Aktualno

TEKUĆE ZLATO S OTOKA HVARA Opg Plenković niže svjetska zlata – Prekrasan je osjećaj biti među najboljima na svijetu!

BAŠ KAO ŠTO SU CONDURE CROATICE – STAROHRVATSKI BRODOVI raznosili morem ulje, tako supružnici Plenković, Magdalena i Ljupče, svojim maslinovim uljem donose okus mora. I njime doslovno osvajaju svijet – i to ni više ni manje nego glamurozni Dubai!

Naime, na ondje održanom Svjetskom natjecanju maslinovih ulja, njihovo se ulje ovjenčalo još jednim svjetskim zlatom! Pored devetoro članova žirija iz zemalja širom svijeta, ulja s natjecanja se predstavljaju i gurmanskim kuharima u restoranima, upraviteljima i distributerima palača, a mi smo saznali što stoji iza ove uspješne gastro-tradicijske priče, koja je ovime dobila i dašak egzotičnog glamura!

TEKUĆEM ZLATU IME JE – ATENA. Onako kako su stari Grci ulje pakovali u amfore, tako su se Magdalena i Ljupče dosjetili plod svoga rada čuvati u keramičkim bocama, izgledom nalik grčkima. Nisu time samo postigli njegovu zaštitu od vanjskih utjecaja, već su napravili i odličan suvenir u originalnoj ambalaži od elegantne bijele keramike, sa otmjenom burgundsko crvenom etiketom sa zlatnim detaljima.

Tako njihovo ulje već i vizualno plijeni, ali osvojilo je ono i ono mnogo važnije – stručna nepca! Doc.dr.sc. Mirella Žanetić iz Instituta za jadranske kulture nazvala ga je uljem za profinjena nepca i znalce koji od ovog proizvoda očekuju izvrsnost, a dr.sc. Jelena Ivanišević iz Instituta za etnologiju stolnim uljem u najboljem smislu, onim koje će istaknuti i zaokružiti okus svega što takne!

Pobrala je njihova Atena Premium lovorike već na prvom izlasku pred stručni ocjenjivački sud, kada je osvojila višestruke nagrade i čak  97,5 od 100 mogućih bodova. Plod je to ogromnog rada i truda, te suradnje sa vrhunskim stručnjacima sa splitskog Instituta za jadranske kulture – Ljupče i Magdalena posao su podigli na temeljima autohtonih sorti oblice i lastovke, polako ga razgranjujući španjolskim i talijanskim. A vrsnim radom uz poštivanje svih parametara struke, u vrlo kratkom razdoblju su stvorili vrhunski Atena brend.

POSEGNULI ZA ZDRAVLJEM. Zanimljivo je da je ova priča nastala prije dvije godine, nakon Ljupčeve zdravstvene dijagnoze, liječničke konstatacije kako su mu pluća zbog dugogodišnjeg rada u građevinarstvu puna prašine. Preporuka je bila dobro porazmisliti o budućnosti, nakon čega Ljupče u dogovoru s Magdalenom odlučuje disati čistu prirodu. Fokus i čvrsta volja itekako su se isplatili – sa 70 naslijeđenih maslina s koliko su krenuli, došli su do 900 stabala u godinu i pol dana!

REKORDNA GODINA. Njihove nagrade nije lako ni nabrojati – na ovogodišnjem Noćnjaku OPG Plenković je kući ponio šampionsku medalju za izgled pakovine maslinova ulja, zlatnu za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja Atena Premium, i k tome još i zlatnu za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja Atena Slavač. Medalju su dobili i u Velikoj jabuci – užurbanom New Yorku, gdje je Atena Premium osvojila zlatnu medalju.

A za pravu točku na i, raskošni Dubai također je prepoznao ulje, koje će poput kralja Mide, svojom zaokruženošću i puninom okusa, hranu koju dotakne pretvoriti u gastronomsko zlato. Slutimo da priznanjima ovdje nije kraj, te da je ova lijepa obiteljska i gastronomsko-tradicijska priča zapravo – tek počela!