Aktivni odmor

Skrivene luke Dubrovačko – neretvanske županije – upoznajte najljepše i najčuvanije ‘tajne’ Lastova, Mljeta i Korčule!

Kristalno plavo i čisto more, nepatvorena prirodna ljepota, guste borove šume, istinski mir i zvuk cvrčaka… ima li išta ljepše i duši draže od skrivenih sidrišta i mirnih uvala na najljepšim hrvatskim otocima?

Ne kaže se uzalud da su južnodalmatinski otoci među najljepšima na svijetu, a ono što ih nautičarima posebno čini privlačnima jesu brojne skrivene vale s biserno čistim morem i mirom koji samo mjesto na kojem ljudska noga rijetko naiđe – može ponuditi. Upravo takva, mala ali neodoljivo privlačna, sidrišta i plaže u obilju nude naša tri otoka – Lastovo, Mljet i Korčula. Iako je njihov broj puno veći od navedenih, nastojali smo izdvojiti one koje se ipak prilagođene za boravak i kupanje te koje nude prirodni hlad.

Hedonizam morskih uživancija nadopunjuje se iznimno bogatom, vrhunskom gastronomijom i enologijom te kulturnim znamenitostima neprocjenjive vrijednosti. Rekli bismo – savršen paket, zar ne?

Lastovo – raj divljih, prirodno kamenitih plaža

Za ovaj udaljeni otok u južnodalmatinskom akvatoriju kaže se da je raj većinom divljih, prirodno kamenitih i stjenovitih uvala i plaža. Sidrišta JU PP Lastovsko otočje nalaze se u uvalama Saplun, Skrivena luka i Vejo Lago te u Škoju od Zaklopatice. Svi savjesni nautičari poštuju ova pravila i izbjegavaju sidrenja ‘na divlje’ jer se time ugrožava biljni pokrov na morskom dnu.

No zato je otok prepun prekrasnih, skrivenih plaža. Definitivno je jedna od najljepših uvala Dragovoda s istoimenom plažom. U samom središtu uvale nalazi se šljunčana plaža koja je vrlo pristupačna, a kako je polegnuta između dvije stijene, pruža hlad i lijep pogled na lastovski arhipelag sa zapadne strane otoka. Nedaleko udaljena Konopljica je pak poludivlja šljunčana plaža koja je dobila ime po vrsti biljke koja raste u njenoj blizini. Do plaže Perna moguće je doći samo s mora, dok do uvale Korita (nalazi se 1 km od naselja Zaklopatica gdje je sidrište za 15 brodica) možete i s mora i pješke, a upravo je ova uvala jedna od najzaštićenijih na otoku.

Skrivena luka omiljeno je lastovsko sidrište nautičara iz cijelog svijeta. U njoj se nalazi nekoliko prelijepih plaža – izdvajamo Mali žal jer je pogodna za djecu i neplivače te obiluje plićakom koji se proteže i do 10-tak metara dužine. Na otočiću Mladine, pak, nalazi se Saplun, jedina pješčana plaža na otoku a i ova je uvala dio ekološki prihvatljivih sidrišta koje je JU Park prirode Lastovo pustio u funkciju još 2019. godine.

Mljet – nautički raj kojemu ni Odisej nije mogao odoljeti

Postoji legenda koja kaže da se baš na Mljetu nasukao Odisej i ovdje smrtno zaljubio u nimfu Kalipso. Vjerovali ili ne u legende, ovdašnje uvale sasvim sigurno će vas natjerati da se zaljubite preko ušiju. Saplunara (Mala i Velika) je među najomiljenijim plažama, a nalaze se s JI strane otoka koja je duga oko 1 km.

Uvala Blaca, pješčana laguna, udaljena je od Saplunare 1 km, a dostupna je pješice ili autom. Uvala Podškoj jedna je od najljepših skrovitih destinacija otoka, no u njoj se možete sidriti samo za mirnog mora, dok pravo utočište od svih vjetrova nude uvala Okuklje, Prožurska luka i uvala Lokva te Polače.

Svakako posjetite i šljunčanu plažu Sutmiholjsku u blizini Babina Polje – po mnogima je ovo najljepša plaža na otoku. Oduševit će vas i Gonoturska – skrivena uvala na sjeveru otoka ispod guste borove šume, s tirkizno plavim morem.

U Kozarici, malenom ribarskom mjestu, nalazi se skrivena plaža koju još nisu otkrile mase turista! Treba znati da je Mljet pravi raj za sve nautičare bilo da se odlučite za skrivene vale ili ‘prave’ uvale za sidrenje poput Polača i Sobre. 

Korčula – otok netaknute prirode, stoljetne baštine i vrhunske gastronomije

Ovaj prelijepi otok ima tri marine: Marina Lumbarda, Marina Korkyra u Veloj Luci i najpoznatija ACI marina Korčula uz niz sidrišta na sjevernoj i južnoj strani otoka.

DCIM\100MEDIA\DJI_0916.JPG

Istražite otok vrhunske gastronomije i vina.Upoznajte stoljetnu baštinu ili se jednostavno upustite u avanturu istraživanja netaknute prirode otoka. Grad Korčula svakako treba biti nezaobilazna točka vašeg istraživanja, šetnja uličicama ili uživanje u pogledu s mora. Vela Luka sa prekrasnim ‘opjevanim’ zaljevom i kamenim uličicama te prehistorijskim nalazištem je točka na ‘I’ vašeg putovanja ovim čarobnim otokom.

Usidriti se možete s južne strane otoka Badija, koju krasi franjevački samostan ili uz otočić Stupe gdje se možete opustiti u poznatom beach baru.

Južna strana otoka privlačna je nautičarima zbog skrivenih i manje posjećenih kutaka dok sjeverna strana nudi tek zakloništa: Prigradica, Račišće i uvala Kneža.

I tako ste završili krug oko Korčule. Tijekom ljetnih mjeseci uživajte u posjeti nizu kulturnih događanja, vinskih festivala koji se odvijaju diljem otoka, poznatoj „Žrnovskoj makarunadi“, istražite otok na biciklu ili pješice te uživajte u gastronomskim delicijama otoka.

Foto: Tz grada Korčule, Tz općine Mljet, NP Mljet, PP Lastovo
Više: Dubrovačko – neretvanska županija
www.dnz.hr