Gastro

ZINFEST 2022. – Festival dobre kapljice i domaće spize u slavu kaštelanskog Crljenka

zinfest mala

Ulaskom u treće desetljeće od otkrića kako je Crljenak kaštelanski predak svjetski poznatom kalifornijskom Zinfandelu, polako se u Kaštelima zahuktavaju pripreme za održavanje 2. po redu festivala vina i tradicionalne hrane „ZINFEST 2022. poznatog i kao “Festival Crljenak i rođaci”, prenosi Portal Grada Kaštela

I ove godine će se tijekom 3 dana, od 10. do 12. studenog, prezentirati i posjetitelje upoznavati s okusima Crljenka i njegovih rođaka te družiti se s kaštelanskim vinarima i njihovim kolegama, prenosi portal

Svi znamo kako je uz savršenu vinsku kapljicu, neraskidivo vezana tradicionalna hrana, koje zasigurno neće nedostajati, što će biti dodatan motiv za sve gurmane i degustatore da posjete ZINFEST 2022.

Morski puti o’ Crljenka bili su svojevrsna uvertira u ovogodišnji Zinfest. Ovo trodnevno edukativno-promotivno putovanje brodovima započelo je u Marini Kaštela, a nastavilo se u Stomorskoj na Šolti, zatim u Starom Gradu na Hvaru te je okončano u Bolu na Braču. Na svakoj od lokacija, među brojnim drugim aktivnostima, priređeni su razgovori s domaćinima, s ciljem jačanja svijesti o potrebi za kvalitetnijim korištenjem spoznaje kako su Kaštela i Splitsko-dalmatinska županija pradomovina Zinfandela, a Crljenak kaštelanski njegov direktni predak.

01

Srećko Radnić ukazao je na važnost popularizacije tradicijske baštine koja itekako uključuje eno-gastro baštinu i više je nego zadovoljan postignutim u prvoj, inicijalnoj godini Morskih puta o’ Crljenka. Ističući važnost ove i drugih aktivnosti za promociju Crljenka, ponovno je akcent stavio na ovogodišnji ZINFEST te istakao kako će zahvaljujući podršci svih prošlogodišnjih izlagača te Splitsko-dalmatinske županije i županijske Turističke zajednice, kao i Grada i Turističke zajednice Kaštela, kroz vino, vinograde, priču o Crljenku, degustacije i vinske kapljice, ali i sljubljivanje s tradicionalnom hranom, Kaštela još jednom potvrditi svoju novu orijentaciju brandiranja u turizmu.

– Od 10. do 12. studenog, obilaskom štandova izlagača, svi će se na licu mjesta moći uvjeriti i kušati ta vrhunska vina s oznakom Crljenak kaštelanski, ali i njegove srodne sorte, dok će tijekom tri dana događanja u Marini Kaštela, sve do subote, uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi koja će biti ponuđena posjetiteljima. Tradicionalna jela, spremat će naši domaćini iz restorana Spinnaker u sklopu Marine Kaštela, ali i učenici i djelatnici srednjih škola: Turističko ugostiteljske škole iz Splita, Srednje strukovne škole „Oliva Alegra“, Ugostiteljske škole „Blaž Juraj Trogiranin“ Trogir, kao i polaznici visoke škole za management „Aspira“ te  kaštelanske Srednje poljoprivredne škole „Stjepan Radić” no i profesionalni kuhari” – istakao je Radnić. „Lani je bila nulta godina, ove godine još ozbiljnije pristupamo ZINFESTU, posebice u marketinškom segmentu, a o interesu dovoljno govori činjenica da će nam manjkati prostora, no kao dobri domaćini pobrinut ćemo se da ugostimo sve zainteresirane i omogućimo im da se predstave – poručio je na kraju.

Više: Portal grada Kaštela
Foto: Tz grada Kaštela