Aktivni odmor

IZMEĐU MORA I ZVIJEZDA… Lastovo je jedan od najboljih lokaliteta za noćno promatranje neba na cijelom svijetu!

Stara izreka kaže: ako vam je preostalo još jedno putovanje u životu, neka to bude Island. Stavimo li priču u tuzemne okvire, rekli bismo: ako morate izabrati destinaciju koju vrijedi vidjeti prije no napustimo ovaj svijet to bi bilo bez premca Lastovo, otok “s onoga svijeta”!

Nadrealno lijep, snovito ukopan između mora i zvijezda, dalek ali dostižan: Lastovo, komadić raja – srećom, ipak na “ovome svijetu”.

Nije gusto naseljen, ali tko zna koliko će takva slika potrajati; zasad je na njemu formalno prijavljeno sa prebivalištem tek oko 1200 ljudi.

To je, naime, aktualna slika otoka Lastova, službeno najudaljenije hrvatske administrativne “pošte” koja je ujedno i ukupnom površinom park prirode poznat po dobrom vinu,  svježoj ribi i plodovima mora, ali i zahvalnim stanovnicima koji s pažnjom tretiraju i cijene svakoga gosta.

Odmoru za tijelo i duh u ozračju “privilegirane izolacije” od sveg ovozemaljskog stresa. Čuven i po zvijezdama, o da…

Zahvaljujući udaljenosti od obala s obje strane Jadrana te ekološke uščuvanosti od svjetlosnog zagađenja, Lastovo je jedan od najboljih lokaliteta za noćno promatranje neba na cijelom svijetu!

Intencija lokalne Turističke zajednice je i nadalje brendirati otok Lastovo ne samo kao raj za nautičare, ekologe i ronioce na najudaljenijem naseljenom pučinskom području, nego i kao mjesto za astronomsko promatranje i proučavanje neba.

Ta svojevrsna “nepotrošenost” i bliskost s prirodom na najiskonskiji način velika su komparativna prednost Lastova u odnosu na druge destinacija; potencijal u tom smislu svesrdno podržava direktorica Turističke zajednice Lastovo Diana Magdić, po formalnoj profesiji sociologinja, ujedno i strastvena “zvjezdoljubica”.

– Sa stručnjacima ćemo odrediti trajno pogodne lokacije za potpuno uživanje i znanstveno proučavanje neba, a planiramo postaviti i stacionarne kamere za praćenje meteora. Dugoročno, ideja je Lastovo učiniti idealnom destinacijom za amatersko i stručno promatranje nebeskog svoda, sa zvjezdarnicom i kontinuiranim edukativnim i znanstvenim programom – iznijela je Magdić.

Mnogi ne znaju da  lastovski arhipelag čini 46 otoka, otočića i hridi, te na njima mnoštvo upravo božanstvenih (ne pretjerujemo) manjih plaža, veličanstvenih uvala i skrivenih “pošta” gdje se ljeti poskrivećki “hvata” najbolja boja, a zimi – uspomene…

Lastovo je otok osebujne arhitekture; njegov forte su kamene kuće građene u mediteranskom, jednostavnom otočkom stilu, sa bogato ukrašenim dimnjacima kao svojevrsnim kuriozitetom (utilitarnim, ali i manifestom društvenog položaja u lokalnoj hijerarhiji).

Ribarska naselja i drevni sustav polja u velikoj mjeri i dandanas hrane otok; i to nije jedino što se zadržalo kao benefit iz ostavštine prohujalog vremena, iz portfelja naših starih.

Lastovski poklad – karneval stariji više od 500 godina, proglašen je hrvatskim kulturnim nematerijalnim dobrom.

Tijekom 15. i 16. stoljeća, dok je u Europi bujala renesansa, Lastovo je snivalo i živjelo svoj uobičajeni, mirni život “zabačenog” otoka na Jadranu. Dalekog od obiju obala, samoodrživa sredina nekoć loše povezana, bez trajekata i katamarana kao danas; zahvaljujući toj okonosti, Lastovo su mimoišle i velike epidemije poput kuge i kolere koje su kasnije, tijekom sedamnaestog i osamnaestog stoljeća, doslovce desetkovale neke dalmatinske gradove.

Dok su se veće, gradske sredine gušile u boleštinama i borbi za život, daleki otoci poput Lastova dakle uživali su privilegiju skromnog, ali mirnog, jednostavnog bivstvovanja u suglasju s prirodom. Taj stil zadržao se i danas (kad nam je zdravlje, uvidjeli smo na težak način, najpotrebnije), poduprt stečevinama suvremene civilizacije.

Svaki turist na Lastovu može uživati svim osjetilima: udisati čisti zrak drugog najšumovitijeg otoka u Hrvatskoj (poslije Mljeta), šetati kilometrima i kilometrima uvala osjećajući “svaki žilicu” Mediterana, kupati se u moru prozirnijem od stakla, jesti ekološki savršenu hranu kao prije više stotina godina…

Te, istodobno, odsjesti u hotelu i objaviti selfie na Instagramu, ali i iskoristiti mogućnost sportskog ronjenja, planinarenja, “footinga”, unajmljivanja brodice za samostalno otkrivanje otočića u sastavu Lastova.

Tog nezaboravnog mjesta na plavoj mapi Jadrana, gdje ćemo se i mi prvom prilikom otisnuti, i zaboraviti na ostatak svemira…

Više i foto: www.tz-lastovo.hr