivi u Tučepima, a doživljaj započinje na samom ulazu u restoran gdje vas dočekuje predivna Ivana koja zajedno sa svojim ocem Nevenom vodi restoran.

Menu je autentični mediteransko- dalmatinski, ali ipak mrvicu posebniji, o čemu se radi možete otkriti jedino ako ih posjetite za vrijeme festivala i probate Dalmatinsku marendu sa čašom vina po cijeni od 12 eura.

Restoran Riva kako mu i samo ime govori nalazi se na rivi u centru Tučepa. Na jelovniku se nalazi bogat izbor autentičnih mediteransko-dalmatinskih jela. Za dalmatinsku marendu nudi se svaki dan različito jelo po cijeni sa čašom vina od 12 eura.

U subotu smo probali odličnu Dolce Garbo – jetricu na venecijanski, koju je domaćin Frane Vidić začinio posebnim začinom – osmjehom i gostoljubivošću.

Restoran Gajeta nalazi se u srcu Tučepa, na samoj rivi sa prostranom terasom koja gleda na more. Na jelovniku se nalazi bogat izbor mediteransko-dalmatinskih jela.


Za dalmatinsku marendu nude: pašticadu s domaćim makarskim makarunima, ražu s krumpirom utisno, gulaš od hobotnice s njokima i autentičnu makarsku tortu Makaranu.
Marenda s čašom vina nudi se za 12 eura, kolač 3 eura.

Desetodnevno događanje, naziva elegantnog kao i sam njegov sadržaj – Autentica Food&Wine 2024 –rezultat je zajedničkog truda Turističke zajednice Brela, grada Makarske, općine Tučepi i općine Podgora, uz partnerstvo TZ Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Bluesun hotela; a održava se od 10. do 20. svibnja 2024..

U narednim danima, morske oaze koje smo do sada poznavali najviše po božanstvenim
plažama – Makarska, Podgora i Brela – nakon Tučepa postaju pravi mali epicentri – eksplozije okusa!

Foto: Teo Begović