Aktualno

POSTANI INTERPRETATOR KULTURNE BAŠTINE„Kako priče i bajke mogu približiti i povezati dvije udaljene županije?“ Prijave za besplatni webinar 23.veljače 2022.

BESPLATNI WEBINAR „Kako priče i bajke mogu približiti i povezati Bjelovarsko – bilogorsku i Karlovačku županiju u zajedničku kulturnu rutu?“

Odgovor na ovo pitanje nudi webinar koji se održava 23. veljače 2022. od 10.00 do 15.30 sati u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur i projekta “CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama”, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, u suradnji s partnerima CroCulTour i Nikola Tesla – Mreža Nikola Tesla.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA RODNI JE DOM SLAVNE HRVATSKE KNJIŽEVNICE IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ

Samo jedan pogled je dovoljan da se u djetinjstvo urežu lijepa sjećanja i isto toliko je potrebno da se nakon puno godina ta ista sjećanja vrate.

U životu ispunjenom obavezama slijedi ono što jesi, ono svoje što vrijedi dijeli sa svijetom i pretvori u stvarnost bar djelić svojih snova!” Moto je najpoznatije hrvatske spisateljice radova za djecu te spomen na njezino stvaralaštvo i jedinstveno bajkovito naslijeđe. Ivana Brlić Mažuranić i dan danas inspirira brojne posjetitelje na ljubav prema knjizi, čitanju i jedinstvenoj bajkovitoj predaji. Unuka slavnog hrvatskog bana i četiri je puta bila nominirana za Nobelovu nagradu za književnost.

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Šuma Striborova, Regoč, Djevojčica i neman jedne su od najboljih knjiga za djecu koje hrvatska književnost nudi, djela koja su doživjela mnoge prijevode i brojna izdanja, često je bila uspoređivana i nazivana hrvatskim H.C. Andersenom. Ivanina Kuća Bajke se nalazi u Frankopanskom kaštelu u središtu grada Ogulina.

Ivanina kuća bajke jedinstven je u svijetu multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje

Kuća bajke smještena je u drevnom Frankopanskom kaštelu, sastoji se od multimedijalne stalne izložbe, biblioteke, multifunkcionalnog prostora za radionice i suvenirnice.

Aktivno djeluje i kroz svoju web stranicu s virtualnom bazom bajki i on-line knjižnicom. U okviru kuće kroz cijelu godinu se organiziraju kreativne edukativne programe u području pripovijedanja, literarnog i likovnog izraza, filma, predstavljačkih i primijenjenih umjetnosti i dizajna, namijenjenima djeci i odraslima.

Jeste li znali da se u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji nalazi jedinstvena turistička atrakcija – centar Mate Lovraka?

Centar Mato Lovrak je turistička atrakcija jedinstvenog sadržaja koju tijekom cijele godine posjećuju ekskurzije školske djece i odraslih iz svih krajeva Hrvatske.

Uz Lovrakove dane kulture i spomen sobu Mate Lovraka, u sklopu centra nalazi se i “Mlin Družbe Pere Kvržice”, identičan i na istom mjestu gdje su ga obnavljali Pero i družba. U sklopu Centra položen je pružni kolosijek na kojemu su postavljeni lokomotiva parnjača s tri vagona, kao uprizorenje Lovrakovog djela “Vlak u snijegu”.

U centru se nalazi rekonstruirana tradicijska Mlinareva kuća, dječje igralište i ostali manji etnografski sadržaji. Prostor je izuzetno atraktivan, jer se nalazi na šumskom području uz potok Grđevicu, kao pritoku rijeke Česme. Lovrakov centar promovira ovaj kraj i prisjeća sve generacije na lik i djelo doajena dječjih romana, Matu Lovraka.

 

Na ovom seminaru predstaviti ćemo uspješne primjere interpretacije kulturne baštine iz prakse, obraditi teme kako osmisliti kulturno turistički proizvod, inovativno i inspirativno interpretirati baštinu kroz storytelling i storydoingplatforme, kako pokrenuti poduzetničke aktivnosti u kulturnim i kreativnim industrijama temeljene na kulturnoj baštini, kako postati uspješan menadžer u kulturnom turizmu, osmisliti i izraditi marketinšku kampanju kulturne rute, otkriti tko su turisti kulturnog turizma i kako doći do njih. I još puno više zanimljivosti saznat ćete na seminaru projekta CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama!

Predavači su Robert Baćac, Dubravko Fijačko, Dijana Katic, Jasenka Ricl i Kristina Nuić Prka. Poveznica za sudjelovanje na webinaru (ZOOM), biti će dostavljena po prijavi.

Poveznica za sudjelovanje na webinaru (ZOOM), biti će dostavljena po prijavi.
Prijava za webinar je otvorena do utorka 22. veljače 2022. godine do 16 sati na: https://forms.gle/a7Y7F37gjMXg9wHHA

Ciklus edukativnih radionica/webinara održava se u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur s ciljem prijenosa znanja i vještina za novo, inovativno “zanimanje” turistički interpretator baštine na kulturnim (turističkim) rutama kroz sustav storytellinga (pričanja priča), kao i stjecanja znanja i vještina za pokretanje poduzetničkih inicijativa u kulturnim i kreativnim industrijama tj. novih, atraktivnih turističkih proizvoda u sklopu kulturnih ruta koje se temelje na participativnom iskustvima i doživljajima.Više o temama, predavačima, terminima i načinima prijave pronađite na FB stranici Udruge

Foto: tz Ogulin, Salaj, croatia.hr