Aktualno

LJUBAV NAS SPAJA Važnost mediteranske prehrane i odgovornosti prema zdravlju obilježena na otvorenju Gastroadventa

Pored ljubavi koja svaku osobu spaja s najbližima na Adventu u Splitu, obilježen je i značaj Mediterana, ribe i zdravih namirnica u cateringu paljenjem prve svijeće na Gastroadventu Olje Martinić, unikatnom događaju koji predstavlja spoj nutricionizma, gastronomije i turizma.

Obilježavajući jubilarnu 10. godišnjicu uvrštenja prehrane Mediterana na popis nematerijalne UNESCO-ove zaštićene baštine, svijeću na posebno izrađenom gastroadventskom vijencu upalili su župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i novinari splitskih tiskanih medija Slobodne Dalmacije, Večernjeg lista i 24 sata u dvorištu restorana Makarun. 

Dizajn specifičnog vijenca „od morske pjene“ potpisuje istaknuta hrvatska kiparica Nives Čičin Šain, simbolično simulirajući morski svijet nastao od odbačenih stvari i plastike. Na kotač bicikla nadograđeno je imaginarno polje morske salate sa svjetlucavim ježevima čije su bodlje čavli i male meduze. Svijeće načinjene od rabljenih čaša su oživljene žaruljicom na senzor, dok je u kolopletu od prozirnih boca postavljena grupa lelujavih vlasulja i jedan muzgavac s unutarnjim svjetlom. Vodeći se temom morske pjene, skladateljica Mejrema Reuter skladala je i istoimenu prigodnu skladbu specifično za događaje paljenja gastroadventskih svijeća.

Važnost podizanja svijesti o zaštiti mora, kao i promocije mediteranske prehrane naglasio je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te zaželio gledateljima sretne blagdane putem kamere iz svojega doma, dok je važnost zdrave prehrane i vitamina D u vremenima epidemije virusa SARS-CoV-19 podržao i Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.  

Iz turističkoga aspekta o mediteranskoj prehrani govorila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, koja svake godine daje podršku Gastroadventu. Nakon što je pozvala sve gledatelje koji su manifestaciji pratili uživo putem interneta da okrenu kvalitetnoj i zdravoj prehrani punoj ribe, osvrnula se na opcije dostave hrane koje omogućavaju svima da i dalje uživaju u specijalitetima ugostitelja, i to u krugu obitelji njegujući iskonsku međusobnu povezanost.

Očuvanje gospodarstva, hrvatskih ugostitelja te svih oni koji se bave hrvatskim proizvodima bile su i glavne poruke Joze Tomaša, predsjednika Županijske komore Split koji je predstavio projekt „Jedi što vrijedi” i iskazao zadovoljstvo promocijom hrvatske ribe na ovogodišnjem Gastroadventu.

Na udaljenosti, preko staklenoga paravana izložen je gastroadventski stol s jelima pripremljenim i posluženim po važećim epidemiološkim mjerama. Posebna jela od ribe i ribljih prerađevina pripremio je Chef Michel Tokić iz Podravke ističući svoje znanje i umijeće kuhanja s EVA proizvodima. Prezentirao je kako izgleda odgovoran i zdrav catering menijem s kanape sendvičima Mediterana, mediteranskim tortiljama od tune s dinjom, košaricom s tunom i avokadom, EVA salatom od skuše i svježeg povrća te mini burgerima od tune. Jure Farač iz restorana Makarun naglasio je kako kuhajući s kvalitetnim namirnicama svi ugostitelji već danas mogu donijeti zdravlje u kuće svojih gostiju.

Govoreći o temelju ovogodišnje manifestacije, mediteranskoj prehrani i zdravim namirnicama u catering, organizatorica i kreatorica jedinstvenoga Gastroadventa, Olja Martinić, istaknula je još jednom važnost unošenja dovoljne količine vitamina D koja se može zadovoljiti čak jednom konzervom skuše. Pozdravivši sve partnere projekta, osvrnula se još jednom na važnostprotuepidemijskih mjera zbog kojih je ove godine Gastroadvent bilo moguće pratiti uživo putem YouTubea. 

Gastroadvent podržava i projekt „Mediteranska prehrana – MD.net“ kojeg provodi Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a financiran je iz europskog programa Interreg Mediterranean. Važnost edukacije mladih i poticanja njihove inovativnosti naglasila je voditeljica projekta Ana Buličić Krespi te predstavila natjecanje izrade inovativnih prehrambenih proizvoda učenika škola iz Splitsko-dalmatinske županije. S čak dva proizvoda nastala od plodova sa stabla starog 2000 godine, džemom od rogača i sirupom od rogača, prva se predstavila srednja škola „Antun Matijašević Karamaneo“ s Visa. Oni najbolje ocijenjeni će, na kraju predbožićnog perioda biti izabrani kao predstavnici Hrvatske na međunarodnom predstavljanju u Sevilli u Španjolskoj 2021. godine.

Cjeloviti koncept Adventa u Splitu „Ljubav nas spaja“, baziran je na četiri adventske svijeće kao simbolima predbožićnog vremena. Ovoga vikenda zasvijetlila je prorokova svijeća koja donosi nadu i iščekivanje velikog slavlja Isusova rođenja. U nadolazećem tjednu Adventa u Splitu još će se nekoliko gastronomskih manifestacija održati u virtualnom izdanju kako bi sve epidemiološke mjere bile uvažene, a to su Split  Gourmet Expo  2020., 15. Biser mora & 6. Grand Gourmet u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).