Aktivni odmor

TJEDAN FEŠTE U BAŠKOJ VODI Baška Voda je najtraženija destinacija na ovim prostorima za proslavu praznika rada

Povodom 44. Prvosvibanjskog uranka u Baškoj Vodi traje fešta cijeli tjedan!

Od 30. travnja do 4. svibnja zabavite se uz glazbu uživo, tradicionalne igre, vrijedne nagrade i oslastite se dalmatinskim specijalitetima u lokalnim restoranima.



Baška Voda je najtraženija destinacija na ovim prostorima za proslavu praznika rada. U Baškoj Vodi se tradicionalno, povodom Međunarodnog praznika rada organizira “Prvosvibanjski Uranak”. Ovakva okupljanja sežu još iz 1966. godine. Glavni organizatori su Općina Baška Voda i Turistička zajednica općine Baška Voda.

Na tradicionalnom Prvomajskom Uransku održava se niz pučkih igara koje privlače veliki broj znatiželjnih posjetitelja, ali i sudionika.

Najatraktivnija natjecanja svake godine je natjecanje na lojavoj gredi u kojem igrači skaču za jancem koji visi na kraju klizave grede. Od ostalih natjecanja moramo spomenuti i povlačenje konopa, utrku konobara, ali i međunarodnu utrku čarter magaraca.

Dan počinje budnicom Općinske glazbe Baška Voda, koja prošeta veselo svirajući baškovoškim ulicama i rivom. Nakon budnice cure u baškovoškim narodnim nošnjama dijele cvijeće; karanfile i ruže.

Od 10 sati počinje kulturno – zabavni program na pozornici na glavnom mulu, a od 11.30 ili 12 počinju vesela nadmetanja; utrka na magarcima (od Puntina do Velikoga mula), utrka konobara, striljanje alke u kariolama, natjecanje na lojavoj gredi i potezanje konopca.

Na gredi je nagrada janje i demejana vina, a za ostala natjecanja prššuti i demejana vina, dok pobjednik utrke na magarcima dobiva i pehar u trajno vlasništvo. Svi trajno dobivaju slavu. Utrka na magarcima je „međunarodna utrka charter magaraca“. Magarci su u charteru, odnosno iznajmljeni, a mnoštvo gledatelja je s obje strane trkališta, tako da se utrka uvijek odvija „među narodom“, pa je tako uvijek međunarodna, bez obzira odakle su jahači.

Nakon veselih nadmetanja još neko vrijeme svira band s pozornice na Velikom mulu, ali glazba se čuje i s terasa restorana na baškovoškoj rivi. Osim uobičajenih jelovnika, taj dan se tradicijski nudi i dropčić, jetrica“veneziano“ i janjetina s ražnja. Gozbe, svirka i zabava traju do kasno u noć.

Foto i više: Tz Baška Voda