Aktualno

Objavljen vodič „Čuvar tradicije – od brodice do stola“

Turističko – gastronomski vodič „Čuvar tradicije – od brodice do stola“ donosi povijesno – geografski kontekst razvoja maritimne baštine i tradicijske brodogradnje na prostoru Dalmacije, ali i ugroze s kojima se naša bogata baština danas suočava.

U vodiču su ukratko predstavljene i opisane povijesne hrvatske barke i brodovi te  mediteranska prehrana ovih prostora, a na kraju vodiča nalaze se recepti odabranih tradicionalnih ribarskih jela i slastica neponovljive dive dalmatinske kuhinje – Dike Marjanović – Radice.

Poseban naglasak u ovom vodiču stavljen je na predstavljanje postojećih ribarskih muzeja i interpretacijskih centara maritimne baštine te najvažnijih maritimnih događanja i manifestacija na području Splitsko – dalmatinske županije u kojima posjetitelj može naučiti više o bogatoj maritimnoj povijesti Splitsko – dalmatinske županije i Dalmacije općenito te iskusiti radost sudjelovanja u takvim događanjima.

Pripremu ovog vodiča, tisak kojeg očekujemo tijekom 2024.g., financirala je Splitsko – dalmatinska županija kroz „Program razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko – dalmatinske županije u 2023. godini”. Izdavač vodiča je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, voditeljica projekta Dijana Katica, a autor koncepta vodiča je Ivan Cvitanić.