Aktualno

U Splitsko – dalmatinskoj županiji u srpnju ostvareno 53% noćenja u odnosu na 2019., u kolovozu se očekuje daljnji rast!

Održan koordinacijski sastanak HTZ-a s turističkim zajednicama Splitsko-dalmatinske županije

Danas je u hotelu Briig u Splitu održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice s turističkim zajednicama Splitsko-dalmatinske županije. Uz direktora HTZ-a Kristjana Staničića, koordinacijskom sastanku prisustvovali su direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella te 34 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja Splitsko-dalmatinske županije. Sastanku su se pridružili i dva vijećnika Turističkog vijeća HTZ-a s područja Splitsko-dalmatinske županije Ivica Tafra i Šime Klarić.

Sastanak je otvorio Joško Stella koji je naglasio da je u srpnju broj noćenja 53% u odnosu na 2019. te da postoji tendencija rasta, ako epidemiološka situacija ostane stabilna.

Gosti koji su najbrojniji u SDŽ su Nijemci, Poljaci i Česi koji čine preko 45% ukupnog broja gostiju.

Direktor Staničić je pojasnio kako su u tijeku oglašivačke, marketinške kampanje, ali i one informativne kampanje kroz koju se komuniciraju podaci vezani uz sigurnost Hrvatske kao turističke destinacije na našim najbližim europskim tržištima s kojih u ovom trenutku bilježimo, s obzirom na okolnosti, iznimno dobre rezultate. „U srpnju, primjerice s tržišta Njemačke bilježimo gotovo 90 posto turističkog prometa u odnosu na prošlogodišnji srpanj. To je, između ostalog, rezultat sustavno provođenih kampanji na ovom, za hrvatski turizam, iznimno važnom tržištu“. U ovom trenutku nužna je proaktivnost i pravodobna reakcija, naglasio je Staničić –„Pri pojavi netočnih informacija u medijima po emitivnim tržištima promptno reagiramo u suradnji s našim Predstavništvima, ali i u suradnji s našom diplomacijom. Pred nama je cijeli kolovoz, bitno je da se svi ponašamo odgovorno što od nas očekuju i turisti koji borave u zemlji. Važno je pridržavati se propisanih epidemioloških mjera jer o epidemiološkoj situaciji u zemlji ovise turistički tijekovi u zemlji“.

Direktor Staničić je također predstavio buduće aktivnosti koje će se, između ostaloga, odnositi i na usvajanje novih podzakonskih akata i pravilnika koji će dodatno unaprijediti i regulirati turističke procese. Razgovaralo se o Pravilniku o nedovoljno razvijenim područjima te o Pravilniku o udruženim turističkim zajednicama, ali i o budućnosti sustava turističkih zajednica u zemlji s obzirom na novonastale okolnosti uzrokovane pandemijom COVID 19 i smanjenih prihoda, ali i s obzirom na novi zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji je stupio na snagu s početkom 2020. Teme su uključivale i daljnji razvoj sustava turističkih zajednica s naglaskom na zadaće i uloge turističkih zajednica na lokalnim i regionalnim razinama.