Aktualno

PROJEKT IN-KULTUR: Treniranje trenera u smislu stjecanja znanja i vještina za rad u zajednici od ogromnog su značaja. Cjeloživotno obrazovanje ključ je uspjeha za daljnji rast i razvoj zajednice.

U sklopu projekta IN-KULTUR – kulturnom inovacijom za rast zajednice, a kroz aktivnosti jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za unapređivanje javne svijesti i aktivnosti zagovaranja i rješavanja potreba ranjivih skupina posebno uslijed kriznih situacija, provedene su radionice za osposobljavanje volontera za trenere u kulturnim i kreativnim industrijama za rad u zajednici. Cilj treninga je poticanje volonterstva za rad u zajednici, odnosno osposobljavanje volontera za buduće trenere/savjetodavce kako koristiti kulturnu baštinu  kao proizvode i usluge kulturnih i kreativnih industrija.

Obrazovanje u trajanju od 2 jednodnevne radionice (16 sati) organizirano je za devet volontera iz udruga partnera na projektu (Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“,  Hrvatsko društvo kulturnog turizma „CroCulTour“ i udruga „Dalmatia Event za organizaciju turističkih i kulturnih događanja i edukacija).

Radionice je vodio g. Dubravko Fijačko, certificirani interpretator baštine od strane Interpret Europe.

Osposobljavanje po principu treniranje trenera po prvi put je korišten u organizacijama civilnoga društva kao model jačanja unutarnjih ljudskih kapaciteta i osnaživanja organizacija kao odgovor za učinkoviti rad u zajednici, odnosno transfer znanja prema zainteresiranim ciljnim skupinama. Kasnije je ovaj model postao prihvaćen i prepoznatljiv i u ostalim organizacijama (poduzećima) kao program učenja i razvoja i postao učinkoviti alat za transfer i implementaciju znanja.

Ključna prednost modela treniranje trenera  je njegova učinkovitost u poučavanju novih vještina i znanja širokom rasponu ljudi unutar organizacije uključivanjem internih resursa za pružanje obuke. Također, postati trener i stjecanje novih kompetencija odlična je prilika za profesionalni razvoj za uključene osobe, odnosno volontere.

Kulturna baština kao resurs ima ogroman potencijal za kreiranje inovativnih i konkurentnih proizvoda i usluga. Prečesto, zbog manjka iskustva, znanja i vještina, kulturna baština ostaje neiskorištena i zaboravljena a u većini slučajeva, poglavito kod nematerijalne kulturne baštine, nepovratno nestaje.

U tom smislu kulturne i kreativne industrije važne su za osiguravanje kontinuiranog razvoja društava i okosnica su kreativnog gospodarstva. Budući da zahtijevaju mnogo stručnog znanja i temelje se na kreativnosti i talentu pojedinaca, stvaraju znatno ekonomsko bogatstvo. U gospodarskom smislu, ostvaruju iznadprosječan rast i u njima se otvaraju radna mjesta, osobito za mlade, uz istodobno jačanje socijalne kohezije.

„Kulturne i kreativne industrije pokretač su inovativnih ideja i rješenja u promociji kulturne baštine i kulture uopće. Mogu biti izvrstan način pokretanja poduzetničkih aktivnosti ali i motivacije za nova, kreativna zanimanja što u konačnici, lokalnoj zajednici donosi veliku korist.“ pojasnila je Nikoina Surjan, volonterka na projektu.

Kulturne i kreativne imaju izniman značaj u poticanju kulturne raznolikosti, te pozitivno utječu na kulturu općenito, na znanost, obrazovanje i razvoj cjelokupnog društva. Usko su vezane za ekonomiju znanja, nove tehnologije i promicanje koncepta održivog razvoja.

„Kulturne i kreativne industrije temelje se na kulturnoj baštini koju koriste za stvara je novih identiteta. Stoga su ovakve edukacije za trenere od ogromne važnosti ne samo za nas volontere već i za zajednicu općenito. Mi volonteri osposobljeni smo za rad u zajednici i vjerujem da ćemo  svojim znanjima i iskustvom, kao treneri, potaknuti zainteresirane za kulturnu baštinu da baš kroz kulturne i kreativne industrije stvaraju nove kulturne identitete u svojoj zajednici.“ Istaknuo je Benjamin Relić, volonter na projektu.

UK department for Culture Media and Sports navodi kako su kulturne i kreativne industrije aktivnosti koje imaju svoj korijen u individualnoj kreativnosti, vještini i talentu, i koje imaju

potencijal za bogatstvo i kreiranje radnih mjesta kroz generaciju i eksploataciju intelektualnog vlasništva. Kreativnost u korištenju kulturnih raznolikosti može potaknuti profesionalne i poduzetničke aktivnosti koje su značajne ne samo za očuvanje i interpretaciju baštine već i za stvaranje nove dodane vrijednosti.

„Kulturne raznolikosti ključne su za stvaranje kreativnih proizvoda kulturnih i kreativnih industrija. Znanja stečena o interpretativnom pristupu i načinima kako se kulturna baština može uobličiti kao inovativni model, kako je učiniti zanimljivom, poželjnom i atraktivnom neprocjenjiva su. Nadam se da ćemo, kao volonteri, uspješno moći doprinijeti daljnjim naporima za popularizaciju kulturne baštine kroz kulturne i kreativne industrije pa čak i profesionalizirati se u tom smislu.“ naglasio je Andrija Pavljak, volonter na projektu

Ciklusom osposobljavanja trenera za kulturne i kreativne industrije u smislu stjecanja  znanja, iskustva i vještina u upravljanjima procesima u kriznim situacijama i zagovaranju, poglavito u sferi rasta gospodarstva, volonteri na projektu IN-KULTUR će se koristiti za daljnji rad u zajednici za transfer znanja i organizaciju inovativnih proizvoda i usluga kroz kreativne i kulturne industrije, a u svrhu kreiranja mogućnosti stvaranja uvjeta za zapošljavanje i samozapošljavanje poglavito ranjavih skupina.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta: 432.800 Kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u visini 367.880 Kuna Državnog proračuna Republike Hrvatske: 64.920 Kuna. 

Stajališta izražena u ovom priopćenju za medije isključiva su odgovornost Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“  i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj priopćenja za medije isključiva je odgovornost Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“

Za više informacija o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr