Aktivni odmor

Zbog ovih fotografija svi žele biciklirati na Pagu: Granfondo privukao bicikliste iz cijele Europe na mjesečev otok!

 Grad Novalja ovog je vikenda još jednom pokazala zašto polako, ali sigurno postaje omiljeni odabir outdoor entuzijasta. Naime, u subotu 30. listopada održan je drugi po redu biciklistički Granfondo Pag maraton otvoren jednako za profesionalce i amatere svih dobnih skupina u organizaciji Plus Team4You i TZ grada Novalje.

S biciklističkim proizvodom Granfondo Pag iskoristili smo blagodati otočke klime te privukli za vikend trenutno jednu od najbrže rastućih turističkih tržišnih niša u Novalju. Krajem listopada uživali smo u još jednoj postsezonskoj turističkoj priči koju ugrađujemo u lepezu turističke ponude Novalje te se nanovo uvjerili u perspektivu razvoja outdoora na Pagu” naglašava direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Šćiran Rizner. Dodaje kako je staza Life on Mars u Metajni nadišla sva očekivanja te bilježi posjećenost tijekom cijele godine, penjačka stijena Stogaj doživljava pravi penjački procvat, a nove trail i bike staze koje trasiraju na cijelom području Paga ubrzo će dobiti svoju novu kartografsku podlogu.  “Još jedan sportski vikend je iza nas, čestitam svim sudionicima, a naročito pobjednicima Granfonodo Pag II, Anthony Biliću (1.mjesto), Luki Škara (2.mjesto) i Gregoru Sikošeku (3.mjesto)”, poručila je Šćiran Rizner. 

Rezultati na linku: https://protime.si/hr/dogodek/granfondo-pag-2021/

Brojni natjecatelji iz Hrvatske, Slovenije i Poljske prihvatili su izazov te se odvažili odpedalirati čak 85 kilometara dugu stazu koja prolazi jednim od najljepših pejzaža otoka Paga. Ova ruta izrazito je atraktivna zbog oprečnog krajolika, koji zasigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Nastupilo je 82 biciklista koji su imali priliku uživati u ambijentu ogoljelog kamena opustošenog uslijed jakih udara bure na istočnoj strani otoka, diviti se zelenilu tisućljetnih maslina sjeverozapadne strane te uživati u morskom plavetnilu novaljske i staronovaljske uvale. Fotografije su zapalile društvene mreže, a interes za bicikliranje Pagom je na vrhuncu.

Dobro organizirana utrka uz nadaleko poznate pejzaže koje pruža otok Pag i njegove uvale jamstvo su za nastavak ovog projekta, a natjecatelji su uz uobičajene majice, medalje i orkijepne stanice uz cijelu dužinu staze dobili i masažu nakon prolaska kroz cilj te korištenje SPA zone u Hotelu Olea, koji je bio domaćin utrke. Osim spomenute glavne rute, organizirana je i manja Granfondo Pag Mini utrka dugačka 35 kilometra. Iako nešto manje zahtjevna, Granfondo Pag Mini, nije zaostajala u interesu natjecatelja i atraktivnosti trase, a vodila je iz Novalje do Metajne preko Žigljena natrag u Novalju.  



Uz pojedince ovoj sportskoj outdoor poslastici priključili su se i timovi u natjecanju ekipa, a najbolji tim koji je osvojio pehar je bio Team Granfondo Slovenija. Prvoplasirani natjecatelji osvojili su vikend aranžman u hotelu Olea te će imati prilike za uživanje i odmor na mjesečevom otoku, a najbolji su nagrađeni i paketima tradicionalnih paških delicija od nagrađivanog paškog sira do vrhunskih vina s potpisom vinarije Boškinac. 

Još jedan vikend na Pagu obilježio je vrhunski outdoor sadržaj, a sezona outdoora u novaljskom kraju i u studenom privlači goste i mami na uživanje u bicikliranju, kajakarenju, hikingu, planinarenju pa i penjanju.  Naime na Pagu se nalazi i jedna od najpopularnijih stijena u Hrvatskoj – Stogaj koji se ponosno izdiže surovim krajolikom i poziva na najljepšu trail stazu Life on Mars od koje je interes za Pag Outdoor i počeo. Sezona ovdje i dalje traje, a sunce i more mame na otok Pag, posebno ljubitelje outdoora i boravka na svježem zraku.  

Fotografije: Denis Peroš, izvor: TZ Grada Novalje