Aktivni odmor

Deset razloga zašto posjetiti Srednju Dalmaciju

This post is also available in: English

10 top atrakcija Srednje Dalmacije

Bezbroj je razloga zašto posjetiti Srednju Dalmaciju. Gotovo je nemoguće izdvojiti dovoljno vremena za obilazak svih njenih ljepota… gradova, carskih trgova, palača, špilja, panorama, vidikovaca, uvala, tvrđava. 

 Kako bi vam ipak olakšali odabir, preporučujemo deset top atrakcija, savršenih, posebnih mjesta koje morate posjetiti. S ovih deset lokacija saznat ćete zašto Splitsko-dalmatinsku županiju nazivaju rajem na zemlji.

1.Zlatni rat, Otok Brač

Jedinstveni je to prirodni lokalitet, rt dugačak 400 metara koji se stapa s kristalno čistim morem. Svjetski je fenomen zbog promjene smjera rta, u ovisnosti od godišnjih doba, vjetra i morskih struja. Jedna je od  najljepših plaža na svijetu, posuta bijelim, savršenim oblucima.

Image result for pakleni

  2.Hvar – Pakleni otoci

Arhipelag sačinjava 20 otočića i hridina koji se pružaju pred gradom Hvarom. Imaju savršeno očuvanu prirodu, nude kristalno čisto more, raj je za nautičare, kupače, ronioce. Najpoznatija izletišta su  Jerolim, Stipanska, Ždrilca, Vlaka i Palmižana.

Image result for trilj cetina

3. Rijeka Cetina

Rijeka Cetina je biser splitskog zaleđa, čas je uznemirena, trenutak lijeno polagana. Prolazi kroz nedirnutu prirodu, puna je izletišta, donosi vrhunsku gastronomsku ponudu. Svakako posjetiti vodopad Gubavica i plovni kanjon Omiša.

4.Trogir –katerala sv.Lovre

Katedrala je sagrađena u 13. stoljeću, savršene je ljepote, jedan je od  najljepših renesansnih spomenika u Europi. Svakako pogledati Radovanov portal, umjetničko remek-djelo, a  najljepšim na cijeloj obali Mediterana drži se i zvonik visok 47 metara. 

Image result for salona

5.Solin –Salona

U neposrednoj blizini Splita, pokraj gradića Solina, nalaze se ostaci antičkog grada Salone nastalog u  IV. stoljeću prije Krista. Oduševit će vas sačuvana povijest, pogled na terme, prostor za kupelj s pećima i svlačionicama, ostaci  foruma, hrama i kazališta.

Image result for dioklecijanova palača

6. Split – Dioklecijanova palača

Palača je nekada bila dom cara Dioklecijana, jedan je od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu, u kojem ljudi svakodnevno žive.

Image result for dioklecijanova palača

Prepuna je starih kuća, trgova, podruma, bedema. Svijetu je poznata i po GOT sagi, sekvencama snimanih u njenom prostoru, tek nekoliko desetaka metara daleko od  nekadašnjeg Dioklecijanovog dnevnog boravka. 

Image result for sinjska alka

7.Sinj – Sinjska alka

Najpoznatija je to viteška igra s ovog područja, kojom se svake  prve nedjelje u kolovozu slavi pobjeda nad Turcima, 1715. godine. U igri sudjeluju alkari kopljanici koji s leđa konja u galopu, kopljem dugim 290 do 300 centimetara gađaju centar dva koncentrično postavljena kruga. 

8. Biševo – Modra špilja 

Pet kilometara od Komiže na otoku Visu, smjestio se otočić Biševo, a na njemu i predivna Modra špilja u koju se ulazi  malim brodom na vesla. Kroz drugi otvor prodire sunčeva svjetlost, koja joj daje karakterističnu plavu boju. 

Image result for biokovo

9. Park prirode Biokovo 

Najveći vrh ovog planinskog masiva je Sveti Jure na 1762 metra, s kojeg se za vedrih dana vidi čak i Italija. Svakako posjetiti Kotišinu – botanički vrt na obroncima planine, te s vodičem uživati u brojnim  geomorfološki fenomenima.

10.Imotski – Jezera

Crveno i Modro jezero smješteni su tik do grada Imotskog, prirodni su fenomeni, omiljena izletišta. Modro jezero je tijekom ljeta kupalište, kada presuši dno mu postaje nogometni teren.  Crveno se jezero drži za najdublje jezero u Europi. Zbog strmih litica koje ga okružuju nije mu moguće blisko pristupiti.

Foto: arhiv Tz-a , dalmatia.hr, croatia.hr

Više: www.dalmatia.hr

This post is also available in: English