Aktualno

Organizatori najavili nikad atraktivniji 18. Sajam hrvatskog pršuta u Sinju!

18.“Nacionalni Sajam Pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda, Sinj, 2023»

 31.03. – 01.04. 2023. godine, u hotelu Alkar

Svečano otvaranje sajma 31. ožujka 2023. g.  u 11:30 sati

Ove godine kao i prethodnih započeli smo sa pripremama za nadolazeći 18. Nacionalni Sajam pršuta. Poduzetnički centar Sinj u suradnji s gradom Sinjem i Splitsko- dalmatinskom županijom organizira «Nacionalni sajam pršuta s međunarodnim sudjelovanjem», kao manifestaciju  koja  je okupila sve relevantne čimbenike u proizvodnji i plasmanu pršuta, te ostalog asortimana suhomesnatih proizvoda.

Ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti Pršuta pojedinih proizvođača planiramo po uhodanom hodogramu u okviru manifestacije, a potrebno ih je dostaviti dan prije održavanja same manifestacije. Ocjenjivanje kvalitete pršuta, kao i do sada biti će obavljeno temeljem «Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta». Ocjenjivanje kvalitete pršuta je javno, uz prisustvo članova stručnog povjerenstva i medija, a ocjenjivati će se proizvodi sudionika Sajma.

Proizvođači će kao i do sada imati mogućnost izlaganja svojih proizvoda na adekvatnim štandovima gdje ih posjetitelji mogu razgledati, kušati i kupiti, te predstavljanja sebe i svojih proizvoda putem Sajma, marketinških materijala, kao i sudjelovanja u medijima koji će pratiti manifestaciju.

Isto tako predstavljat će se i ostali zainteresirani izlagači autohtonih domaćih proizvoda sa područja Dalmacije, Slavonije, Ličko-senjske županije i dr., ujedno će biti će organiziran i kulturno umjetnički program, upriličena promocija kulturno umjetničkih društava sa područja Splitsko – dalmatinske županije, Šibensko – kninske, Vukovarsko-srijemske, Ličko – senjske županije, te tradicijskih običaja i rukotvorina.

Planiramo i nekoliko radionica sa aktualnim temama iz područja poljoprivrede i gospodarstva sa vodećim stručnjacima koji ih provode.

Na prethodnim sajmovima se očekivalo sudjelovanje proizvođača pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s područja Republike Hrvatske, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva- proizvođači pršuta, proizvođača slavonske šunke, regionalne mesne industrije, predstavnike Udruga proizvođača, individualne proizvođače, vodeće proizvođače «Dalmatinskog, Istarskog pršuta i Drniškog pršuta», goste iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnike Udruga uzgajivača svinja, regionalna  obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja, predstavnike trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja, na ovogodišnjoj manifestaciji kao i prethodne godine ovisno o situaciji, preporukama i predviđenom načinu održavanja manifestacije, broj sudionika će biti uspostavljen na način da se prisustvom pojedinih proizvođača zadovolji promocija svih proizvoda određenog područja i brenda.

Pozivamo Vas da svojom nazočnošću i sudjelovanjem doprinesete značaju i važnosti ovogodišnjeg Nacionalnog Sajma pršuta.

Do skorog viđenja na 18. «Nacionalnom sajmu pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj, 2023.» !

Organizatori:

PODUZETNIČKI CENTAR SINJ d.o.o. , GRAD SINJ, SPLITSKO- DALMATINSKA ŽUPANIJA   

PROGRAM

18. NACIONALNOG SAJMA PRŠUTA I TRAJNIH SUHOMESNATIH PROIZVODA

31.03.-01.04.2023.  – SINJ 2023.

1.dan- 31.03.2023. PETAK 

08:30 Panel radionica – Senzorska analitika- stručno ocjenjivanje

09:00 DOLAZAK IZLAGAČA / Izložba pršuta i suhomesnatih proizvoda/ Prezentacija sira,                Prezentacija autohtonih prehrambenih proizvoda i dalmatinskih vina

  • SAJAM OTVOREN ZA POSJETITELJE
  •   Kulturno-umjetnički program Sajma
  •   SVEČANO OTVARANJE SAJMA PRŠUTA
  •   Obilazak izlagača, izjave za medije i degustacije

U sklopu  Sajma planiraju se organizirani okrugli stolovi, predavanja i predstavljanja  s temama od važnosti za razvoj ruralnog prostora grada Sinja i zaleđa Splitsko-dalmatinske županije : 

Promocija turističkih sadržaja grada Sinja i Cetinskog kraja – promotivni video TZ grada Sinja – Grad Sinj i Cetinska krajina, Izložba fotografija polaznika radionice „Svijet u bojama, Sinj 2022“, Kulinarska radionica – Izrada sinjskih specijaliteta

Promocija projektnih aktivnosti  – „Dinara – back to LIFE“ – LAG Cetinska krajina

13:00 Okrugli stol – Novosti iz Programa ruralnog razvoja 2023. – 2027., mogućnosti financiranja i promocije prehrambenih proizvoda, predstavljanje Strateškog plana ZPP – Ministarstvo poljoprivrede

14:15 Projekt START UP Nacija: Hrvatska tematska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja – Policy Hack događanje i promocija projektnih aktivnosti

Prezentacija tradicijskih proizvoda

Promocija proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“

– Kulturni i zabavni program za posjetitelje i izlagače 

IZLAGAČKI PROGRAM  /  EDUKATIVNI PROGRAM I ZABAVNI PROGRAM                                                                                   

2.dan – 01.04.2023. SUBOTA

09:00  SAJAM OTVOREN ZA POSJETITELJE

10:00 Radionica – trening za mlade iz područja poljoprivrede, turizma i poduzetništva

  • Programi za mlade – prijenos znanja i vještina – novosti u 2023.
  • MINDLAB susret – Projekt START UP Nacija: Hrvatska tematska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja

12:30  DEGUSTACIJA I PROMOCIJA PROIZVODA

           KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM

  • Gastronomija (tradicionalni proizvodi – U Zemane) – promocija gastronomije grada Sinja i Cetinskog kraja

–      Senzorska analitika: Značaj ocjenjivanja kvalitete pršuta

14:00  Proglašenje rezultata natjecanja i proglašenje pobjednika

16:00  Svečano zatvaranje Sajma pršuta