Aktualno

Dani Alke i Velike Gospe 2021. Ne propustite biti dio najveće fešte u Dalmatinskoj Zagori!

Sinj – grad pod dvjema tvrđavama, Starim gradom i Kamičkom, u naručju zaštitnice i tješiteljice Čudotvorne Gospe Sinjske, grad viteške Alke, hrvatskoga i UNESCO-ova baštinskog dragulja.

Neobičan spoj Mediterana i duha Dalmatinske zagore, ponosi se uskim uličicama i živopisnim trgovima, stoljetnim zelenim oazama osvježavajuće hladovine, muzejima i galerijama, djelima umjetnika koje je iznjedrio i daškom bogate i burne povijesti u svakom kutku.

Image result for sinj vodič hotspots

Izvorne ambijentalne lokacije izvrsne su pozornice za mnoga cjelogodišnja događanja, a osobito zablistaju u ljetnim mjesecima za vrijeme trajanja tradicionalne manifestacije Dani Alke i Velike Gospe. Brojni koncerti, predstave, izložbe, književna predstavljanja, umjetnički performansi i sajmovi redovito privlače mnoštvo posjetitelja koji se, oduševljeni viđenim, uvijek rado vraćaju u gostoljubivi Sinj. Uz izvrsnu gastronomsku i enološku ponudu, boravak u viteškom gradu iskustvo je koje se dugo pamti.

Ove godine Sinjani su pripremili raznolik program za sve ukuse. Osim središnjih događanja, alkarskih svečanosti 6., 7. i 8. kolovoza i proslave blagdana Velike Gospe, užežin 14. kolovoza i 15. kolovoza,  valja izdvojiti Sinjski sajam sela (6. i 7. kolovoza), Glazbene večeri na Kamičku (21. kolovoza, Papandopulo kvartet te splitski jazz duo Sara & Jappa),  Kamičak Etno festival (28. i 29. kolovoza), umjetničku ekoinstalaciju Kašetarnica ipredstavu Opsada Sinja 1715. (12. kolovoza).

Image result for opsada sinja hotspots

Zahvaljujući tradicionalno bogatom i raznolikom programu krovne manifestacije Dani Alke i Velike Gospe i ovo ljeto u Sinju će biti živo i puno šušura. Usprkos teškim i neizvjesnim vremenima u kojima se nalazimo, alkarski grad spremno i gostoljubivo dočekuje svoje goste, nudeći zanimljive događaje među kojima će svatko pronaći nešto za sebe.

Image result for sinj vodič hotspots

Manifestaciju je 16. srpnja otvario sjajni jazz sastav Black Coffee u jedinstvenom prostoru Alkarskih dvora.

Osim središnjih događanja – alkarskih svečanosti 6., 7. i 8. kolovoza i proslave blagdana Velike Gospe – važno je ne propustiti ni najstariju dječju alku, onu Vučkovića te mnoštvo izložbi i književnih predstavljanja.

Image result for opsada sinja hotspots

Svakako treba u kalendaru rezervirati 6. i 7. kolovoza za tradicionalni i iznimno posjećeni Sinjski sajam sela. Uz stalni izlagački dio i izvanrednu gastronomsku ponudu može se doživjeti i duh prošlih vremena kroz radionice dragocjenih starih zanata koje treba otrgnuti zaboravu – vješte ruke kovača, vještina prerade vune, lončarstva itd. Posjetitelje će sigurno oduševiti i nastupi bendova Kopito, Ljuta kuća, Guiliana i Diktatora te živopisnih lokalnih kulturno-umjetničkih društava.