Aktivni odmor

Otkrijte Etno eko selo Dol – utvrdu bračkog naslijeđa i tradicije

This post is also available in: English

POSJET BRAČU, NAŠEM NAJVEĆEM OTOKU, uvijek je intrigantan, zanimljiv, a mnogi bi rekli i – ukusan!

Image result for dol brač

Ovo se naročito može reći za šarmantno etno eko selo Dol, koje kao da je objedinilo najbolje od otoka – ono je prava utvrda bračkog naslijeđa i tradicije!

Image result for dol brač

Stoga, volite li bračku gastronomiju, bicikliranje i pješačenje uređenim stazama u autentičnom otočkom ambijentu, razgled izvorne arhitekture i pitoreskne kulturne baštine, ili pak tražite odličan uvid u otočke užance, donosimo Vam tri sjajna razloga zašto biste u Vaš putni itinerar trebali uvrstiti upravo – Dol!

Image result for dol brač

1. OSVAJA NA PRVI POGLED – ARHITEKTUROM I KULTUROM! Dol je oaza mira i tišine na svega 2 kilometra udaljenosti od mjesta Postira, čije će Vas kuće tradicionalno pokrivene kamenim pločama već na samom ulazu ostaviti bez daha – baš kao i čudesne špilje od zrnatog kamena hrapoćuše!

Image result for dol hrapoćuša kamen
Image result for dol brač

Ove su špilje nekada bile ljudske nastambe te temelj za kasnije nadograđene kuće, a danas su skloništa za stoku, golubove, sove, pa čak i navodna mitska bića o kojima će riječi biti kasnije – a poslužile su i kao inspiracija za jednu zbilja posebnu tortu.

Dol će Vas šarmirati i slikovitim crkvicama do kojih se može doći uređenim pješačkim stazama, poput crkvice Sv. Mihovila s početka 10. stoljeća, ili pak one Sv. Petra iz 11. stoljeća – ondje razgledajte najstarije zvono na otoku Braču!

kaštil gospodnetić

2. LIPI DOLSKI DVORI KRIJU DOBRE BOKUNE! Ima li boljeg spektakla za nepca, od domaćih tradicijskih delicija začinjenih istinskim gostoprimstvom? Oduševljeni gosti dolskog Kaštila Gospodnetić, zdanja koje dominira vizurom mjesta svojom crvenkastom bojom zidova u kontrastu sa poznatim, starinskim zelenim škurama, složni su u jednom – nema!


Dovoljno je pogledati recenzije na Tripadvisoru, koji pršti od pohvala. Možda ih ponajbolje može dočarati gospodin iz daleke, hladne Moskve, koji oduševljeno piše: “Ja ne bih ovo nazvao restoranom. Radije iskustvom!”

Čuvena hobotnica ispod peke i preukusna janjetina s ražnja blago rečeno nisu prošle nezapaženo, a ovacije sladokusaca pobrale su i sočna torta od naranče te domaća varijanta krepkog plavca malog!

No, bio bi grijeh pričati o gastronomiji Dola, a ne spomenuti najposebniju domaću slasticu – provjerite zašto je čuvena torta hrapoćuša, izgledom nalik na dolski kamen, dospjela na listu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske!

3. KRENITE STAZOM MACIĆA I VIVERA! No, da ne biste mislili da se u Dolu može samo dobro jesti, znajte da je ovo omiljen punkt ljubitelja pješačenja i biciklizma, jer se ondje može doći uređenim putevima i stazama iz raznih smjerova, a intrigantne tematske staze prolaze i kroz samo mjesto.

Image result for postira staza

A kad kažemo intrigantne – to zaista i mislimo! Upravo je takva brežuljkasta asfaltno-makadamska staza Macića i Vivera, nazvana prema nadnaravnim bićima nalik na likove iz domaćih bajki, poput onih Ivane Brlić-Mažuranić! Kako se Vivere veže uz fenomen prirodnih špilja u crvenkastim stijenama lokalnog zrnatog kamena hrapoćuše, iz kojih se navodno čuje njihov neobjašnjiv huk, nemojte se uplašiti, nego produžite dalje do Škripa, gdje se u fantastičnom Muzeju uja možete upoznati sa sjajnom maslinarskom tradicijom te degustirati preukusne domaće proizvode!

Image result for dol brač

VIše: www.postira.hr

Foto: Tz Postira, Lidija Žižić, Konoba Dol

This post is also available in: English