Aktivni odmor

Turistička zajednica grada Supetra predstavila digitalnu aplikaciju Dan s Rendićem “Tehnologijom proširene stvarnosti oživjeli smo lik i djelo Ivana Rendića”

15. svibnja 2023.
Danas je u Supetru u Galeriji Ivana Rendića, održano predstavljanje virtualne aplikacije kulturni đir „Dan s Rendićem“.

Najvećem i najpoznatijem kiparu u čast, Turistička zajednica Grada Supetra u suradnji sa tvrtkom webLab osmislila je i predstavila aplikaciju – Kulturni đir „Dan s Rendićem„ kako bi svim gostima ali i stanovnicima približili život i djelo ovog slavnog Supetranina.

Na samom početku predstavljanja, moderatorica okupljanja Jasna Damjanović, nas je uvela u lik jednog od najvećih hrvatskih kipara svih vremena.


“Iako je Rendić rođen u Imotskom, Supetar je bio njegovo zavičajno mjesto, mjesto kojem je dao neizbrisiv pečat snagom svog stvaralaštva i kiparskog genija. O njegovim radovima svjedoče brojni spomenici razasuti od Trsta, Rijeke, Zagreba, Venecije, Dubrovnika, do naravno Supetra i otoka Brača.  U svom radu surađivao je s brojnim hrvatskim velikanima koji su mu bili modeli, kao što su Gundulić, Preradović, Gaj, Kačić – Miošić, a njegovo specifično umijeće i briljantna vještina, utrli su temelje  brojnim kiparima koji će ga slijediti i ponovno razviti hrvatsku skulpturu – Meštroviću, Rosandiću, Kršiniću, zbog čega ga se danas smatra ocem modernog hrvatskog kiparstva.

Zasigurno ste čuli za njegovu alegoriju „Um“, veličastvene biste i spomenike značajnih ličnosti koji su ga vinuli u sam vrh domaćeg kiparstva. No, jeste li znali da je Ivan Rendić ostvario još jednu podjednako zavidnu karijeru, koja nije zaslužila da ostane u sjeni – onu nepopravljivog šaljivdžije koji nije nikad mirovao i uvijek smišljao nove šale” – kazala je Jasna Damjanović, na samom početku manifestacije.


“Imati radove Ivana Rendića i posljednje njegovo počivalište za nas Supetrane je najveća čast. Većina Vas zna dosta o našem slavnom kiparu al vjerujem da postoji jedna osoba koja o Rendiću zna više od tada i njega samog, to je naša draga Gita Dragičević, dugogodišnja  ravnateljica Narodne knjižnice Supetar i Galerije Ivan Rendić. Zahvaljujem Vam se što danas za Rendića znaju i djeca u vrtiću. Hvala vama i Ivanu Cvitaniću, tadašnjem direktoru Turističke zajednice grada Supetra, koji su sa željom da ožive lik i djelo Rendića, osmislili tematsku šetnju “Dan s Rendićem”. Kad sam došla na čelo Turističke zajednice Supetar, moj prvi zadatak je bio kako našoj tematskoj turi dati dodatnu vrijednost. Točno prije devet mjeseci nazvala sam Grepu i krenuli smo u posao. Svakodnevno su se rađale nove ideje i danas sam ponosna postignutim. Zahvaljujući modernim tehnologijama danas imamo “živog” Rendića! Uživajte u druženju s Rendićem kao što smo mi uživali u stvaranju ove aplikacije!” – kazala nam je Martina Rendić, direktorica Turističke zajednice grada Supetra.

A picture containing human face, person, person, screenshot

Description automatically generated

A head of a person with a beard

Description automatically generated with low confidence

Digitalna aplikacija kulturni đir „Dan s Rendićem“ vodi Vas u šetnju kroz najljepše i najstarije dijelove povijesne jezgre Grada Supetra i do mjesta na kojima je Ivan Rendić (1849. – 1932.) nestor hrvatskog kiparstva, rođeni Supetranin ostavio svoj trag. Đir započinje na supetarskoj rivi, ispred spomenika našem velikanu a nakon toga kreće u obilazak ulice kipara Rendića, Župne crkve, crkvenog muzeja, Leroja, ranokršćanskog mozaika, obiteljske kuće Rendić, parka Vrdolca, predjela Gustirne, ulice Ignjata Joba, galerije „Ivan Rendić“, alegorijskog spomenika „Um“, supetarske rive, gradske plaže „Banj“. Svoju šetnju završava na prekrasnom supetarskom groblju na kojem je i posljednje počivalište Ivana Rendića s nekolicinom njegovih radova.

– Za izradu 3D vizuala smo imali jednu sliku prema kojoj smo kreirali 3D vizual i animaciju te oživjeli lik Ivana Rendića. Mobilna aplikacija koristi najmodernije funkcije za prikaz 20 lokacija ovisno o korisnikovoj trenutnoj lokaciji kao i mogućnosti za kontaktiranje krajnjeg korisnika. Moderan dizajn i korisniku prilagođene funkcije za jednostavno korištenje aplikacije kao i višejezičnost na 5 jezika ovu aplikaciju čini savršenom za prikaz rute One day with Rendic te upoznavanje korisnika sa lokacijama. Svaka lokacija nudi pregled 360, snimljena je iz zemlje i zraka te sadrži opis i mogućnost navigacije u Offline modu što pruža korisniku da navigaciju do lokacija može koristiti bez internet signala – kazao nam je autor aplikacije Dejan Grepo

A picture containing logo, screenshot, symbol, graphics

Description automatically generated

3D prikaz sa mimikama, animacijom i zvukom govora prikazuje se korisniku u stvarnom prostoru. Za potrebe aplikacije, Rendiću je glas posudio Nikša Vladislavić, zvani Pomidor, korištena je glazba „Ne češljaj mala kosu“ – klape „Vala“, zadužen za tehničku podršku projektu je bio Radio Brač.