Aktualno

“Noć muzeja” na otoku Braču ove je godine u znaku 100. godišnjice turizma u Bolu

Cjelogodišnji program velike obljetnice započet će upravo u Noći muzeja u petak 27. siječnja u Galeriji umjetnina “Branislav Dešković”. Organizatori Centar za kulturu Brač i Turistička zajednica Općine Bol predstavit će projekt “ Izložba u nastajanju #BOL100 ”, uz bogat gastronomski i glazbeni program od 19 do 23 sata.

Glavna ideja izložbe je putem dokumenata, artefakata i svjedoka vremena prikazati razvoj turizma u Bolu. Postav koji će biti otvoren u petak samo je mali dio materijala koji svjedoče o bogatoj povijesti turizma, a kroz ovaj projekt u sljedećih nekoliko mjeseci obogaćivat će se bolska stoljetna turistička priča. Radi se o participativnoj izložbi u “konstantnom nastajanju” za koju je najvažnije aktivno sudjelovanje lokalne zajednice u bilježenju priča i prikupljanju izložaka. Postav će se nadopunjavati tijekom godine što će omogućiti posjetiteljima uživanje u uvijek novim izložbenim sadržajima, simbolizirajući samu regenerativnu prirodu turizma kao socio-kulturnog fenomena.

U “Noći muzeja” kao prvoj etapi bolske turističke obljetnice, svi ste pozvani na sudjelovanje!

Možete nam ispričati svoja sjećanja koje ćemo zabilježit kamerom ili nam donijeti ponešto od vaših uspomena. Imat ćete priliku kušati neka od jela iz ponude čuvenog bolskog “Pansiona Vidošević” 1941. godine koje će pripremiti kuhar Josip Eterović, a učenici Srednje škole Bol počastit će nas maštovitim tradicionalnim jelima na novi način. Kroz glazbeni vremeplov provest će vas bračka klapa “Kuroj” i u svom eklektičnom stilu – DJ Mathew Bee.

Popratni program odvijat će se u Galeriji Centra za kulturu Bol gdje će se, bez prestanka prikazivati film “Čiči – biči: Bolski turizam u doba korone” autora Ivice Jakšića Čokrića Pukota, najgorljivijeg borca protiv turizma.

Veselimo se vašem dolasku i sudjelovanju u Noći muzeja 2023.!

TZO Bol i Centar za kulturu Brač