Aktualno

DALMACIJA STORYTELLING DESTINACIJA Splitsko – dalmatinska županija krenula s jedinstvenim projektom oživljavanja bogate baštine

This post is also available in: English

PRVI U EUROPI!

U Splitsko – dalmatinskoj županiji ima mnoštvo autentičnih priča, blago koje spremno čeka svakog novog posjetitelja ovog kraja.

Vođeni tom jedinstvenom idejom Splitsko-dalmatinska županija i muzeji s ovog područja započeli su s atraktivnim  projektom oživljavanja baštinskih likova, koji kroz educirane i certificirane kostimirane vodiče i edukatore donosi zanimljiv način prezentacije i novinu  u turističkoj ponudi. Projekt su pokrenuli županijski Upravni odbor za turizam i pomorstvo koji su idejom Dalmacija storytelling destinacija  realizirali zanimljivu turističku platformu.  Njezin je cilj oživljavanje baštinskih likova s područja županije, te kreiranja kreativne 365 turističke ponude unutar muzeja i značajnim  lokalitetima.

Provođenju nove turističke akvizicije prethodila je edukacija za brojne muzejske djelatnike i turističke vodiče.  Na njoj su naučili kroz storyteling objave prezentirati neki od baštinskih likova, lokaliteta ili događanja, omogućavajući gostima  nova znanja, ali i upoznavanje naše Županije na drugačiji način.  

Storytelling u muzejima Dalmacije storytelling destinacije,  jedinstven je projekt na  području  RH, ali i na razini EU. Započeo je edukacijom održanoj od 9. do 13.11. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Splitu, a realiziran kroz suradnju Splitsko – dalmatinske županije i  Udruge Interpretirajmo Hrvatsku.

Udruga se zalaže za poticanje izvrsnosti i učinkovitosti u interpretaciji hrvatske prirodne i kulturne baštine, kao i osvještavanja o njenoj važnosti za razvoj lokalnih zajednica.

Cilj joj je kroz edukacije prenijeti znanja i vještine prezentacije i interpretacije baštine, korištenjem  storytelling metode sukladno Interpret Europe certifikatu.

rpt

Edukaciju su vodili iskusni predavači Mark Wallis iz Ujedinjenog Kraljevstva i Valya Stergioti iz Grčke,  najznačajniji kadrovi za kostimiranu interpretaciju baštine na području Europe.

Njihov je zadatak bio već iskusne vodiče i muzejske djelatnike upoznati s novim načinom korištenja naših unikatnih resursa. Onim koji se svakom posjetitelju nude kao jedinstveni  suvenir iz ovoga kraja, novo znanje, ali i osjećaj upoznavanja destinacije u kojoj su boravili.

-Namjera mi je bila turističke djelatnike upoznati s prezentacijom baštine u kostimiranoj izvedbi, znači kroz priču o nekoj osobi, detalju, povijesti… Tako pružamo  nezaboravno iskustvo za svakog posjetitelja.  U Britaniji je to izuzetno popularna platforma omiljena među našim gostima. U mom prvom dolasku u Split nisam mogao ne primijetiti kako cijeli grad nalikuje fantastičnom setu za  TV ili filmsku priču. Grad je predivan, unikatan, poseban, i nosi bezbroj sadržaja, savršenih prikaza za kostimiranu baštinsku prezentaciju – naveo je Mark Wallis, direktor Past Pleasures, Ltd. najstarije, tvrtke za kostimiranu interpretaciju i uprizorenje povijesnih događaja u Britaniji.

Na edukaciji je sudjelovalo 14 baštinskih institucija s područja županije, i njihovo stručno muzejsko osoblje, te muzejski suradnici – licencirani turistički vodiči.

Novim pristupom prezentacije baštine oni će postati kostimirani interpretatori u prvom licu za: Muzej grada Kaštela, Muzej Poljica, Muzej grada Trogira, Muzej triljskog kraja, Muzej grada Splita, Muzeji Ivana Meštrovića, Arheološki muzej Splita, Hrvatski pomorski muzej  Split, Prirodoslovni muzej i zoološki vrt, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, J.U. Starogradsko polje, Klišku tvrđavu, Ritam igre i TZ Sinja.

Oživljavanje baštinskih likova u muzejima i baštinskim institucijama na razini županije j jedinstven projekt koji omogućuje doživljaje putem nezaboravnih, autentičnih, hrvatskih i emotivnih priča.

rpt

Ovim se projektom želi očuvati i prezentirati dalmatinska kulturna baština, ali i  doprinijeti cjelogodišnjem turizmu Splitsko-dalmatinske županije.

This post is also available in: English