Aktivni odmor

Bilo je sriće! ODRŽANO TRADICIONALNO NATJECANJE U LIGNJOLOVU U SUTIVANU

Jučer (26.10.2022.) se u Sutivanu u organizaciji Turističke zajednice Općine Sutivan održala tradicionalna manifestacija JE BILO SRIĆE? – natjecanje u lignjolovu čija je provedba povjerena sportsko-ribolovnom klubu Kalamuc.

Obilježila  ga je mala količina ulovljenih liganja ali i rekordan broj prijavljenih ekipa i odlična zabava koja je potrajala do kasno u noć. Natjecale su se 33 ekipe sa do četiri člana u plovilima i to iz Supetra, Splitske i matične luke Sutivana a na brodovima su bili i strani gosti hotela Lemon Garden iz Sutivana.

 Na moru je bila i bracera Gospa od mora iz Omiša kao i brod sa sucima i snimateljima HTV-a koji su snimali reportažu za emisiju MORE. Na predivnoj 9-metarskoj Gospi od mora plovili su  gosti TZO-a i Općine Sutivan koji su lovili izvan konkurencije, a među njima su bili i državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić i ravnatelj Uprave za otoke Dominik Paparić.

Ukupno je ulovljeno 6,64 kg liganja a koliko je slabo lignja „radila“ govori i podatak da je čak 14 posada bilo bez ulova. Ipak je prelijepo vrijeme umanjilo tugu zbog lošeg ulova i osiguralo čaroban boravak na moru.

U konačnici je najuspješnija bila ekipa FUMARI iz Supetra sa 812 g ulovljenih liganja, drugo mjesto je također pripalo supetarskoj ekipi ARBUN 2 sa 666 g ulova a treće sa 615 g pripalo je domaćem ribolovcu Borisu Sabi. Najveća lignja od 444 g ulovljena je u ekipi BRZI I ŽESTOKI.

Pobjednici su osvojili vrijedne nagrade u poklon bonovima ribolovne opreme i medalje, a za sve sudionike i goste natjecanja organizirana je večera i zabava u prostoru Kavanjinova ljetnikovca u Sutivanu. U ponudi se bili crni i bijeli rižot od sipe a nakon toga su se svi osladili ulovljenim lignjama spremljenim na roštilju.

 Tekst: Franjo Mlinac

Foto: Hrvoje Gabrić